Medier

Nyt fra gamle dage: Ved Sextiden stak en Bølle en kraftig Kindhest ud

Statsbiblioteket har lanceret et stort arkiv over danske aviser. Vi er dykket ned i det.

Medier

Statsbiblioteket i Århus har lanceret en database med over en million gamle avissider.

Tallet tikker hele tiden opad og skal gerne nå op på 32.000.000 sider i alt.

Vi er gået på jagt i arkiverne, hvor man kan søge ikke alene på datoer og udgivelser, men på ord på tværs af år, udgivelse og sektion. Arkivet begynder med de første aviser i midten af 1700-tallet og slutter i 1914.

Du kan søge på lige hvad du vil, det sværeste er sådan set at vælge. Men fordi vi journalister elsker vold og dramatik (og har et blødt punkt for kærlighed), er det det, vi har søgt på. De ord, som af og til er fremhævet med grøn, er søgeordet.

Ved en søgning på ordet nævekamp dukker der en ren ridderroman frem fra Sorø anno 1891. Artiklen med overskriften 'Unge duelanter' blev bragt 26. januar i Bornholms Tidende, men er et genoptryk fra Sorø Amtstidende.

Her følger første del, hvor du kan læse om trekantsdramaet mellem en 14 årig lokal skønhed og hendes to jævnaldrende kavalerer, der begge ønsker sig en første dans.

Udfordringen kommer i form af en »tilkastet handske«, og den udfordrede valgte sine sekundanter »blandt sine bænkekammerater«. Sekundanterne forsøger at tale de to »hanekyllinger« fra duellen, men uden held. I stedet blev duellen sat til anden juledag klokken syv om aftenen i Københavns Frihavn, hvor man kunne være foruden tilskuere.

På aftenen for duellen ankom de to duellanter i en »droske« flankeret af sekundanterne, så de ikke for i totterne på hinanden, men stift skulende mod hverandre med »mørke miner og hadefulde blik«.

Efter at været gået længere ind på havnen, have tændt et par staldlygter og udmålt afstanden, går duellen mellem den 14-årige og 13 1/2-årige i gang.

»De kløede løs paa hinanden af bedste evne, men endnu holdt overfrakkerne«, hedder det. Der bliver kaldt til pause, hvor de to står med ryggen mod hinanden. I anden duel går det så hidsigt for sig, at de to begynder at sparke hinanden, men det mente sekundanterne »sted mod god tone ved en duel«.

Tredje del af kampen bliver den afgørende og en alvorlig sag for de unge kæmpende. Var den hed før, er den nu på kogepunktet, lyder det.

Således sluttede eventyret om børneprinsessens af Sorøs første dans. Det var den unge, der fik den første dans, og det var også ham, der vandt duellen. Om det var en af de »unge løver«, der endeligt løb med hendes hånd, melder historien ikke noget om.

Tabte slåkamp og fik prisessen

Selv om der er dejligt i Sorø, er det ikke den store verdens navle. Den når vi tættere på, når vi springer over i Jyllands-Posten 9. juli 1910. Danmarks internationale avis er i Frankrig.

Og i modsætning til 'Danmarks Firenze', altså Sorø, er der i Frankrig ikke tale om et par rollinger, der ryger i totterne på hinanden. Det er en ægte rumænsk prins, der må forsvare sin udkårnes ære, da der bliver talt grimt om hendes hat.

En krank dag for den gode prins, der ikke alene skulle høre på en rejekællings ordflomme om Pougys hat, men også selv fik et par på huen af den sure dames husbond. Heldigvis viser det sig, at heltemod betaler sig.

Ja, sådan går det, når man er god. Liane de Pougy var i øvrigt en berømt fransk danserinde, der omgikkes de højere kredse og hoffet.

Lakoniske nyheder

Hvor de store kærlighedskampe i henholdsvis Sorø og Paris ikke mangler patos, holder man sig i en noget mere afdæmpet tone ovre på Horsens Folkeblad 21. november 1914.

Så effektivt kan en tragisk skæbne handles af. Første Verdenskrig var selvfølgelig også lige begyndt, så de havde nok andre grusomheder at se til også.

Og så lad os lige lukke af, selv om vi kunne blive ved for evigt, men det kan du selv gøre her, med at vise, at de gamle dage altså ikke nødvendigvis var så meget bedre.

Her er det en notits fra Aarhus Stifttidende 3. november 1897.

Det virker da fuldstændig unødvendigt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce