Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Astrup, Venstre/screendump fra Facebook
Foto: Jens Astrup, Venstre/screendump fra Facebook

Sporty. Valgkampens Lars Løkke Rasmussen vil hellere identificeres med cykelsport end med fadøl.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valget på nettet: Se lige, så fed er jeg (gu er jeg da ej)

Alle politikerne pudser billederne af sig selv i valgkampen. Og fylder os selvfølgelig med fiktion.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En formiddag i valgkampen sidder statsminister Helle Thorning-Schmidt på bagsædet af sin kampagnebil sammen med Morten Østergaard, lederen af Det Radikale Venstre. De smiler og ser friske og optimistiske ud.

Thorning opdaterer sin Facebook-side med disse ord:

»Har lige besøgt Aalborg Universitetshospital sammen med Morten Østergaard. Vi skal investere mere i god og gratis sundhed de kommende år«.

Det lyder strålende, tænker jeg. Den der S-formand ligner virkelig én, der vil det bedste for os alle sammen. Jeg varmer mig ved tanken om at ligge sukkende og lidende i en gåsedunforet hospitalsseng, mens et hold af rare læger og sygeplejersker nusser om mig. Gratis.

Nu er jeg ved byggepladsen i Gødstrup, hvor Region Midtjyllands nye supersygehus skal bygges -desværre med udsigt til at blive bygget med færre sengepladser end forventet. Det skaber ikke tryghed! Overbelægning på danske sygehuse skal bekæmpes!

Posted by Kristian Thulesen Dahl on 3. juni 2015

Så hører jeg en stemme fra en anden kant af Facebook.

»Det er fint du kommer og besøger vores sygehus men jeg blev virkelig chokket over jeres opførsel«.

Genialt sted at hænge polerede billeder op

Det er en sygeplejerske på Onkologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, der skriver til Helle Thorning. Mens statsministeren blev vist rundt på hospitalet, fik en patient med brystkræft akut brug for behandling, fordi kræften havde bredt sig ud i andre dele af kroppen.

»Patienten havde pga situationen også mange smerter. Hun blev fulgt over på vores akut afsnit og står inde i elevatoren da min kollega og patienten pludselig bliver beordret ud pga at I skulle bruge elevatoren NU«, skriver den ansatte.

Kollegaen forklarer statsministeren og hendes følge, hvor svag og forpint patienten er, men bliver »fejet af banen«.

Og på Facebook spørger sygeplejersken så Helle Thorning-Schmidt om dette:

»Hvilken opførsel er det over for meget alvorligt syge borgere og er det det rød blok står for?«.

Hvilket jo sådan set er et godt spørgsmål.

Episoden i Aalborg er også et fint eksempel på, hvordan politikerne i denne - og i en hvilken som helst anden - valgkamp maler højglanspolerede billeder af sig selv, som ikke helt stemmer overens med virkeligheden. For nu at sige det høfligt.

Og de sociale medier er et genialt sted at hænge sådan nogle billeder op.

Hallo, jeg er altså helt almindelig!

For Pia Olsen Dyhr, formanden for Socialistisk Folkeparti, gælder det om at udviske billedet af forgængeren Villy Søvndal, der som bekendt solgte alle sine socialistiske idealer for en ministerpost.

Pia Olsen Dyhr løser opgaven ved at dele ud af sin jævne baggrund på Facebookvæggen:

»Min mor er en af mine største helte. Hun er ufaglært og har arbejdet som rengøringskone, på plastikposefabrik, som loddetrisse og taxichauffør ... Min mor og min opvækst hos min far der var syg, har præget mig som politiker idag ...«.

Samme 'se-jeg-er-bare-et-ganske-almindeligt-menneske'-trick bruger også Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten.

Hun holder en liter økologisk mælk i hånden, tager en selfie og skriver:

»I en valgkamp er dagene lange og nætterne korte. Og der er ikke så meget tid til tøjvask, indkøb og alt det der. Er lige kommet hjem til min lejlighed. En god veninde har været forbi i løbet af dagen. Vasket op, vasket tøj, ryddet op og fyldt køleskabet. Så nu er der mælk til morgenmaden! Jamen altså. Det er jo det, vi siger. Fællesskab fungerer ...«.

I en valgkamp er dagene lange og nætterne korte. Og der er ikke så meget tid til tøjvask, indkøb og alt det der. Er lige...

Posted by Johanne Schmidt-Nielsen on 3. juni 2015

Nøj, hvor er de altså bare ligesom alle os andre, disse politikere. Og det er da helt vildt, så meget de bekymrer sig om os.

Det vælter med billeder af politikere på plejehjem, byggepladser (her iklædt hjelm), store og små virksomheder og (selvfølgelig) i børnehaver, hvor man blive fotograferet med et forbløffet barn på armen.

Kristian Thulesen, formanden for Dansk Folkeparti, står på en græsmark i Gødstrup med en foruroliget fure i panden og jamrer over, at man har skåret ned på sengepladserne på det supersygehus, man er ved at bygge i baggrunden. Den hårde vind blæser hvert andet ord væk fra Facebook.

Sluttede dagen i Thisted med en frisk cykeltur i godt selskab med 40 motionscyklister. Turen gik i stiv modvind til Cold...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on 3. juni 2015

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bagefter tjekker Thulesen, om der stadig findes det nødvendige akutberedskab i yderområderne.

Og så er der Anders Samuelsen. Skulle nogen gå rundt og tro, LA-formanden alene er konstrueret af følelseskulde og ultraliberalisme, så se da bare lige den video, han spiller på sin FB-væg. Vi befinder os i en bil. Hans bror sidder ved rattet og har sat C.V. Jørgensen på anlægget. Omme bagi sidder chefen og skråler med på ' Entertaineren':

»DU HAR ALT UNDER KONTROL OG TAGER ALDRIG FEJL ... MEN DU ER MERE DØD END ET FOSIIIL, OG DET ER HEMLIGHEDEN BAG MIT SMIIL ...«.

En, der hedder Dennis, kommenterer: »Fantastisk at se politikere på slap line. I er jo også mennesker - det er vi andre medborgere måske tilbøjelige til at glemme«.

Hvor er fadøllen, Løkke?

Søren Pape er absolut også et menneske. Han er endda adoptivbarn og voksede op på en beskeden gård ved Bjerringbro. Jyllands-Posten har taget ham med til den fædrende gård, og Pape linker på Facebook.

»Min biologiske mor fik mig jo, da hun var 16, mener jeg, og valgte så at bortadoptere mig«, fortæller dn konservative leder, mens han står og peger ud over markerne.

»Min forældre købte den her gård i 1960, da de blev gift, hvor den var mildest talt faldefærdig. Og den har de så bygget op, skridt for skridt, så man har råd til det - og det er de værdier, der ligger så dybt i mig - aldrig slå større brød op, end man kan bage ...«.

Den slags begrænsninger har Søren Papes blå blok-partner, Lars Løkke Rasmussen, aldrig pålagt sig selv. Og i modsætning til mange andre af valgets hovedpersoner har Løkke da heller ikke valgt at præsentere sig selv som et ganske almindeligt menneske.

Han præsenterer sig som en slags superhelt.

At klikke sig ind på Løkkes egen eller på Venstres Facebook-side kræver en god kondition, for man bliver med garanti sat op på en racercykel eller sendt på fem kilometers løbetur i en skov. Det er som at skrue tiden tilbage til valgkampen i 2001, da Anders Fogh Rasmussen løb og løb og løb sig til en sejr over Poul Nyrup Rasmussen. Løkke er endda blevet lige så tynd som Fogh.

Næsten.

Har lige besøgt Aalborg Universitetshospital sammen med Morten Østergaard. Vi skal investere mere i god og gratis sundhed de kommende år.

Posted by Helle Thorning-Schmidt on 3. juni 2015

Og det virker måske meget godt. Det virker i det mindste på Ida Olesen, der skriver til Løkke: »Du er i fantastisk form, både fysisk og mentalt. Du ser godt ud«.

Så er det nok mere tvivlsomt, hvor meget Helle Thorning-Schmidt fik ud af sit besøg på sygehuset i Aalborg. Det var nok ikke billedet af en ligeglad politiker, der spærrer vejen til elevatoren for en dødssyg kvinde, Thorning var ude på at klistre op på Facebook.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Thorning indså da også, at det nok var en god ide at svare den 'chokkede' sygeplejerske på Aalborg Universitetshospital, selv om hun nu har slettet sin kommentar.

»Det lyder ubehageligt for den patient, og det er selvfølgelig ikke meningen, at et ministerbesøg skal genere patienterne«, skriver statsministeren.

»Jeg ved ikke, hvad der præcis er sket. Jeg blev vist rundt af hospitalets ledelse, der fulgte os ind og ud af elevatorerne og var ansvarlige for rundvisningen. Selvfølgelig skal patienterne være i centrum på vores hospitaler. Tak, fordi jeg måtte komme og besøge jer i dag ...«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden