Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne brystvorte er ikke for fræk til Facebook

Micol Hebron har lavet en mandlig gør-det-selv brystvorte til kvindebryster på sociale medier.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som en protest mod Instagrams og Facebooks forbud mod billeder af bare kvindebryster, er kvinder på de sociale medier nu begyndt at klistre billeder af mandlige brystvorter hen over deres egne.

Prostestaktionen blev startet sidste år af den amerikanske kunstner Micol Hebron, der udgav en opskrift på, hvordan man kan klistre mandlige brystvorter oven på sine egne, ulovlige brystvorter, så de overholder etiketten på de sociale medier, hvor mandlige brystvorter ikke betragtes som stødende.

Hun vedlagde den mandlige brystvorte herover og en vejledning i, hvordan man skruer op og ned for den, til den dækker ens egne. Og nu et lille års tid senere, har kvinder på de sociale medier for alvor taget opfordringen til sig. Micol Hebrons opslag er blevet delt mere end 165.000 gange – blandt andre af det amerikanske indie rock band La Sera.

#freethenipple

Også 20-årige Aline Nilsson fra Göteborg er blevet inspireret af den amerikanske kunstner. Hun havde tidligere lagt et billede ud af sig selv med bare bryster på Instagram, som blev fjernet. Nu har hun lagt billedet ud igen, men med Micol Hebrons mandlige brystvorter hen over sine egne.

»Her er billedet igen med to mandlige brystvorter, som jeg har klistret oven på mine egne, illegale brystvorter. Nu kan I ikke sige en skid til det«, skriver hun på Instagram.

Den 22-årige finske blogger Emilia Huttunen behøver ikke at låne sig frem i USA. Hun har fjernet sine egne brystvorter på Facebook og erstattet dem med sin kærestes.

Under hashtagget #freethenipple kæmper en international bevægelse, der begyndte i USA, for kvinders ret til selv at bestemme, hvornår deres bryster skal seksualiseres og imod dobbeltmoralen ved at seksualisere og derefter censurere kvinders brystvorter – eksempelvis på sociale medier som Facebook.

Efterskole smidt af Facebook

Bevægelsen nåede til Norden, da en ung kvinde på Island i marts postede et billede af sit bare bryst i protest. Siden har tusindvis gjort det samme under hastagget #freethenipple. I forbindelse med 100-året for kvindernes valgret lavede en efterskole i Odder et kunstprojekt, hvor piger og drengene byttede bryster. De manipulerede billeder blev lagt på Facebook, men hurtigt fjernet af den amerikanske ejer.

Senest postede tre kvinder fra Dansk Kvindesamfund forleden et billede på Facebook fra årets Roskilde Festival, hvor de har sat klistermærker hen over deres brystvorter.

Hvis ikke man orker at rode med Photoshop og mandlige brystvorter, kan man også bare sende sine bryster til foreningen Danske Naturister.

Naturisterne skriver på deres hjemmeside, at de deler den grundholdning, at et kvindeligt bryst ikke altid er seksuelt, men en neutral legemsdel på linje med et mandligt bryst. De tilbyder, at man hos dem kan deltage i freethenipple-kampagnen uden censur og photoshop. Og har siden april opfordret til, at man sender dem et billede af sig selv i en situation, hvor man synes det er naturligt at have bar overkrop eller bare bryster. De indsendte billeder kan ses på deres hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden