Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afvist. Heller ikke Peter Øvig Knudsens 'Hippie' 1 og 2 med æbler for de blottede kønsdele vil Apple sælge. Efter få dage i iBookstore er bøgerne nu fjernet.
Foto: Gregers Nielsen

Afvist. Heller ikke Peter Øvig Knudsens 'Hippie' 1 og 2 med æbler for de blottede kønsdele vil Apple sælge. Efter få dage i iBookstore er bøgerne nu fjernet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amerikanske internetgiganter dikterer dansk moral på nettet

Apple, Amazon og PayPal afgør, hvad der er utilgængeligt af kunst på internettet.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Først afviste Apples e-boghandel, iBookstore, at sælge Peter Øvig Knudsens tobindsværk 'Hippie' 1 og 2, fordi det indeholdt nøgenbilleder fra Thylejren.

LÆS OGSÅ

Så dækkede Peter Øvig Knudsen de blottede kønsdele med æbler, og Apple accepterede dem. Men kun for en kort bemærkning. I weekenden har Apple igen fjernet bøgerne fra iBookstore. Uden nogen form for begrundelse.

Dansk kritik
Det sker, efter at Peter Øvig Knudsen og politikere fra Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti skarpt har kritiseret Apple for at censurere danske bøger i strid med dansk lovgivning og danske normer. Og måske efter at Apple har fundet ud af, at æblerne er en protest mod Apple.

Men spørgsmålet er, om vi, i takt med at digitale kulturprodukter kommer til at fylde mere i vores hverdag, må affinde os med, at det ikke længere er dansk lovgivning og dansk moral, der afgør, hvilke film, billeder, bøger og hvilken musik der er tilgængelig for os.

»Man kan godt frygte, at vi i fremtiden kommer til at indrette os efter amerikanske normer. Eller måske nærmere efter den globalt set laveste moralske fællesnævner. At et selskab som Apple sætter overliggeren så lavt med hensyn til ytringsfrihed, at der ikke må være noget, det kan vække anstød, hverken hvad angår nøgenhed, politik eller religion«, siger centerleder Niels Brügger fra Center for Internetforskning på Aarhus Universitet.

Det svarer til, at Ikea vil bestemme, hvilke bøger der skal stå i den bogreol, man køber i en af deres butikker»Det opfatter jeg som et potentielt stort problem, fordi en virksomhed som Apple kan få en dominerende stilling på markedet«.

Moralens vogtere
Niels Brügger er for eksempel overbevist om, at Apple ville have afvist at lægge platform til de satiriske Muhammedtegninger i Jyllands-Posten, som udløste Muhammedkrisen i midten af 00'erne.

»Apple kommer til at være såkaldte 'gatekeepere' for den gode moral. Men i stedet for at være resultatet af en redaktionel proces som på en avis eller et forlag, er der her udelukkende tale om en kommerciel beslutning. Det handler kun om at få så stort et salg som muligt«, siger han.

LÆS OGSÅ

Også Mads Thimmer fra Innovation Lab, der specialiserer sig i digital udvikling, er overbevist om, at de amerikanske teknologigiganter kommer til at påvirke os. De er vor tids McDonald's, siger han.

»Teknologigiganter som Apple, Google, Amazon og Microsoft slås om verdensherredømmet, og de vil ikke rage uklar med markedet. For mig er Peter Øvig Knudsens bog et klokkeklart eksempel på, at der foregår en kulturel påvirkning i kraft af fravalg og dermed censur«, siger han.

Apple styrer bogreolen
Det nye i den digitale verden er, at indhold og den platform, det bruges på, smelter sammen.

Skal man have apper til sin iPad eller sin iPhone, skal de købes via Apples butik, iTunes. Ligesom musik kan købes her, og nu også bøger i iBookstore.

»Det svarer til, at Ikea vil bestemme, hvilke bøger der skal stå i den bogreol, man køber i en af deres butikker«, siger seniorforsker ved Institut for Fremtidsforskning Klaus Æ. Mogensen.

Derfor er forbrugerne nødt til at være langt mere bevidste, allerede når de køber deres computer, smartphone eller tablet, mener han, for de køber samtidig nogle begrænsninger af, hvad de kan få af indhold. Især hvis de vælger Apple.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Det er derfor, jeg selv har valgt Apple fra. I sidste ende er det vores eget valg, og køber man Apple, er man låst. Vil man have en platform, der er mere åben, skal man for eksempel købe Android-telefoner«, siger han.

Både han og Niels Brügger opfordrer politikerne til at være på vagt og skride ind, gerne på EU-plan, hvis de store amerikanske spillere får for meget magt over, hvad vi må læse, se og høre.

»Jeg synes ikke, at man skal acceptere, at de bestemmer over indholdet. Der har tidligere været sager, hvor det er lykkedes EU at få ændret ting. Og i sidste ende kan EU jo true med at forbyde Apple og andre, der censurerer. Det kan måske få dem til at droppe censuren, hvis de ikke har adgang til et marked med 300 millioner mennesker«, siger Niels Brügger.

Ekstremt følsomt marked
Men eksperterne fremhæver også, at markedet er ekstremt følsomt og foranderligt på det her område.

Den store dominerende spiller i dag kan være morgendagens taber og erstattes af noget helt andet. Det skete for eksempel med MySpace, der var det helt store sociale netværk for især musik. Så kom Facebook, og MySpace blev reduceret til nul og niks.

LÆS OGSÅ

Peter Øvig Knudsen vil efter problemerne med Apple formentlig ikke udgive produkter ad den vej fremover.

Men han er bange for, at amerikanske Apple bliver så store, at kunstnere i fremtiden vil pålægge sig selvcensur for at få deres værker solgt.

»Jeg tror, mange er nervøse for at blive uvenner med Apple. Kunstnere lever af at sælge deres ting. Og hvis Apple bliver dominerende, vil ens værker jo ikke blive solgt i samme omfang, hvis man vælger Apple fra«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden