Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Opgør. Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby (V) vil have et opgør med politisk journalistik, der forfølger enkeltpersoner.
Foto: Simon Fals

Opgør. Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby (V) vil have et opgør med politisk journalistik, der forfølger enkeltpersoner.

Medier

Ellen Trane Nørby går til angreb på BT-journalist

I en kronik langer Venstres politiske ordfører ud efter »personhetz og kampagnejournalistik«.

Medier

Endnu en politiker lægger nu afstand til de metoder, som BT og avisens journalister bruger i den politiske journalistik - og helt særligt BT-journalisten Lars Fogt.

Denne gang er det Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby (V), der i Kroniken i Politiken retter en skarp kritik af det, hun kalder »manipulationen fra kampagnekontoret i Pilestræde« - et usædvanligt og personligt indlæg fra en af landets mest fremtrædende politikere.

Her antyder hun, at gammelt nag fra avisens side skulle være skyld i en direkte »mediehetz«.

DOKUMENTATION:

»BT har gjort det til deres fremmeste mål at udhænge politikere - ikke for det de gør politisk, men derimod som personer. Skade deres troværdighed. Udstille dem som uærlige, griske idioter, så de kan trække den generelle opfattelse af politikere ned og bidrage til en stigende politikerlede«, skriver Ellen Trane Nørby i Kroniken.

31 ændringer i Wikipedia-profil
Ellen Trane Nørby henviser i Kroniken konkret til en historie i BT 4. januar 2013, skrevet af Lars Fogt, som beskriver, hvordan studentermedhjælpere hos Trane Nørby 31 gange siden marts 2011 havde ændret i wikipedia-opslaget om deres arbejdsgiver.

»Den fik ikke for lidt i BTs artikel i avisen den 4. januar. Jeg kunne ellers inden BT bragte deres artikel forstå på BTs journalist, at fokus ikke udelukkende var rettet mod mig, for der var siden 2005 lavet 344 ændringer af en lang række folketingsmedlemmers profiler på wikipedia, kunne BT-journalisten oplyse«, skriver Ellen Trane Nørby.

Men ifølge Trane Nørby var artiklens fokus udelukkende på hende, og de ændringer, der var fortaget på wikipedia-artiklen om hende. Det på trods af, at der også var lavet ændringer i Wikipedia om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), forsvarminister Nick Hækkerup (S), gruppeformand for de radikale, Sofie Carsten Nielsen og en række andre politikere.

»Det var nu en snæver personsag, og det var også den vinkel, andre journalister og medier ukritisk viderebragte. Selv Lars Fogts stavefejl viderebragte andre medier som en løbeild på net, i DRs radioprogrammer, i TV2s Go'aften Danmark og ikke mindst på de sociale medier«, skriver Ellen Trane Nørby videre.

»Et beviseligt dumt svin«
Kroniken fra Ellen Trane Nørby kommer kun nogle uger, efter at det radikale folketingsmedlem Zenia Stampe (R) i et debatindlæg skosede BT og journalisten Lars Fogt. Her var tonen om end endnu mere uforsonlig.

Under overskriften 'En uvederhæftig, løgnagtig bedrager' skrev Zenia Stampe blandt andet:

»Lars Fogt er noget nær det tætteste, man kan komme på et beviseligt dumt svin«.

Både Ellen Trane Nørby og Zenia Stampe fremhæver, at den pågældende journalist gentagne gange har skrevet historier, som har medført kritik af BT i Pressenævnet, og Ellen Trane Nørby undrer sig over, at andre medier ukritisk viderebringer og -formidler BTs historier, som ifølge hende har et et helt skævt fokus.

»Politikere har frihed til at mene, hvad de vil, og journalister har frihed til at vinkle, som de vil. Klart, men der er væsensforskel på vinkling og manipulation, hvor man konstruerer en version af virkeligheden og undlader at gøre læserne opmærksom på det«, skriver Ellen Trane Nørby.

Rettelse:

Vi skrev i en tidligere version af denne historie, at Lars Fogt flere gange er blevet dømt i Pressenævnet. Det er nu rettet til, at Lars Fogt gentagne gange har skrevet historier, som har medført kritik af BT i Pressenævnet, da Pressenævnet ikke dømmer men afsiger kendelser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce