Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcastredaktøren gør status: 2015 var et lyttestort år - 2016 bliver endnu større

Podcast er nørderiets, intimitetens, fordybelsens, tilgængelighedens og fremtidens medie. Danskerne lytter til dem og laver dem nu som aldrig før.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har i 2015 fået sig en gigantisk ’radiostation’, der består af en broget flok af begejstrede, sludrevorne, smukt lydbearbejdede og skrattende, underholdende, nørdede, nichede og lystent fortællende programmer, lige til at hente ned på mobilen: podcasts.

Sidste år udgav vi her i avisen en interaktiv jumboguide over 40 af verdens bedste podcasts og skrev, at nu – eller i hvert fald nærmest lige NU! – begyndte podcasts også for alvor at rykke i Danmark. Vi fortalte om kommende podcastinitiativer fra aviser, online magasiner og tidsskrifter, fra selvstændige radiodokumentarister og mange andre podcastmagere og påstod, at 2015 ville blive et stort podcast-år i Danmark.

FRA ARKIVET

Og det har faktisk vist sig at passe meget godt. Mens 15 procent af de 20-39-årige ifølge nye tal fra Danmarks Statistik hørte podcasts på mobiltelefonen i 2014, gjaldt det i 2015 for 26 procent. Og ved 2015’s afslutning har det ikke bare været muligt at lave en guide over udelukkende danske podcasts. Det har også været nærmest uoverskueligt at skabe et fuldt overblik inden for alle genrer og subgenrer.

Der er opstået små fællesskaber for fortællende podcasts – såsom lydkollektivet Podstories, der er udsprunget af fællesskabet Radioøen, og som leverer stribevis af gode reportager og historier.

En håndfuld yngre kvinder har startet deres egne uafhængige podcasts om alt fra musikkomposition til begrebet ’tid’. Der findes også (stadig) rigtig mange podcasts med danske mænd, der snakker med andre danske mænd om sjove ting i comedy-podcasts eller om fodbold i fodboldpodcasts eller om film i filmpodcasts.

Levetiden for og kvaliteten i mange af de danske podcasts, vi anbefaler, kommer til at være afgjort af fremtidens finansieringsmuligheder

Og så findes der også podcasts for dem, der elsker battlerap eller russisk politik eller formel 1 eller byarkitektur eller særlig dårlige danske film.

Flere danske podcastproducenter har også de senere år skabt fælles platforme såsom aarhusianske ’Hidden Gems’ og Le Gammeltofts netradio ’Heartbeats’, der også tæller podcasts. Og komikerne Brian Mørk og Lasse Rimmer har lavet platformen ’Lytbare podcasts’, som de vil bygge en Netflix-lignende abonnementsmodel op omkring. Men mens nogen indtil videre får en lille skilling af fans eller af småannoncører, er finansiering generelt nærmest umuligt for de uafhængige producenter.

Musikpodcasten ’Album 2015’ er stadig den første danske podcast nogensinde, der blev gjort økonomisk bæredygtig gennem en crowdfunding-kampagne.

LÆS MERE

Podcasts i mediehuset

De større mediehuse følger også med nu. DR har fået en podcastredaktør, laver nu podcast-only-produktioner og har med den garvede radiomager Susanna Sommer ved roret fået et anbefalelsesværdigt ugentligt radioprogram om podcastmediet, ’P1 Podcaster’.

På Politiken har vi siden efteråret satset stort med samarbejdet med podcastkollektivet Third Ear, dokumentarer og magasiner om politik, litteratur og fodbold. Et ugentligt magasin om populærkultur er på trapperne. Og så har vi også fået vores egen podcast-app, Politiken Podcast.

Radio24syvs 'Den korte radioavis' er afgjort den sjoveste satire, der overhovedet findes på radio

Radio24syv har samlet dele af deres indhold i særlige podcastversioner – såsom Jokum Rohdes radiodramaserie ’Djævelen i Karla Strauss’ og kulturmagasinet ’AK24syv’s klapjagt på en særlig forfængelig og mediekendt ’Wikipediaterrorist’, der blev sammenfattet i podcasten ’Sincere’.

Havde vi i vores guide også medtaget de programmer til Radio24syv og DR, som i første omgang er lavet til radio, ville der ikke være plads til at tegne et billede af det, der sker på den uafhængige scene.

Radio24syvs ’Den korte radioavis’ er afgjort den sjoveste satire, der overhovedet findes på radio – og også populær som podcast. Samme kanals ’Fodbold FM’ er den mest populære, måske også bedste, lyttetime om sport i Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nogle af de fineste fortællinger på lyd, du kan få i Danmark, finder du stadig i P1’s ’Radiofortællinger’, mens ’Skønlitteratur på P1’ og ’P6 elsker ...’ er strålende kulturformidling. P3’s kendis- og dilemmaprogram ’Mads og monopolet’ lader til at være Danmarks mest lyttede radioprogram på alle platforme. Og så videre.

Men denne guide rummer alle de podcasts, der udgør et alternativ til radiobølgerne. Du kan læse beskrivelserne af hver enkelt podcast på vores interaktive netversion af guiden eller søge på din foretrukne podcasttjeneste efter titlerne i den trykte guide.

SE PODCASTGUIDE 2016

Og hvad så med 2016?

Levetiden for og kvaliteten i mange af de danske podcasts, vi anbefaler, kommer til at være afgjort af fremtidens finansieringsmuligheder. Kan danskerne overtales til at støtte deres favoritpodcasts økonomisk? Vil lyttertallene blive høje nok til annoncering? Vil støtteordninger se mere favorabelt på podcasts som kunstform og selvstændigt medie? Og hvad med mediehusene – vil flere af dem udnytte mediet og involvere de uafhængige producenter?

Men selvfølgelig er vi ikke i tvivl: Før og siden og NU! rykker podcast.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden