Efterskrift. Vores troværdighed er ramt, siger Informations chefredaktør, Christian Jensen, efter sag om plagiat. (arkivfoto)
Foto: Jakob Dall/Jakob Dall

Efterskrift. Vores troværdighed er ramt, siger Informations chefredaktør, Christian Jensen, efter sag om plagiat. (arkivfoto)

Medier

Informations chefredaktør: Der kan sagtens komme flere sager frem

Interview. Redaktører burde have sikret korrekt kildehenvisning, siger Christian Jensen.

Medier

Dagbladet Information peger også pilen indad i sin undersøgelse af journalist Annegrethe Rasmussens artikler. I tre tilfælde burde en redaktør ved avisen have sørget for, at der var angivet kilde på oplysninger, inden artiklen blev offentliggjort.

»Den manglende kildeangivelse kan konstateres ved en almindelig gennemlæsning. Det påhviler den ansvarlige redaktør at sørge for, at kildegrundlaget gøres klart, hvor det ikke måtte være det før publicering. Dette er ikke sket her«, skriver Information i sin interne undersøgelse.

Nogenlunde denne formulering går igen ved beskrivelsen af tre af de 11 artikler, hvor avisen har fundet anledning til at bringe berigtigelser over for læserne.

»Det er ret basalt«

En af dem handler om dødsstraf, en anden om Silicon Valley og en tredje om en redaktør fra et britisk tabloidmedie. Fælles for de tre artikler er, at der er lange afsnit med faktuelle oplysninger og sceniske beskrivelser uden kildehenvisning eller med mangelfuld angivelse af kilde.

»Det er ret basalt. Der burde en redaktør eller jeg selv som chefredaktør have reageret og spurgt: Hvor er kilderne?«, siger Christian Jensen, ansvarshavende chefredaktør på Information.

Hvorfor har de pågældende redaktører eller dig selv ikke reageret på artikler uden tilstrækkelig angivelse af kilder?

»Der er tale om faktuelle oplysninger og scener, som journalisten ikke kan tænke sig selv til. Det er kritisabelt. Men det er udtryk for, at vi som udgangspunkt har tillid til både faste medarbejdere og freelancere, som skriver i Information. Det er dog samtidig nødvendigt at være kritisk over for andres arbejde for at hjælpe læserne til at få det bedste produkt. Det er også en del af at være en god kollega og en god redaktør. Vi må bare ikke gå fra en tillidskultur til en mistillidskultur. Vi skal være åbne over for hinanden om, hvor grænserne går. Og hvis vi er i tvivl, så hellere kildeangive en gang for meget«.

Hvad kan I lære af denne sag?

»Vi har længe haft retningslinjer for, hvordan vi citerer kilder. Men det at have retningslinjerne er ikke det samme, som at de er præsenteret for alle. Så vi skal være bedre til løbende at diskutere reglerne på området og præsentere dem for nye medarbejdere. Det skal vi lære«.

Har I slet ikke tidligere set tegn på, at noget kunne være galt med Annegrethe Rasmussens artikler, altså inden sagen dukkede op i december?

»Da vi opsagde samarbejdet med Annegrethe Rasmussen, byggede det på, at tilliden ikke længere var til stede. Det vil jeg ikke gå yderligere i detaljer med. Det er en personalesag, som jeg ikke vil diskutere offentligt«.

Så du kan ikke svare 'nej' på spørgsmålet?

»Det er en personalesag«.

»Der er sket en beklagelig fejl«

Hvordan kan det være, at I bringer en artikel, hvor en journalist roser et firma, hvor hendes mand er leder?

»Det er også kritisabelt. Det burde ikke kunne lade sig gøre«.

Men hvordan kan det ske?

»Det går ikke at omtale sin mands firma rosende. Det dur ikke. Og det burde ikke kunne ske. Der er sket en beklagelig fejl«.

Du skriver i indledningen til undersøgelsen, at den handler om forholdet mellem jer og læserne. Hvorfor går I så ikke længere tilbage end 2014 i den pågældende journalists produktion?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har skønnet, at en toårig periode er passende, så vi både kan lave en tilbundsgående og grundig undersøgelse af en lang periode og samtidig få afsluttet sagen, hvad alle har en interesse i. Men man kan sagtens diskutere, om vi skulle have taget flere år, alle år. Jeg synes dog, at en toårig periode er relativt langt«.

LÆS ARTIKEL

Er der i dine øjne tale om fejl eller manipulation over for læserne i de eksempler, I nævner i jeres undersøgelse?

»Jeg vil sige, at de eksempler, vi nævner, er ikke eksempler på gråzoner, det er helt ekstraordinære eksempler. Vi siger ikke, at vores undersøgelse er udtømmende. Der kan sagtens komme flere sager frem. Vi har også anlagt et skøn for, hvad vi mener er kritisabelt. Det er i hvert fald en fejlagtig opfattelse af god kildeskik og af, hvad det basale journalistiske håndværk handler om. Der er tale om svigt af de standarder, som man skal forvente hos en kvalitetsavis som Information«.

Jeg spørger, fordi der er jo forskel på fejl og manipulation?

»Det har du ret i. Jeg synes, at eksemplerne taler for sig selv«.

»Vores troværdighed er ramt«

Får denne sag personalemæssige konsekvenser for andre end Annegrethe Rasmussen?

»Nej. Sagen får den konsekvens, at vi er ved at skrive en ny version af vores retningslinjer for citatskik, som vil blive præsenteret for medarbejderne en af de kommende dage. Desuden har vi nogle drøftelser i huset af vores journalistiske og etiske standarder«.

Men får sagen konsekvenser for dig og andre ledende medarbejdere?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej. Det er en ekstraordinær sag, som handler om Annegrethe Rasmussens produktion«.

Hvad har sagen betydet for Informations troværdighed?

»Det er en kedelig sag. Vores troværdighed er ramt, og det tager vi dybt alvorligt. Derfor iværksatte vi en grundig undersøgelse og lagde alt frem for vores læsere om de artikler, som vi beklager. Jeg håber, at det viser omverdenen, at vi tager det alvorligt. Der er kun en vej tilbage til at genvinde tabt troværdighed, og det er at gøre det daglige arbejde ordentligt med en høj standard for produktionen, så læserne ikke er i tvivl om, at de kan have tillid til det, som står i Information«, siger Christian Jensen, Informations ansvarshavende chefredaktør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce