Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: politiken.tv / Tekst og redigering: Jakob Kyed Jakobsen

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg fortæller ham, at jeg ikke fagligt kan forsvare at forlade stedet«

Fotograf Martin Lehmann er tiltalt for at have forstyrret den offentlige orden, da han fotograferede flygtninge på vej op gennem Sønderjylland.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet har besluttet at rejse tiltale mod pressefotograf Martin Lehmann fra Politiken. Lehmann var fotografen, der 9. september på en motorvej i Sønderjylland nægtede at forlade den gruppe af flygtninge, han fulgte på deres vej op igennem Danmark, selv om politiet flere gange gav ham besked på det.

Retssagen, der er berammet til 3. maj, kommer uvægerligt til at handle om mere end bare én fotograf og ét politidekret. Den vil adressere en række spørgsmål om, i hvilket omfang man kan begrænse pressen i at udøve sin gerning.

Det var 9. september klokken 16.50, at Martin Lehmann blev arresteret, efter at politiet efter eget udsagn fire gange havde bedt ham forlade motorvej E45.

I går mandag sad Lehmann i Politikens Hus og bladrede i de billeder, han tog, og hvoraf 17 nåede frem til publikation på Politikens netavis.

»Kl. 15 ankommer jeg til motorvejen«, siger han, »lige før afkørsel 73. Da har flygtningene gået i fire timer næsten. Jeg henvender mig til politiet, viser mit pressekort og beder om adgang. Så får jeg lov til at være der. Vi er fem-seks fotografer og journalister på stedet. Senere finder jeg ud af, at de tv-folk, der oprindelig var der, er blevet bedt om at gå, inden jeg ankom – hvis ikke de gik, ville de blive sigtet. Det vidste jeg intet om«.

Ingen konfrontation

Lehmann fortæller om, hvordan et antal flygtninge, 200-300, langsomt arbejder sig op gennem Danmark, fokuseret og tålmodigt med enkelte pauser på et halvt til et helt minut, hvor de sætter sig på vejbanen, inden de kommer op og fortsætter videre nordpå.

»Her«, siger Lehmann og peger på billede nr. 3 ud af de 17, »ved afkørsel 73 stiller politiet sig op i deres kortærmede skjorter. Politiet stiller sig op med megafon og taler afghansk pashto til dem for at få dem til at forlade stedet. Flygtningene bryder gennem politifolkenes arme, men de sænker armene og gør ingen modstand, så der er ingen vold her. Politiet har tydeligvis ikke lyst til konfrontationen«.

SE BILLEDERNE

Politiets egen rapport – den del af den, der involverer Politikens pressefotograf – bliver først detaljeret i minutterne inden Lehmanns anholdelse.

I lyset af »flygtningenes særlige situation havde politiet truffet en overordnet beslutning om ikke at anvende magt over for disse«, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i sin rapport fra dagen. Der var i de timer og dage stor opstandelse på Christiansborg og i medierne over, at den forholdsvis nytiltrådte regering ikke tilstrækkelig klart havde udstukket retningslinjerne for politiets arbejde i den aktuelle situation med de hundredvis af flygtninge på danske motorveje.

Han siger, at han kan kun gentage, at ledelsen har besluttet, at pressen skal væk, ellers bliver jeg sigtet og anholdt

»Oppe i front er nogle unge gutter«, fortsætter Martin Lehmann sin gennemgang af billederne fra den dag. Billedet foran os viser en walkie-talkie-bevæbnet dansk betjent, der haster langs med flygtningenes fortrop, alle unge mænd. Manden, der går side om side med betjenten, har rullet sig en armygrøn turban, har en pengekat om livet og en vandflaske i hånden.

»Jeg er ret imponeret over, hvordan det hver gang lykkes dem at gå videre. Jeg havde gået en halv time, de havde været på fødderne i fire en halv time«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hammeren falder

Klip et par minutter frem til kl. 15.38: »Cirka seks betjente«, siger Lehman, »og de er jo så kampklædte, begynder at hive fat i to fædre og deres børn. Optrinnet varer cirka et minut, og betjentene prøver at tage børnene ned fra fædrenes skuldre, og børnene skriger. Det lykkes ikke, men resten af flygtningene bliver rasende«.

Martin Lehman fik lov at gå med en time yderligere i septembersolskinnet. De betjente, der ikke er i kampuniformer, har veste på og korte ærmer, en af flygtningene går i undertrøje. En ældre mand har et grønt håndklæde om halsen og støtter sig til en stok. På håndryggen ser man det stempel, man gav ham, da han blev registreret på Frøslev-Padborg Skole.

»Nu har de gået cirka 30 kilometer. 30 kilometer! Med børn og det hele. Da har jeg gået halvanden time med dem. Klokken nærmer sig 16.30 nu«.

16.35 siger politiet pludselig, at ledelsen har besluttet, at pressen skal forlade motorvejen.

»Og så kan jeg se, at jeg har skrevet i billedteksten her: »Jeg fortsætter med gruppen for at dokumentere, hvad pressen kun kan gøre på motorvejen«.

Politidirektøren vurderede, at den offentlige orden og politiets arbejde blev hindret af blandt andet pressens tilstedeværelse på motorvejen, og politiet har forklaret, at ideen ikke var at hindre pressens arbejde, og at fotografer og journalister ville kunne dække sagen fra de grønne områder langs motorvejen, hvilket en række pressefolk allerede gjorde.

»Du kan se her«, siger Lehmann, »at det jo er et buskads. Der kan jeg jo ikke gå, derinde«.

»Jeg bliver bedt om at gå væk ved næste afkørsel, 500 meter væk. Jeg snakker med en betjent, der siger, at det er en ledelsesmæssig beslutning. Jeg fortæller ham, at jeg ikke fagligt kan forsvare at forlade stedet. Han siger, at han kan kun gentage, at ledelsen har besluttet, at pressen skal væk, ellers bliver jeg sigtet og anholdt. Jeg fik dog ikke at vide for hvad. Jeg havde 500 meter at gå og tænke over det, og så stod det helt klart, at efter hvad jeg havde set ske gennem den halvanden time, ville jeg være nødt til at gå videre«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

30. oktober fandt Statsadvokaten i Viborg, at der ikke var grundlag for at tilsidesætte politiets skøn, og nu er så den officielle tiltale kommet.

---------------------------------------

Rettelse: I en tidligere version stod der ved en fejl, at Martin Lehmann blev anholdt klokken 15.50.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden