Forlig. Ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tom Jensen. Avisen har indgået forlig med omstridt imam.
Foto: SØREN BIDSTRUP/Scanpix

Forlig. Ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tom Jensen. Avisen har indgået forlig med omstridt imam.

Medier

Berlingske betalte 10.000 kroner i erstatning til kontroversiel imam

Jeg har det ikke godt med det, siger Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.

Medier

Berlingske indgik sidste efterår et forlig med den kontroversielle britiske imam Haitham al-Haddad og betalte ham 10.000 kroner i erstatning, fordi avisen i en artikel skrev, at imamen »er kendt for at have hyldet Osama bin Laden efter dennes død«. Berlingske betalte også sagens omkostninger.

Det bekræfter ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen over for Politiken.

»Vi har indgået forlig om en bestemt formulering, som vi ikke kunne godtgøre, at vi havde dokumentation for at bringe - nemlig at han skulle have hyldet Osama Bin Laden. Det er det eneste, vi har indgået forlig om. Det baserer sig på en iskold juridisk vurdering af, om vi var på den rigtige eller forkerte side i forhold til en potentiel injuriedom«, siger Tom Jensen.

Dermed har Berlingske altså i modsætning til andre valgt at efterkomme kravet fra imamen og Det Islamiske Trossamfund.

Blogger hos Ekstra Bladet Geeti Amiri, Radio24syv ved chefredaktør Jørgen Ramskov samt de tre københavnske politikere, kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), Lars Aslan Rasmussen (S) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) har alle modtaget tilsvarende krav per brev om erstatning for udtalelser og udsagn om den pågældende imam, der er kendt for kontroversielle holdninger til blandt andet homoseksualitet og stening. De har alle afvist kravene.

Forlig med Berlingske nævnt i breve med krav om erstatning

Politiken har indhentet samtlige fem breve, som en advokat har sendt på vegne af imamen og trossamfundet. I alle brevene bliver det beskrevet, at flere medier, herunder Berlingske, har efterkommet kravene i tilsvarende sager.

Imam Haitham al-Haddad har flere gange gæstet Danmark og har talt til de unge i trossamfundets ungdomsafdeling. Blandt andet i august sidste år, hvilket Berlingske 30. august omtalte i en artikel, der med citater fra politikere i København problematiserer, at Det Islamiske Trossamfund inviterer en mand, »der er kendt for hadefulde udfald mod jøder, homoseksuelle og kvinder«, til at gæsteforelæse.

LÆS ARTIKEL

Imamen og Det Islamiske Trossamfund sendte et brev til Berlingske med tilbud om at indgå et forlig. Betingelserne var, at avisen skulle bringe en undskyldning og betale 10.000 kroner plus omkostninger. Berlingske betalte og bragte 29. oktober sidste år følgende rettelse på side 10 i avisen under overskriften 'Berlingske beklager':

»I forbindelse med den britiske imam Haitham Al-Haddads gæsteforelæsning i Danmark i august i år skrev Berlingske i en artikel 29. august, at Haitham Al-Haddad er kendt for at have hyldet Osama bin Laden. Berlingske erkender, at vi ikke havde grundlag for en sådan påstand og beklager det anførte«.

En kold juridisk vurdering

Tom Jensen, hvorfor betalte I?

»Da vi fik brevet, kiggede vi på konkreterne. Hvad er det, vi har skrevet, og hvad kan vi dokumentere, at Haitham al-Haddad har sagt? Alt, hvad der står i artiklen, kan vi dokumentere, at han har sagt, bortset fra det ene punkt, der handler om, hvorvidt han har hyldet Osama bin Laden. Når vi kigger ned i det, som der bliver referetet til, så kan vi ikke dokumentere, at det er det, han har gjort. Derfor har vi fået foretaget en kold jurdisk vurdering af, om vi ville vinde eller tabe en sag. Vurderingen var, at vi ville tabe. Det er det, der ligger bag«.

Fik I en vurdering af, hvad det ville koste jer? Imamen er britisk, det kan være, at en sag rejst i England ville have et andet perspektiv end i Dammark?

»Det er svært at sige. Det har vi ikke været inde og regne specifikt på, så det har jeg ingen formodning om. Men da vi selv konkluderede, at vi i forhold til den specifikke formulering havde skrevet noget, vi ikke kunne dokumentere, så valgte vi at indgå forliget«.

Hvordan har du det med, at en erklæret liberal avis som Berlingske har betalt 10.000 kroner i erstatning til en mand, som har nogle ret kontroversielle holdninger til stening, utroskab, homoseksualitet og den slags?

»Det har jeg det ikke særlig godt med. For det første er det, som du siger, evident, at han har nogle meget yderliggående holdninger på nogle punkter. For det andet kan jeg nu se, at vores forlig bliver brugt som springbræt til at kræve erstatning m.m. af andre. Dermed siger jeg ikke, at det var forkert af os at betale, da det byggede på en kold juridisk vurdering. Vi kan på det tidspunkt selvfølgelig ikke vide, hvad det vil blive brugt til sidenhen. Men det er klart, at jeg synes ikke, det er en rar sag«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For nu bliver jeres forlig brugt som pression i de breve til andre?

»Præcis. Jeg synes, denne fremgangsmåde er dybt betænkelig«.

Fortryder du, at I betalte?

»Nej, det kan jeg ikke fortryde, for jeg kan ikke dokumentere, at der er dækning for det, vi skrev«, siger Tom Jensen, Berlingskes ansvarshavende chefredaktør.

Det Islamiske Trossamfund ønsker ikke at kommentere erstatningssagen.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce