Zetland. To af mediets stiftere, Lea Korsgaard og Hakon Mosbech, tilbage i 2014. Arkivfoto: Peter Hove Olsen

Zetland. To af mediets stiftere, Lea Korsgaard og Hakon Mosbech, tilbage i 2014. Arkivfoto: Peter Hove Olsen

Medier

Anmeldelse: Turen går til Zetland

Der er lovende takter i den nye netavis Zetland, som bæres af gode skribenter, men det er svært at få øje på særlige kendetegn og en klar eksistensberettigelse.

Medier

Kast et blik på listen: Ruslands tilbagetrækning fra krigen i Syrien. En blodig selvmordsbombe i Ankara. Store folkelige protester i Brasilien. Massedødsstraf til terrorister i Cameroun. Ny højesteretsdommer i USA.

Alt sammen emner fra ugens løb, man har kunnet læse om eller lægge ører og øjne til i snart sagt hvilket som helst nyhedsmedie. Men i den relancerede netavis Zetland leder man forgæves.

Det er, forstår man på avisens chefredaktør, Lea Korsgaard, heller ikke ambitionen at deltage i det daglige nyhedskapløb, men derimod at grave et spadestik dybere i nogle af tidens vigtigste tendenser og strømninger.

Bedømt ud fra Zetlands første fem udgivelsesdage er der navnlig to forhold, som springer i øjnene. Udlandsstoffet har trange kår i avisens elektroniske spalter (de vil primært beskæftige sig med Danmark og Europa), og heller ikke kunst, film og filosofiske spørgsmål synes at have nogen særlig plads i det zetlandske univers.

Hvad finder man så i avisen, der gerne vil være »Danmarks nye tilhørssted for nysgerrige mennesker«? I ugens løb har man kunnet læse artikler om bl.a. det overraskende førerhold i den bedste engelske fodboldrække, upåagtede Leicester City, antikviteter i fjernsynsprogrammer, Nykredits omstridte bidragssatser, trepartsforhandlinger, klimaspørgsmålet i skønlitteratur og poesi, brune feminister, politiske protestbevægelser, striden om kontanthjælpsloftet, formel 1, miljøkampagner, sessionslogning og flygtninge på arbejdsmarkedet.

Der er ikke mange fingre at sætte på disse artikler, der fremtræder velskrevne og sobre, om end for et pars vedkommende også for letbenede. Bedømt herfra er den foreløbig mest interessante læsning chefredaktør Korsgaards fortrinlige samtale med justitsminister Søren Pind om hans liberale dilemma og moralske brydninger midt i en flygtningekrise, men også kulturjournalist Jakob Jessens interview med den britiske sociolog og samfundstænker Anthony Giddens om det vingeskudte europæiske projekt samt et åbent brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen skrevet af den liberale jurist og ytringsfrihedsdebattør Jacob Mchangama hører til de spændende og tankevækkende bidrag.

LEA KORSGAARD

Der er faktisk langt mere kanel end skidt i den nye avis, men spørgsmålet nager ikke desto mindre: Hvad er det for et hul i medielandskabet, Zetland naturligt kan udfylde og befæste sig på? Hvor er avisens logiske nødvendighed?

Hvad er det for et hul i medielandskabet, Zetland naturligt kan udfylde? Hvor er avisens logiske nødvendighed?

For en udenforstående er det ikke umiddelbart til at se. Hvis kerneydelsen er grundigt researchede artikler forfattet i et veloplagt sprog, er der jo allerede flere etablerede medier at vælge imellem. Tænk på Politikens PS, Informations Moderne Tider, lørdagssektionen i Kristeligt Dagblad eller Weekendavisen.

Og hvem er de ’nysgerrige mennesker’, Zetland henvender sig til? I denne globale æra med folkevandringer, internet og billige fly til klodens fjerne egne forekommer det begrænset nysgerrigt at lukke af for den store verden uden for vores eget lille kontinent. Og hvad den hjemlige andedam angår, virker det indtil videre heller ikke, som om avisen er rasende nysgerrig efter virkeligheden uden for hovedstaden.

Zetland ønsker endvidere at være en »langsom avis«, men i så fald bør man overveje at droppe det lille ur, der angiver, hvor lang tid det tager at læse den enkelte artikel. Tid til fordybelse går ikke hånd i hånd med minuttyranni. Det er vigtigt at kende kogetiden på pasta, ikke læsetiden på en artikel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld har Zetland et enkelt og smukt grafisk udtryk, som gør det nemt at orientere sig selv for en forhærdet maskinstormer som undertegnede, der mentalt er tættere på brevduer og dampskibe end på tablets og smartphones.

Adskilligt ved Zetland fungerer, men hvis ikke avisen vil opfattes som journalistikkens svar på en økologisk hipster-café, skal der andre bønner i kanden.

Den nuværende bryg dufter godt og fremtræder flot, men eftersmagen må gerne vare længere og smage af mere. Når det begynder at rive i tarmfloraen, ved man, at det reverenter talt er skidegodt. Dertil er der endnu et stykke vej.

Adam Holm er historiker og journalist med fast tilknytning til Danmarks Radio og Weekendavisen

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce