Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Folkedomstolen. Det var tidligere journalist på Se og Hør, Kasper Kopping, der havde kontakten til tys-tys-kilden. Han troede ikke på noget tidspunkt, at han foretog sig noget strafbart. Tegning: Anne-Marie Steen-Petersen

Folkedomstolen. Det var tidligere journalist på Se og Hør, Kasper Kopping, der havde kontakten til tys-tys-kilden. Han troede ikke på noget tidspunkt, at han foretog sig noget strafbart. Tegning: Anne-Marie Steen-Petersen

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se og Hør-sagen: »Det var den største historie, man kunne lande«

Kasper Kopping ville gerne lave forsidehistorier på Se og Hør, forklarede han i retten i Glostrup i dag. Også da en ny kilde ringede ind med oplysninger om, hvor prins Joachim og hans kone nummer to var på bryllupsrejse.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I denne uge gik vi over stregen – i næste uge gør vi det igen’.

Sådan lød Se og Hørs motto, da bladets daværende journalist Kasper Kopping i sommeren 2008 fløj til Canada for at få et glimt af prins Joachims og prinsesse Maries bryllupsrejse. I første omgang havde han fået et tip fra en kilde i Københavns Lufthavn om, at parret var fløjet til Quebec. Et tip, der blev bekræftet, da den såkaldte tys-tys-kilde ringede til Se og Hørs tiptelefon. Da Kasper Kopping ringede tilbage, fortalte tys-tys-kilden, at han kunne se, at prinsen og prinsessen rejste rundt i Canada. At han kunne følge dem rundt i landet og se, hvor de havde været.

Kopping gik ind til en chef, som han mener var bladets redaktionssekretær Peter Bugge. Og spurgte, om det var noget, de skulle bruge.

»Jeg var jo bare almindelig journalist og havde ikke bemyndigelse til at sende mig selv til Canada«.

Beskeden var, at tys-tys-kilden skulle blive ved med at holde øje med, hvor brudeparret opholdt sig. Og så fløj Kopping til Canada, mens sms’erne fra tys-tys-kilden tikkede ind. Via de kongeliges brug af kreditkort kunne kilden hele tiden fortælle, hvor parret lige havde været.

Efter et par flyveture frem og tilbage mellem Quebec og Montreal slog Kopping sig til sidst ned på »det fedeste femstjernede hotel« i Montreal og ventede og håbede, at prinsen og prinsessen ville dukke op. Det gjorde de. Se og Hørs forside var hjemme. Og som Kasper Kopping forklarede i retten i Glostrup i dag, hvor han blev afhørt om sin rolle i Se og Hør-sagen:

»Det var det bedste, der overhovedet kunne ske for Se og Hør. Det var den største historie, man kunne lande på det tidspunkt«.

Fulgte samme mål

Der var vanlig maskulin trængsel ved retsbygningen i Glostrup tirsdag morgen på Se og Hør-sagens anden retsdag, hvor seks mandlige tiltalte med hver sin mandlige advokat og fire mænd fra anklagemyndigheden var mødt op for at udlægge teksten for den kvindelige dommer og hendes to kvindelige lægdommere.

På det tidspunkt var det til vores begges bedste at sige, at det møde aldrig havde fundet sted

Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup ankom som en af de sidste. I oprullede ternede skjorteærmer uddelete han smilende håndtryk til både tys-tys-kilden, til Kasper Kopping, til sin efterfølger som chefredaktør på Se og Hør, Kim Henningsen, og til bladets tidligere journalist Ken B. Rasmussen, der fik hele sagen til at rulle med sin bog ’Livet det forbandede’, der udkom i april 2014.

Udenfor dryssede tys-tys-kilden rundt med høje solbrændte tindinger, forvaskede jeans og sin iPhone i hånden. Han valgte under det første retsmøde i fredags at benytte sig af sin ret som tiltalt til ikke at udtale sig i sagen.

I dag var der kun én ting på programmet, nemlig anklagerens daglange afhøring af Kasper Kopping, der i hele perioden fra 2008 til 2011 stod for kontakten til tys-tys-kilden. En skaldet, tæt fyr i jakke og kakifarvede bukser, der så beredvilligt aflagde sin forklaring, at dommeren måtte bede ham sætte tempoet ned af hensyn til at få det hele først til protokols.

»Jeg var én af dem, der gerne ville lave forsidehistorier fra starten«, fortalte han. Og man skulle være parat til at gå langt for at få dem. Det lå i jobbet, at man skulle være villig til at go the extra mile«.

Og det var Kasper Kopping villig til. Han mener ikke, at han nogensinde har sagt nej til at lave en historie i sin tid på Se og Hør.

»Vi gik alle efter det samme mål, og det var at være de bedste til at skrive sladder«.

Arbejdsklimaet var fint på Se og Hør tilbage i 2008, da Kopping fik kontakt til tys-tys-kilden, fortalte han. Der blev ifølge ham ikke sat nogen grænser for, hvilke metoder man brugte til at få sine historier hjem.

»Hvis chefen havde bedt mig om at røve en bank, havde jeg selvfølgelig ikke gjort det, men der var gråzoner. Der er aldrig nogen, der har bedt mig om at bryde loven, men vi fik heller ikke at vide, at vi skulle blive inden for lovens rammer«, forklarede han.

Jubel på redaktionen

Det var redaktionssekretærerne og cheferne, der passede tiptelefonen, forklarede han. Og så bad de efterfølgende en journalist kontakte tipperen. Det var Koppings job at følge prins Joachim og prinsesse Marie. Og derfor var det også ham, der blev bedt om at reagere på tippet om bryllupsrejsen.

Det var Se og Hørs tidligere nyhedschef Lise Bondesen, der var tovholder på rejsen til Canada. Og det var hende, Kopping talte med hver dag, mens han var ude og lede efter brudeparret. Lise Bondesen fik 9. september en dom på 6 måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste under en tilståelsessag, hvor bladets tidligere redaktionschef Kim Bretov fik samme dom, og Aller Media, der også valgte at tilstå, fik en bøde på 10 millioner kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der blev »jublet« på redaktionen, da Kopping begyndte at sende sine historier hjem fra Canada.

Og da han kom hjem, tog Henrik Qvortrup initiativ til et møde med tys-tys-kilden og Kasper Kopping 24. juni 2008, hvor det blev aftalt, at tys-tys-kilden fik 20.000 kroner for sine oplysninger om Joachim og Marie, og at han fremover skulle aflønnes med 10.000 kroner om måneden for lignende oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort.

»Vi vidste, at han på sit arbejde på IBM/Nets kunne se transaktioner på Master Card og American Express«, forklarede Kopping.

Det »lå i luften« at betalingen af tys-tys-kilden skulle ordnes på en måde, så det ikke rigtig figurerede nogen steder. Og så han kunne få sine penge sort, nemlig ved at aflevere eksempelvis bilag fra restauranter til Kopping.

Selv omtalte han flere gange den ansatte i IBM/Nets som »guldkilden« i sms’er og på mail. Og når cheferne sagde god for aftalen, »spillede« Kopping med.

Og i øvrigt var det altid – som han sagde – »chefredaktøren, der tog skraldet i retten«, når Se og Hør gik over stregen. Til politirapporten har har Kopping ellers tidligere sagt, at han flere gange havde dårlig samvittighed over samarbejdet. Og at Se og Hør nok ikke havde fået oplysningerne på helt lovliv vis. Men i retten i dag forklarede han, at han aldrig mente, at der havde været »noget strafferetligt i det«.

Tys-tys-kilden var godt selv klar over, hvilke navne det gav mening at overvåge. Derudover kunne redaktionen også selv bede om oplysninger på kendte menneskes brug af kreditkort. Og da han på et tidspunkt holdt øje med Alexandras eksmands, Martin Jørgensens, kreditkort, sendte han en sms til Kopping, der lød sådan her:

»Ha ha Martin J har lige kl 16.03 fået ordnet lokkerne hos Dennis Knudsen for 480 kr for en herreklip :-) Inden da har han fået skyllet ganen på Victor kl 13.13, 2 trans samlet 484«. En anden sms fortalte, hvordan Janni Kjær havde brugt en mindre formue i Chanel, Louis Vuitton og Prada i Milano.

Vi gik alle efter det samme mål, og det var at være de bedste til at skrive sladder

Og listen over navne, der skulle overvåges, blev jævnligt udvidet. I oktober 2008 med navne som Kasper Bech Holten, Paula Larrain, Caroline Fleming, Rigmor Zobel og Søren Pilmark.

Da Qvortrup stoppede i 2009, orienterede Kasper Kopping ikke den konstituerede chefredaktør Per Ingdal om kilden. Det gjorde han til gengæld da den nye chefredaktør, Kim Henningsen, tiltrådte i sommeren 2009. Så Henningsen selv kunne beslutte, om det var noget »han ville lade fortsætte« eller om det skulle stoppe. Men samarbejdet blev ikke stoppet med den nye chefredaktør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I sommeren 2010 orienterede Kim Henningsen ellers redaktionen om, at samarbejdet var ophørt, Men ifølge Kopping fortsatte det. Nu var det bare kun ham selv, Ken B. Rasmussen, Lise Bondesen, Kim Bretov og Kim Henningsen, der kendte til det.

»Det var meget lidt, der kom ud af samarbejdet. Måske 25 historier i alt«, forklarede Kopping. Selv var han lettet, da samarbejdet ophørte på et tidspunkt i 2011, som han ikke husker nærmere.

I marts 2014 blev han ringet op af Henrik Qcvortrup, der fortalte ham, at der var en bog på vej. Og spurgte, om de var enige om, at mødet mellem Qvortrup, tys-tys-kilden og Kopping aldrig havde fundet sted. Det var de. For som Kopping forklarede:

»På det tidspunkt var det til vores begges bedste at sige, at det møde aldrig havde fundet sted«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden