Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SKY. Den falske Sheik har aldrig været bange for at hænge kendte mennesker ud på forsiden, men i forbindelse med sin egen retssag har han selv været særdeles sky overfor fotograferne.
Foto: Hannah McKay/AP

SKY. Den falske Sheik har aldrig været bange for at hænge kendte mennesker ud på forsiden, men i forbindelse med sin egen retssag har han selv været særdeles sky overfor fotograferne.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Journalist dømt: Den falske sheik dømmes efter at have lokket x-faktor-dommer til at sælge kokain

18 mennesker overvejer nu at sagsøge den britiske journalist for 6,6 milliarder kroner.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle journalister går til grænsen. Andre går langt over den.

Mazher Mahmood er én af dem.

Den prisvindende britiske journalist, som kalder sig selv for 'kongen af afsløringer', er nu blevet dømt for at have manipuleret med beviserne i forbindelse med retssagen mod den britiske sangerinde, skuespiller og tidligere X-factor dommer, Tulisa Contostavlos.

Under dække af at være en kendt filmproducer fra Bollywood, som ville caste Tulisa Constostavlos til en hovedrolle i en film sammen med Leonardo DiCaprio, forsøgte Mazher Mahmood sammen med sin chaufføren Alan Smith at få den britiske sanger til at sælge dem kokain til en værdi af 6.700 kroner.

»Mahmood forblændede mig fuldstændig og overtalte mig til at spille rollen som en hård ghettopige. Jeg troede, at det var en audition, men han optog det og brugte det som bevismateriale imod mig. En forfærdelig ting at gøre«, udtaler Tulisa Contostavlos til avisen The Guardian.

Onsdag blev Mazher Mahmood og chaufføren dømt for at have misledt retten med falske vidneforklaringer.

Den Falske Sheik

Det er langt fra første gang, at den britiske journalist har benyttet sig af kontroversielle metoder for at hænge kendte mennesker ud på tabloidavisernes forsider.

I 1997 fik han idømt skuespilleren John Alford ni måneders fængsel for salg af narkotika.

Mazher Mahmood bildte den unge skuespiller ind, at han var en saudiarabisk sheikh, som ville invitere ham til åbningen af en ny natklub i Dubai.

På det luksuriøse Hotel Savoy i London filmede Mazher Mahmood, hvordan den håbefulde unge skuespiller lå nede på gulvet og bukkede foran sheiken. Et par dage efter var John Alford på alle forsider, og videoen blev brugt som bevismateriale.

John Alford var blevet lokket i en fælde, men der var ikke noget at gøre. Han havde tilbudt stoffer til sheiken og havde dermed brudt loven.

Den britiske journalist opnåede hæder og fik kælenavnet: 'Den Falske Sheik'.

Journalisten Roy Greenslade, som var chef for Mazher Mahmood, da han arbejdede på avisen Sunday Times tilbage i 1988, har fulgt Mazher Mahmoods karriere tæt, lige siden han i 1989 forsøgte at give avisen skylden for en fejl, som han selv havde begået.

»Provokation har altid været Mahmoods vigtigste arbejdsredskab, og i næsten alle af hans historier har metoden været den samme. Find et offer, som du kan få til at sælge dig stoffer, offentliggør historien og gør derefter offeret til en synder«, skriver han i en klumme i avisen The Guardian.

Roy Greenslade anerkender nogle af Mazher Mahmoods afsløringer, men han tager samtidig afstand fra nogle af de metoder, som Mazher Mahmood bruger, da han mener de er etisk uforsvarlige.

Flere gange har Roy Greenslade derfor advaret andre medier mod at ansætte Mazher Mahmood.

»Hvis andre journalister og nok mest af alt politiet havde været mere opmærksom på ham, så ville en masse mennesker have været forskånet for at blive udsat for hans journalistiske metoder«.

Manipulerede med vidneforklaringer

Men nu er den falske sheik altså blevet fældet.

Foto: Jonathan Short/AP

I al sin enkelthed drejer sagen sig om, at chaufføren Allan Smith startede med at fortælle retten, at Tulisa Constostavlos havde udtalt, at hun var imod stoffer og at det ikke normalt var noget hun begav sig ud i, umiddelbart før salget var foregået.

En detalje som rent juridisk ikke ville have nogen effekt for Tulisa Constostavlos forsvar.

Men dagen efter trak Allan Smith sin udtalelse tilbage og ændrede den. Nu fremgik det ikke længere, at sangerinden havde udtrykt modstand mod stoffer før salget.

Besynderligt.

Under ed blev Mazher Mahmood derfor udspurgt om, hvorvidt han og chaufføren havde koordineret deres vidneudsagn sådan, at de ville være mest skadelige for Tulisa Constostavlos.

»Nej«, lød svaret fra den falske sheik.

Senere knækkede chaufføren Allan Smith. Han fortalte sin advokat, at han flere gange havde snakket med Mazher Mahmood for at ensrette forklaringer. Og så faldt hammeren. Begge blev erklæret skyldige i at have manipuleret med retten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men som Ben Rose, der var forsvarsadvokat for Tulisa Constosstavlos, udtrykte efter retssagen, så var det ikke så meget de falske vidneerklæringer, der var et problem.

»Den virkelige skandale i den her sag er, at Mahmood fik lov til at handle som en ureguleret politistyrke, hvor han "undersøgte" forbrydelser, uden at adlyde de regler, som gælder for politiet«.

Mytisk figur

Mazher Mahmood startede sin karriere i 1988, men efter at have raget uklar med sin første arbejdsplads Sunday Times, skiftede han til tabloidavisen News of the World, hvor han fik stor succes.

Den unge journalist blev hurtigt kendt for sin kompromisløse jagt på den gode historie. Alle metoder blev taget i brug, og han opbyggede endda sit eget hold af hjælpere, som han arbejdede med uden for avisen.

Der blev hurtigt opbygget en del mystik omkring den britiske undercover-journalist, da han nægtede at lade sit eget billede ledsage sine artikler. Mazher Mahmood var overbevist om, at han levede under konstant livsfare på grund af de mange kriminelle, som han havde fået sendt i fængsel. Derfor var der altid en sort silhuet i toppen af hans artikler.

Når Mazher Mahmood skulle i retten, insisterede han yderligere på, at journalister kun måtte dække retssagen ved at lytte uden for retssalen via en radioforbindelse.

Sammen med kælenavnet 'den falske sheik' bidrog alt dette til at gøre Mazher Mahmood til en mytisk figur i den kulørte del af den britiske presse.

Sager genåbnet

Gennem sin 30-årige karriere har Mazher Mahmood leveret hundredvis af avisforsider, som flere gange er endt i retten.

Igennem de sidste 25 år er utallige liv blevet ødelagt af Mazher Mahmoods uærlige handlinger. Folk har mistet deres job, deres hjem, deres familie og nogle har endda været i fængsel.

Da han i 2011 blev hevet for Leveson-kommissionen, der undersøgte britisk populærpresses mere dubiøse arbejdsmetoder, udtalte han, at han var stolt af, at han havde fået dømt 261 »pædofile, våbenhandlere og narkohandlere«.

Dog kunne advokaterne på hans daværende arbejdsplads, avisen News UK, kun bekræfte, at han havde været involveret i 94 domme, hvoraf ikke alle var endt med en fængselsdom.

Og nu ser det ud til, at den mytiske figur for alvor er ved at krakelere.

Efter at Mazher Mahmood sammen med Allan Smith er blevet dømt for at manipulere med vidneforklaringerne i retssagen mod Tulisa Constosstavlos har anklagemyndigheden nu droppet en række fremtidige sager, hvor Mazher Mahmood skulle være vidne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derudover har anklagemyndigheden meddelt, at de vil gennemgå de sidste 25 domme som Mazher Mahmood har været involveret i, ligesom seks sager, hvor kendte mennesker er blevet dømt, vil blive genåbnet.

Sagsøgt for 6,6 milliarder

Efter dommen risikerer Mazher Mahmood yderligere at blive sagsøgt af mange af de mennesker, som han har hængt ud gennem sin karriere.

Mediejuristen Mark Lewis udtaler til The Guardian, at 18 mennesker allerede har kontaktet ham om civile søgsmål mod Mazher Mahmood. Han forventer at søgsmålene sammenlagt vil løbe op i omkring 6,6 milliarder kroner.

»Igennem de sidste 25 år er utallige liv blevet ødelagt af Mazher Mahmoods uærlige handlinger. Folk har mistet deres job, deres hjem, deres familie og nogle har endda været i fængsel«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden