Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det er især Donald Trump, de makedonske hjemmesider er glade for at skrive om. FOTO: AP
Foto: Evan Vucci/AP

Det er især Donald Trump, de makedonske hjemmesider er glade for at skrive om. FOTO: AP

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Makedonske teenagere spammer Facebook med falske nyheder om Trump og Clinton

Over 100 makedonske hjemmesider tjener penge på en uslukkelig tørst efter sensationalle valgnyheder.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste havde næppe forudset udviklingen i det amerikanske valg og Donald Trumps fremmarch som republikansk kandidat. Færre havde nok set det komme, at en lille by i Makedonien skulle spille en rolle i valget.

Men det skal den altså.

Byen Veles i det centrale Makedonien har i udgangspunktet forsvindende lidt at gøre med det amerikanske valg, som finder sted tirsdag d. 8. november.

Alligevel er der i byen, som ligger godt 50 kilometer fra hovedstaden Skopje, omkring 150 hjemmesider, der har gjort det til deres særkende og levevej at producere - ofte vanvittige - historier om de to præsidentkandidater, Hillary Clinton og Donald Trump.

LÆS OGSÅ

Det er britiske The Guardian, som i første omgang kom på sporet af hjemmesiderne, der først og fremmest producerer artikler, som kaster et lyst skær over republikanske Trump ved ofte at jorde Hillary Clinton med beskyldninger om diverse former for kriminel adfærd.

Hjemmesiderne spytter den ene falske historie om præsidentkandidaterne efter den anden ud på Facebook, hvor 44 procent af amerikanerne ifølge analyseinstituttet Pew Research Center dagligt finder nyheder. Hvis nyhederne ikke er falske, er de kopieret fra et andet medie og tilført en sensationel overskrift.

Teenagere og studerende står bag

Worldpoliticus.com er en af de hjemmesider, som skriver falske, Trump-venlige-nyheder og spreder dem til sine 510.600 følgere på det sociale medie Facebook. Det giver - knap så overraskende - mange tusinde likes og delinger på Facebook at skrive historien, der sætter Clinton-familien i forbindelse med handel med børn.

Som det hedder i en af artiklerne, der blev bragt på hjemmesiden fredag: »New Evidence Shows Clintons Connected to Child Trafficking«.

FALSKE INFORMATIONER

Andre af hjemmesiderne går under navne som TrumpVision365.com, USConservativeToday.com og USADailyPolitics.com. De er alle tydeligt målrettet et engelsksproget, amerikansk publikum. Hjemmesiderne udnytter en tilsyneladende uslukkelig tørst efter positive historier om Donald Trump, der ellers står til at tabe valget tirsdag.

Ifølge Buzzfeed er det teenagere og studerende i byen Veles, som driver hjemmesiderne. De udnytter, at en amerikansk bruger på Facebook i gennemsnit ifølge Facebooks egne rapporter er 4 gange så mange annoncekroner værd end en bruger uden for USA. Buzzfeed har været i kontakt med flere af de unge fra byen, som fortæller, at den bedste måde at generere trafik og dermed annonceindtægter er ved at sprede sensationelle historier gennem Facebook.

»I Makedonien er økonomien meget svag, og teenagere har ikke lov til at arbejde, så vi er nødt til at finde kreative måder at tjene penge på. Jeg er musiker, men jeg har ikke råd til at købe instrumenter. Her i Makedonien kan man købe mange ting for indtægterne fra et lille websted«, siger en 17-årig dreng, der driver hjemmesiden Dailynewspolitic.com med fire venner, til Buzzfeed.

Hvad siger Facebook?

Fænomenet begrænser sig ikke til en lille by med omkring 45.000 indbyggere i Makedonien. En stribe USA-baserede hjemmesider producerer ligeledes en overflod af Trump-venlige-nyheder, ligesom der findes et utal af grupper, der fodrer sine medlemmer med falsk information om valget i såvel Trumps som Hillarys favør. Flere af grupperne, der går under navne som 'Occupy Democrats' og 'The Angry Patriot' har ifølge New York Times millioner af medlemmer.

Problemet med de falske nyheder, der florerer på Facebook, har fået stigende opmærksomhed de seneste måneder, hvor en stribe kommentatorer har afkrævet svar fra Facebook. Det sociale medie valgte således selv at undskylde offentligt, da en falsk nyhed om fyringen af tv-værten fra Fox News Megyn Kelly blev spredt vidt på det sociale medie.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi undskylder for fejlen, som er blevet rettet«, sagde Justin Osofsky, chef for globale operationer, ved den lejlighed.

FOTO

Det ligger lige til højrebenet at forlange, at et globalt socialt medie som Facebook tager redaktionelt ansvar for de historier, der bliver publiceret på mediets platform, skriver den amerikanske journalist Max Read fra New York Magazine i en ny kommentar i kølvandet på historien om de makedonske hjemmesider med falske nyheder.

»Men at bestemme pålideligheden eller sandhed af en given nyhedshistorie er i lige så høj grad blevet et politisk projekt som et empirisk, og politiske projekter har en tendens til at gøre enormt profitable virksomheder med store kundegrundlag meget nervøse«, skriver han.

Indtil videre har Facebook forholdt sig tavse i sagen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden