Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fængselsstraf. Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup skal afsone 3 måneder af sin fængsels straf på i alt 15 måneder. Han har endnu ikke afgjort, om han vil anke dommen.
Foto: Finn Frandsen

Fængselsstraf. Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup skal afsone 3 måneder af sin fængsels straf på i alt 15 måneder. Han har endnu ikke afgjort, om han vil anke dommen.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fængselsstraffe i Se og Hør-sag kan højne mediers troværdighed

Der blev skrevet historie med fængselsstraf til Henrik Qvortrup. Nu bliver det lettere at sige fra over for redaktører, vurderer medieekspert.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Henrik Qvortrup og fire af de øvrige tiltalte i Se og Hør-sagen i går blev idømt betingede eller ubetingede fængselsstraffe, blev der skrevet dansk mediehistorie. For journalister og redaktører ryger ellers aldrig i fængsel for deres arbejde i Danmark.

»Men nu er der blevet sat en klar streg i sandet. Den måde, Se og Hør fik oplysninger om kendte på, var en meget alvorlig forbrydelse. Dommen er et eksempel på, at dårlig journalistik kan føre til fængsel«, siger professor i journalistik på RUC Mark Ørsten.

Og måske kan dommen ligefrem være med til at højne journalisters og mediers troværdighed.

»Jeg tror, at det med dommen er blevet lettere for journalister at sige fra over for et pres fra redaktører«, siger Mark Ørsten.

Det er et af eksemplerne på, at noget er anderledes efter gårsdagens dom i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Men selv om de involverede journalister og redaktører nu er blevet dømt, så har Se og Hør-sagen kostet den samlede mediebranche dyrt i tabt troværdighed. For den bekræfter alle de fordomme om råddenskab og flosset moral, der florerer i befolkningen.

OVERBLIK

»Og folk skelner ikke mellem Se og Hør og andre medier«, siger Mark Ørsten.

På mange måder har Henrik Qvortrup været kongeeksemplet på, at det ingen konsekvenser har, når journalister groft overtræder reglerne.

Godt nok blev han fyret fra TV 2, da anklagerne kom frem for to et halvt år siden. Men der gik ikke længe, før han blev brugt som politisk kommentator af andre medier, fik sit eget politiske talkshow på DK4, blev vært på mediemagasinet Q&A på Radio24syv og fik sit eget program på TV3, hvor han jagtede pædofile og foretog civile anholdelser.

Henrik Qvortrup har nærmest huseret mere i medierne, efter at han blev anklaget for at have iværksat Se og Hørs ulovlige overvågning af kendte danskere.

»Ud fra et troværdighedsperspektiv er det noget møg«, siger Mark Ørsten.

Måske er det derfor, at Danske Medier, der er de private mediers interesseorganisation og også har Aller-koncernen blandt sine medlemmer, er godt tilfreds med, at der faldt hårde domme i går.

»Når man begår noget, der er i strid med al god presseetik og er fuldstændig uacceptable arbejdsmetoder, så må der gerne statueres et eksempel. Derfor kan vi kun billige dommen«, siger journalistisk direktør Christian Kierkegaard.

Sagen viser, at befolkningen ikke vil acceptere den slags metoder

Sagen har ført til, at ikke bare Aller-koncernen, men også andre medier har skærpet etikken og set på interne arbejdsgange, vurderer han.

Aller har lavet et sæt nye etiske retningslinjer for hele koncernen, som blandt andet omfatter en intern whistleblowerordning, så ansatte kan sladre om dårlig moral og kritisable arbejdsmetoder. Samtidig har Se og Hør fået en mindre aggressiv profil, og den berygtede tiptelefon er nedlagt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Sagen viser, at befolkningen ikke vil acceptere den slags metoder«, siger Christian Kierkegaard.

Hamrende forkert

Opstramningen af branchen rækker dog ikke længere, end at der fortsat er plads til Henrik Qvortrup på Radio24syv, når han har udstået både den ubetingede og den betingede fængselsstraf.

»At Henrik Qvortrup har foretaget sig noget, som var etisk og strafferetligt hamrende forkert, ændrer jo ikke på, at han er en begavet og meget, meget skarp kommentator. Hans Engell har jo også været en flittigt brugt kommentator, selv om han blev dømt for spritkørsel«, siger direktør og chefredaktør Jørgen Ramskov.

Så er der sagens juridiske konsekvenser, hvor langt rækker de?

Hvis man i bestyrelseslokaler, hos myndigheder eller institutioner tror, at der med gårsdagens dom bliver sat en stopper for, at journalister kan få fat i og offentliggøre materiale, som ikke er fremskaffet på lovlig vis, så skal man tro om igen, vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

»Hvis den ulovlige fremskaffelse af informationer havde handlet om at afsløre korruption, er jeg sikker på, at de involverede journalister var blevet frikendt. For man kan ikke straffes, hvis det er er gjort af hensyn til åbenlys samfundsmæssig interesse. Men i Se og Hør-sagen var der ingen samfundsmæssig interesse i de oplysninger, som blev skaffet«, siger han.

Endelig er der datasikkerheden. Hos Nets, hvor tys-tys-kilden fik adgang til kendtes brug af deres betalingskort og solgte oplysningerne til Se og Hør, har man brugt et trecifret millionbeløb på sikkerheden de sidste par år. Og bemandingen i sikkerhedsorganisationen er firedoblet til 40 ansatte siden 2014, oplyser kommunikationschef Karsten Anker Petersen.

»Vores opfattelse er, at noget lignende ikke vil kunne ske igen, uden at det bliver opdaget, standset og straffet«, siger han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men vi vil aldrig kunne garantere, at personer med kriminelle hensigter ikke vil kunne begå kriminelle handlinger«.

Trods de hårde domme ønsker justitsminister Søren Pind (V) fortsat at stramme medielovgivningen.

»Uagtet sagens udfald har jeg allerede varslet en markant hårdere kurs over for medier, der krænker privatlivets fred eller bringer ærekrænkende beskyldninger«, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden