Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sikkerhedsopbuddet var stort i de tyske byer henover julen og nytåret. Her holder betjente vagt i Berlin, som var udsat for et terrorangreb i december.
Foto: Jens Kalaene/AP

Sikkerhedsopbuddet var stort i de tyske byer henover julen og nytåret. Her holder betjente vagt i Berlin, som var udsat for et terrorangreb i december.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Breitbart News åbner i Europa med løgnehistorie om vold og muslimer

Den berygtede amerikanske tjeneste Breitbart News digtede historie om muslimske mænds overfald på politi og brandstiftelse i kirke i Dortmund. Angela Merkel advarer mod falske nyheder.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nytårsaften i den tyske storby Dortmund angreb 1.000 mænd med muslimsk baggrund politiet med fyrværkeri, inden de stormede landets ældste kirke, St. Reinoldi, hvor de med raketter fik sat ild til taget, mens de skreg »Allahu Akhbar«.

Hvis Breitbart News havde en version af ’læsernes redaktør', ville staklen komme på overarbejde som følge af ovenstående ’nyhed’, som den tyske filial af det stært højreorienterede, amerikanske nyhedsbureau bragte til torvs onsdag aften, oven i købet med tilføjelsen ’Afsløring’.

Breitbart News hurtigt afsløret

For ikke alene er St. Reinoldi ikke Tysklands ældste kirke, det er - antagelig - domkirken i Trier, men hvad værre er: hele historien er falskneri.

Den tvivlsomme nyhed gik i går sin tvivlsomme sejrsgang gennem Tyskland, hvor opfindsomheden hos Breitbart News hurtigt blev afsløret af mediet Rurh Nachrichten, som stod bag den oprindelige historie om nytårsaften i Dortmund. Hvad der virkelig skete var ifølge Ruhr Nachrichten, at omkring 1.000 mennesker var samlet foran St. Reinoldi, der også er kendt som Reinoldikirche.

Tilfældig raket førte til brand

I menneskemængden på Platz von Leeds var både lokale familier, festende borgere og enkelte grupper af unge, udenlandske mænd. Nogle af de fejrende mennesker begyndte at smide fyrværkeri efter politiet, sådan som det også skete i Köln ved den forrige, afsporede nytårsaften. Politifolkene forsøgte at standse kasteriet, men forgæves.

Derfor blev nogle mennesker fra mængden bortvist, mens enkelte blev anholdt. Under festlighederne landede en enkelt vildfaren raket på et stillads ved kirken, hvor der gik ild i et net. Den begrænsede brand blev slukket efter 12 minutter af brandvæsenet, rapporterer Ruhr Nachrichten og tv-stationen WDR.

Den falske nyhed

Alligevel blev begivenhederne hos Breitbart News til overskriften: »Afsløring: 1.000 mænd angriber politi og sætter ild på Tysklands ældste kirke nytårsaften«.

Breitbart News rapporterede også om en vidoe fra Ruhr Nachrichten, som skulle vise en gruppe syriske flygtninge, der var på pladsen for at fejre våbenhvilen i deres hjemland, men i stedet holdt gruppen et flag for IS og al-Qaeda-støtter op. I virkeligheden var der tale om et flag for den ikke-islamistiske opposition til styret i Syrien, siger Ruhr Nachrichten.

Stjal og fordrejede reportage

Mediet fra Dortmund anklager nu Breitbart News for at have taget sin reportage fra nytåret i Dortmund og forvredet den til ukendelighed. Tyskland har med andre ord fået sin første, seriøse falske nyhed efter, at Breitbart News i kølvandet på Donald Trumps valg til præsident i USA, proklamerede, at tjenesten kommer til Europa.

»Producenter af falske nyheder forsøger at sætte grupper af folk på Platz von Leeds i forbindelse med terroranslag, men fakta er, at der ikke var nogen som helst symboler på terrorisme i Dortmund«, skriver en redaktør fra Ruhr Nachrichten på mediets hjemmeside.

Donald Trumps chefstrateg

Breitbart News regnes i USA som hovedmedie for den højreekstreme ’Alt Richt’-bevægelse og er det 34. mest læste amerikanske medie. Tjenesten blev indtil sidste sommer ledet af Steve Bannon, den senere chefstrateg for kandidat Donald Trumps valgkampagne og den kommende prådgiver for præsident Donald Trump.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Steve Bannon, stifteren af Breitbart News, bliver chefrådgiver for Donald Trump.
Foto: Danny Moloshok/AP

Steve Bannon, stifteren af Breitbart News, bliver chefrådgiver for Donald Trump.

»Han er den digitale verdens svar på nazisternes propagandaminister Joseph Goebbels. Det er et meget farligt medie og det vil også få stor indflydelse i Tyskland og resten af Europa. Målet er at hjælpe højrepopulistiske politikere i Europa«, sagde den amerikanske professor i filosofi og leder af Einstein Forum i Potsdam, Susan Neiman, til Politiken i november.

Merkel vil forhindre falske nyheder

Også forbundskansler Angela Merkel har advaret mod tjenester som Breitbart News, som hun frygter vil sprede falske nyheder under valgkampen i Tyskland frem mod valget til Forbundsdagen til efterået. Hun sagde på et pressemøde i november, at Tyskland »må konfrontere og om nødvendigt regulære den slags fænomener«.

Medlemmer af Merkels parti, CDU, har foreslået, at det skal være strafbart at sprede falske nyheder i Tyskland.

Breitbart News har allerede filialer i Storbritannien og Israel, ligesom tjenesten ventes at etablere sig i Frankrig i god tid inden præsidentvalget i maj. I Tyskland fremgår af det nyhedsbureauets hjemmeside, at den stadig er under opbygning. Blandt støtterne er det højrenationale parti Alternative für Deutschland, som har udtrykt sin begejstring for tjenesten.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden