Billede fra den tre minutter lange reklame film for TV2 ’Alt det vi deler’, der både herhjemme og i udlandet er gået viralt på de sociale medier.
Foto: Skærmdump fra TV2

Billede fra den tre minutter lange reklame film for TV2 ’Alt det vi deler’, der både herhjemme og i udlandet er gået viralt på de sociale medier.

Medier

Ny reklamefilm for TV 2 er blevet set over 200 millioner gange på de sociale medier verden over

Men hvorfor filmen er så populær i udlandet? Vi snakker med en filosofi-professor, en ekspert i sociale medier og TV 2's kanalchef.

Medier

De hårdtpumpede, fodboldhabitten og de beskidte gummistøvler. Sygeplejeuniformen, jakkesættet og tørklædet. De gamle og de unge.

»Det kræver kun et enkelt blik at sætte folk i bås«, lyder speakerens stemme.

Du har måske allerede set den og ved i så fald også, hvad der sker efterfølgende. De seneste par uger har det nemlig været meget svært at undgå den tre minutter lange reklamefilm for TV 2 på de sociale medier.

Efter blot et døgn var videoen ’Alt det vi deler’ blevet vist over to millioner gange på Facebook. Og da TV 2 efter utallige opfordringer oversatte den til engelsk, begyndte det for alvor at gå stærkt. Nu er den blevet afspillet over 200 millioner gange.

Filmens enorme internationale appel kommer ikke bag på Vincent Hendricks, der er professor i filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet.

»Den omhandler nogle problemstillinger, som alle kan tage ejerskab over, og rammer direkte ind i en tidsånd, der er karakteriseret ved polarisering og religionsstridigheder, der er på vej tilbage«, siger han.

Ifølge Vincent Hendricks er filmen god, fordi den er en »feelgoodfascinationshistorie«, som går ind og piller ved stereotype forestillinger. Det overrasker, når den hårdtpumpede fyr nede fra fitnesscentret også føler sig ensom, og det rører folk, når landmanden og kvinden med tørklæde begge har oplevet at blive mobbet i skolen. Filmen er et statement om at nedbryde skel mellem køn, race, religion og seksualitet, mener han.

»Normalt liker og deler folk kun ting, som de er sure eller indignerede over på de sociale medier – hvad enten det er dobbeltmoral i politik eller Donald Trumps seneste udskejelser.

Men den her film rummer noget, som alle kan identificere sig med, og berører nogle bekymringer, som viser sig at være universelle. Man vil gerne forbindes med filmens positive budskab, og derfor er den så delbar«.

Lever eget liv

Og delt er den blevet. Ifølge TV 2 mere end 5 millioner gange på de sociale medier. Milliardær og virksomhedsentreprenør Richard Branson har delt den, det samme har den amerikanske talkshowvært Ellen DeGeneres, der har 65 millioner følgere på Twitter, og den canadiske premierminister, Justin Trudeau, lagde i lørdags videoen ud på sin facebookvæg.

»Sammenhængskraften i de vestlige samfund er under pres. De sociale medier giver polariseringen endnu bedre muligheder for at trives, da folk her kan dele deres enighed om at være uenige med andre. Og det er netop det, som den her film gør op med«, siger Vincent Hendricks.

En anden forklaring på, at videoen er blevet så populær, er ifølge Rasmus Fisker, der er ekspert i sociale medier hos bureauet MediaCom, at den italesætter så mange forskellige politiske problemstillinger på én gang.

»Ved at dele den her video kan man vise omverdenen, at man støtter flere ting på én gang. Folk tror oftest, at det kun er sjove videoer, som går viralt, men de mest delte videoer er faktisk dem, hvor man kan fortælle noget om sig selv og sine holdninger ved at dele dem med omverdenen«, siger han.

I flere af de lande, hvor filmen er blevet delt, ses den ikke som en reklame for TV 2. Internettet har overtaget kontrollen, og filmen lever nu sit eget liv.

Vi kan ikke kontrollere, i hvilke kontekster filmen bliver brugt

Mange ser den som en anti-Trump-kampagne. Andre som et billede på en splittet globaliseret verden. Og nogle kæder den endda sammen med jødeudryddelsen under Anden Verdenskrig.

Ikke politisk

Ifølge Lotte Lindegaard, der er kanalchef på TV 2 har filmen dog aldrig været tænkt som nogen kommentar til international politik.

»Den handler om det alment menneskelige og fællesskab frem for diversitet, men det er åbenbart et budskab, som folk læser meget forskelligt ind i. Vi kan ikke kontrollere, i hvilke kontekster filmen bliver brugt, men vi havde heller ikke forudset, at filmens budskab ville berøre så mange mennesker verden over«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Reklamefilmen var startskuddet på en nøje planlagt imagekampagne for TV 2. Begyndelsen på en ny retning for hovedkanalen, som fremover vil være den kanal, som binder danskerne sammen.

»Vi har aldrig tænkt den som en international kampagne, men nu bliver den brugt i alle mulige forskellige sammenhænge«, siger Lotte Lindegaard.

Men har I så ikke skudt forbi jeres oprindelige målgruppe?

»Vi er selvfølgelig glade for al den opmærksomhed, som filmen har fået, men det, som betyder noget, er, hvordan danskerne har modtaget den«, siger Lotte Lindegaard.

Ifølge Rasmus Fisker skal man da heller ikke underkende, hvor meget omtalen i internationale medier betyder.

»Hvis der er noget, danskerne synes er spændende, er det, når resten af verden interesserer sig for noget, vi laver i Danmark«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce