0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Google kritiseres for at filtrere og censurere søgninger

Søgetjenesten vil fjerne ’ukorrekt information’, men anklages for at lege tankepoliti og pille ved ytringsfriheden. »Det er den pris, vi betaler for at få information til fingerspidserne«, siger ekspert.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Virginia Mayo/AP
Foto: Virginia Mayo/AP

Google vil have større kontrol over søgemaskinens indhold.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De leger »tankepoliti«, siger rådgiver Mikkel deMib Svendsen fra det digitale bureau Waimea.

Det er Google, han langer ud efter. Eksperten, der i 20 år har arbejdet med søgemaskiner, mener, at medievirksomheden med noget nær monopol på søgninger på internettet er godt på vej til at »censurere« hjemmesider, som indeholder kritik af islam eller krænkende materiale.

»De er ude på at gemme indhold væk på internettet. Men folk skal have ret til at mene noget kontroversielt, selv om vi andre ikke er enige med dem«, siger han.

For at forstå it-ekspertens kritik af Google bliver vi nødt til at træde et skridt tilbage. Google har ansat en hær på cirka 10.000 personer, der vurderer, om medievirksomhedens søgetjeneste giver kvalificerede søgeresultater. Eller med andre ord finder de sider frem, som Google gerne vil have tjenesten til at finde frem. Kontrollørerne skal for eksempel give Google besked, hvis søgetjenesten viser brugerne vej til hjemmesider med porno, når det slet ikke er det, som brugerne leder efter.

Konsekvensen er, at du bliver underlagt deres redaktionelle linje

Google samler vurderingerne fra de 10.000 personer og bruger løbende dataene til at optimere søgemaskinens komplekse algoritmer, der konkret afgør, hvad vi får at se, når vi googler. Kontrollørernes vurderinger bliver brugt til at sikre de bedste resultater til brugerne.

Google redigerer indholdet

For nylig fik de 10.000 kvalitetskontrollører besked på også at slå ned på »krænkende indhold«, og det er det, som bekymrer Mikkel deMib Svendsen.

For eksempel vil Google ikke have en hjemmeside, der fornægter holocaust, til at dukke op, når en person spørger Google, om holocaust fandt sted. Heller ikke stærkt islamkritiske sider skal vises, når brugere søger på islam hos søgetjenesten, fremgår det af dokumentet med retningslinjer til de såkaldte quality raters.

Til det amerikanske nichemedie Search Engine Land siger Paul Haahr, der er en af Googles senioringeniører, at virksomheden går efter at slå ned på »åbenlyst ukorrekt information«.

Google har fortalt Search Engine Land, at man allerede i december afprøvede data, der baserer sig på et forsøg med de nye retningslinjer. Ifølge mediet med det resultat, at en del af det »krænkende materiale«, som tidligere dukkede op i toppen, når man spurgte Google, om holocaust fandt sted, ikke længere viser sig.

Det er den pris, vi betaler for at få information til fingerspidserne