»Det er ikke i nærheden af at være nok til at løse problemet«, siger amerikansk forsker om et Facebooks centrale våben i kampen mod falske nyheder.
Foto: Chiu Jeff/AP

»Det er ikke i nærheden af at være nok til at løse problemet«, siger amerikansk forsker om et Facebooks centrale våben i kampen mod falske nyheder.

Medier

Studie: Facebooks værktøj i kampen mod falske nyheder virker ikke

Det nytter ikke at faktatjekker omstridte historier på Facebook, viser nyt amerikansk studie, der således sætter spørgsmålstegn ved det sociale medies indsats i kampen mod falske nyheder.

Medier

Facebook oprustede i foråret i kampen mod falske nyheder. Det sociale medie installerede i en række lande et værktøj, som gør det muligt for brugere at anmelde omstridte historier, der så vil blive faktatjekket af uafhængige eksperter.

Problemet er bare, at værktøjet ikke virker. Det viser et nyt og omfattende studie, som forskere på det anerkendte amerikanske universitet i Yale står bag, skriver det amerikanske medie Politico.

Ifølge undersøgelsen, der omfatter 7500 personer, gør værktøjet stort set ingen forskel for brugerne af det sociale medie. De er ikke i nævneværdig grad mere tilbøjelige til at betragte en nyhed som falsk, hvis den er markeret som omstridt og tjekket af uafhængige faktatjekkere.

»Alle effekterne er meget små«, siger en af undersøgelsens forskere, psykologen David Rand om Facebooks værktøj mod falske nyheder.

»Det er ikke i nærheden af at være nok til at løse problemet«.

Falske nyheder på sociale medier blev en betydelig offentlig bekymring efter det amerikanske præsidentvalg i 2016, hvor løgnehistorier om præsidentkandidaterne florerede på Facebook og Google.

Først var Facebooks topchef Mark Zuckerberg ikke meget for at erkende problemet. Siden har han taget kritikken af sit hjernebarn til sig og sat gang i en række initiativer, som skal stoppe spredningen af falske nyheder. Eller i hvert fald forhindre dem i at påvirke valghandlinger.

Forud for det tyske valg den 22. september har Facebook ellers netop gjort det muligt for tyske brugere af det sociale medie at anmelde omstridte historier i et forsøg på forhindre falske nyheder i at påvirket valget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce