Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ask Rostrup havde lært lektien efter fadæsen i 2013. Årets dækning af kommunalvalget var helt prognosefri.
Foto: DR

Ask Rostrup havde lært lektien efter fadæsen i 2013. Årets dækning af kommunalvalget var helt prognosefri.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Prognosefrit tv: DR og TV 2 dækkede valgaftenen flot med respekt for det kommunale demokrati

Mediernes dækning af de kommunale valgkampe fik sat fokus på de store forskelle på det kommunale danmarkskort – og mens stemmerne blev talt op, fangede tv-kanalerne de lokale dramaer, skriver Jacob Mollerup i denne mediekommentar.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved kommunalvalget i 2013 kom DR galt af sted med sin valgaften efter først dagen igennem at have varmet op med tidlige exitpolls.

Den øvelse kulminerede med en landsdækkende prognose klokken 20.00, som blev kommenteret af eksperter og flere landspolitikere. Daværende statsminister Helle Thorning præsterede endda at holde en tidlig tabertale på et grundlag, der viste sig at være misvisende, da stemmerne var talt op.

Med den forhistorie var tv-valgaftenen ved kommunalvalget 2017 på både DR og TV 2 bygget på særlig stor respekt for det kommunale demokrati. Og med fokus på de enkelte kommuner og alle deres forskelligheder og med et imponerende antal reportere i spil landet rundt. Selv under DR’s landsdækkende tv-dækning – der ikke som TV 2 kunne trække på regionale kanaler – lykkedes det at komme virkelig godt rundt i et foranderligt kommunalt landskab.

Rostrup havde lært lektien

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt sig til netop den drejebog og ventede til kort før midnat, før han kommenterede valget på trappen foran Venstres hovedkvarter i Søllerød. Aftenens tv-prioritering blev understreget, da DR 1/DR 2 kort efter klippede væk fra en talende statsminister for at stille om til Sønderborg og Esbjerg!

Som Løkke således også de andre partiledere. De fleste af dem havde deltaget i den kommunale valgkamp, men holdt sig pænt i baggrunden på valgaftenen.

Da Ask Rostrup på valgaftenen i 2013 præsenterede landsprognosen på DR 1 klokken 20, forklarede han om tallene: »Der er også en vis statistisk usikkerhed, men de plejer at ramme pænt inden for rammen alligevel«.

Det skulle den ellers så troværdige vært selvfølgelig aldrig have sagt. Men man må sige, lektien er lært. Valgaftenen 2017 var helt prognosefri, og da de første landstal (alene baseret på optalte stemmer) dukkede op på DR 1-skærmen havde Ask Rostrup iført sig sproglige seler og livrem: Han kommenterede uhyre forsigtigt » … med alle de forbehold, jeg kan komme i tanker om«, sagde han.

Spring fremad for databaseret journalistik

Det bedste ved 2017-modellen var, at fraværet af prognoser og tidlige udlægninger af landstendenser kun gjorde dækningen mere spændende og relevant.

En fair vurdering af den samlede valgdækning i de lokale, regionale og landsdækkende medier kræver grundigere analyser. Men flere tendenser er til at få øje på:

For det første var dækningen af 2017-valget et spring fremad for den databaserede journalistik og for flere solide overblik over det kommunale Danmark. Mange flere medier – med blandt andet DR og Altinget i førerfeltet – havde indset, at sammenligninger af kommunernes grundvilkår og deres prioriteringer af skoler, ældre, børneinstitutioner kan give vælgerne nyttig indsigt i de politiske forskelle.

Selv om mange af de lokale og regionale medier har problemer med økonomi og redaktionelle ressourcer, var der tale om en stor dækning med ofte kvalificerede oversigter og habile kandidattests.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Valgdeltagelsen blev med 70,8 procent kun marginalt mindre end ved valget i 2013. Men samtidig peger undersøgelser på, at en stor vælgergruppe mener, at beslutningerne er rykket langt væk fra dem. Skal man for eksempel tro analysefirmaet Moos-Bjerre (debatindlæg bragt i Politiken 21.11.), mener 43 procent, at de ikke har indflydelse på udviklingen i deres kommune. Der er med andre ord et stort arbejde for politikere og medier i at sikre gennemsigtighed og engagement i de demokratiske processer.

En af vejene er bedre journalistik af den kritiske og løsningsorienterede slags. I en stor undersøgelse – ’Lokal- og regionalmediers indhold, rolle og betydning i lokalområder’ – fra tidligere i år var Flemming Svith og hans forskerkolleger hårde i vurderingen af lokalmedier, der »ikke gransker nok i dybden«.

Samtidig påpegede Svith og co., at lokalpatriotiske medier ofte bare accepterer, når kommunalpolitikerne giver eksterne forhold skylden for uløste problemer.

Som Rasmus Kleis Nielsen fra Reuters Institute i Oxford beskrev det for et par år siden i bogen ’Local Journalism’: »Lokaljournalistik kan være forfærdelig. Den kan også være forfærdelig vigtig. Ofte er den en kombination«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden