I 2015 var Bjarne Corydon  i fokus under Socialdemokratiets valgfest. Nu får han selv ansvaret for de udspørgende journalister på Børsen.
Arkivfoto: Gregers Tycho

I 2015 var Bjarne Corydon i fokus under Socialdemokratiets valgfest. Nu får han selv ansvaret for de udspørgende journalister på Børsen.

Medier

Chefredaktør forudser: Det bliver akavet at møde Bjarne Corydon i 'Presselogen' første gang

Tidligere finansminister og S-profil Bjarne Corydon er ny chefredaktør for Børsen. To eksperter analyserer det overraskende jobskifte.

Medier

Når tidligere politikere bliver chefredaktører, kan det være problematisk.

Det understreger en mediekommentator, efter at Børsen har ansat Bjarne Corydon, den tidligere socialdemokratiske finansminister, som ny administrerende direktør og chefredaktør.

»Nogle af de politikere, embedsfolk eller erhvervsfolk, der bliver chefredaktører, bærer deres gamle vinkler og måder at agere på videre ind i det redaktionelle liv. Det kan være meget problematisk, især når avisen skal dække sager, som chefredaktøren i sit tidligere liv var en central aktør i. Det afgørende er, om man respekterer de grundregler og krav, som et journalistisk medie bør følge og leve op til. Det bliver sjovt at se, hvordan 'Blå Bjarne' kan agere i den sammenhæng«, siger Jacob Mollerup, der tidligere har været lytter- og seerredaktør i DR og har over 30 års erfaring i den danske mediebranche.

Da chefredaktør og udviklingsdirektør for Jysk Fynske Medier, Troels Mylenberg, læste, at den tidligere S-profil Bjarne Corydon skulle stå i spidsen for Børsen, var hans første tanke, at det lød interessant.

»Det blev så efterfulgt af et stort udråbstegn«, siger han.

Ikke første gang

Ifølge Troels Mylenberg er det glædeligt, at mediebranchen kan ansætte et »så stærkt kort« i en tid, hvor der er brug for nyt blod og nye ideer. Men han er også klar over, at folk spærrer øjnene op, når Børsen ansætter en forhenværende socialdemokrat som chefen for det hele.

»Nu vil jeg ikke kalde Corydon for en klassisk socialdemokrat. Man forventer ikke, at han går forrest med fanerne til 1. maj. Og selvfølgelig skal man kigge på, om man kan være uafhængig af ens tidligere arbejde, og at man kan følge pressens vigtige principper om åbenhed og fairness«, fastslår Mylenberg.

Der har været eksempler på personer, som sagde farvel til den politiske andedam for at arbejde i mediebranchen. Tidligere leder af De Konservative Hans Engell og embedsmanden Bo Lidegaard har endt med at stå i spidsen for hhv. Ekstra Bladet og Politiken. Men der eksisterer ikke statistik for, om det er problematisk, at mediebranchen får selskab af personer uden journalistisk baggrund.

»Men alle fag kan da have godt af at blive udfordret af, at nye kræfter kommer til«, siger Jacob Mollerup.

Kan påvirke avisens ståsted

Den tidligere socialdemokratiske finansminister og sekretariatsleder Bjarne Corydon kommer til Børsen uden særlig erfaring med medier, da han ikke har været ansat i mediebranchen. Senest har han ageret direktør i den globale konsulentvirksomhed McKinsey, som han nu tager afsked med.

Når han i stedet sætter sig i redaktørstolen hos Børsen, tæller opgaverne, at han skal skrive avisens ledere. Troels Mylenberg håber, at Corydon sætter sit præg på lederne, da han ellers ikke vil gøre sit arbejde ordentligt.

»Som læser af Børsen vil jeg være spændt på, hvor avisen vil lægge sig. Børsen har måske været den mest rene politiske avis på sit holdningsstof i Danmark. Uanset hvor blå Bjarne Corydon måtte være, har jeg svært ved at forestille mig, at han er på linje med det, som Børsen har markeret sig med. Der kommer han til at skulle udfordre sig selv eller udfordre Børsen og avisens læsere. Måske bliver det begge dele«, siger Troels Mylenberg.

Der har været en stor offentlig diskussion om, hvor rød Bjarne Corydon var, understreger Jacob Mollerup. Corydon har ikke tilnavnet 'Røde Bjarne', og derfor forestiller kommentatoren sig ikke, at ansættelsen vil være et problem.

»Mange holdninger, som han har givet udtryk for, kan sagtens sættes ind i et Børsen-projekt. Måske ikke på samme linje som den foregående chefredaktør, men selv med et mindre venstresving, kan Børsen stadig befinde sig godt til højre på den liberale fløj«.

Hvilke holdninger har han givet udtryk for?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Bjarne Corydon er kendt for sin opbakning til konkurrencestaten og til afgørende gunstige vilkår for erhvervslivet, så jeg kan ikke se de store modsætninger. Den fløj i Socialdemokratiet, som han kommer fra, har en fuldstændig grundlæggende forståelse for erhvervslivets vilkår«.

I vælten med Dong-sagen

Med til det nye job hører udfordringer med mediernes troværdighed. I september viste en troværdighedsundersøgelse fra Radius Kommunikation, at politikere og journalister skrabede bunden, når 25 faggrupper blev rangeret, efter hvor stor troværdighed danskerne tillagde dem.

Bjarne Corydon har været i vælten i forbindelse med statens salg af Dong-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs fra USA i 2014. Sagen endte med, at Statsrevisorerne rettede heftig kritik mod Finansministeriet, men frifandt Bjarne Corydon, der havde været finansminister.

Til trods for at Corydon i sin politiske tid var omgivet af kontroverser, fremstod han ganske troværdig, påpeger Troels Mylenberg.

»Han blev kritiseret for sine beslutninger, ikke for sin troværdighed. Det er helt indlysende, at han skal tillære sig en masse ting i branchen, som han kommer ind i«, siger Mylenberg og understreger ligesom Jacob Mollerup, at han ikke skal blive dømt ude, inden han sætter sig i stolen.

Chef uden slips

Mediekommentator Noa Redington, der også har været særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S), siger, at »det er en spændende dag for Mediedanmark«.

»I debatten har man savnet en mand med Corydons tyngde og tilgang til økonomien og erhvervslivet. Han er ikke præget af at pleje særinteresser og har leveret kæmpe resultater som flere finanslove, vækstpakker, en skattereform og budgetloven. Jeg arbejdede sammen med ham fra 2008 til 2015. Hans ledelsesstil bygger på tillid og at tage sine omgivelser alvorligt. Børsen får en chef, der går forrest, og han har det helt unaturligt med at gå med slips«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Én ting forudser Mylenberg dog. Når han første gang møder Bjarne Corydon i TV 2's tv-program 'Presselogen' kan det blive »akavet«.

»Det kan være akavet, når det er en person, som mange af os fra den journalistiske verden har stået på den anden side af hegnet, hvor vi har haft vores daglige kampe med ham som finansminister. Nu er situationen en anden, det skal man bare vænne sig til«, siger han.

Opdateret 16.49 med kommentar fra Noa Redington.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce