0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mario Tama/Ritzau Scanpix
Foto: Mario Tama/Ritzau Scanpix

Lupe Lopez holder et billede af Elsa Mendoza Marquez, der var blandt de dræbte, under en mindehøjtidlighed.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Manden bag populært forum for højreradikale opfordrer til at lukke egen hjemmeside efter amerikanske masseskyderier

Gerningsmanden bag skyderiet i El Paso, hvor 20 blev dræbt, har angiveligt lagt et manifest op på hjemmesiden 8chan før massemyrderierne. Nu mener 8chans skaber, at hjemmesiden bør lukkes.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Frederick Brennan, skaberen af hjemmesiden 8Chan, var på vej i kirke, da han modtog nyheden om masseskyderiet lørdag i El Paso, Texas, hvor 20 blev dræbt og endnu flere såret. Og han reagerede med det samme.

»Når jeg hører om et masseskyderi, siger jeg altid: »Vi er nødt til at finde ud af, om der er en forbindelse til 8chan««, siger han til New York Times.

Og ligesom ved massemyrderierne på muslimer i Christchurch i New Zealand i marts, hvor 51 blev dræbt og 49 såret, samt angrebet på jøder i en synagoge i Californien i april, hvor en kvinde blev dræbt og tre såret, var gerningsmanden bag angrebet på latino-amerikanere i El Paso aktiv på hjemmesiden 8chan.

Du lytter til Politiken

Hør podcast: Sådan blev højreekstremisme på nettet til virkelighed i Christchurch
Hør podcast: Sådan blev højreekstremisme på nettet til virkelighed i Christchurch

Henter…

Umiddelbart inden angrebet i El Paso kom der en fire sider lang meddelelse på 8chan fra den formodede gerningsmand, hvori han opfordrede sine ’brødre’ til at dele meddelelsen og sprede den til andre medier.

Ifølge New York Times er 8chan blevet det forum, hvor voldelige og racistiske ekstremister mødes og udveksler ideer, tanker, billeder og videoer. Angrebene i Christchurch og på synagogen i Poway i Californien blev også annonceret på 8chan, umiddelbart før de blev gennemført.

Forud for angrebene i Christchurch lagde den anklagede gerningsmand et link op på 8chan, hvor man kunne følge hans angreb live.

Courtesy Of Ktsm 9/Ritzau Scanpix
Foto: Courtesy Of Ktsm 9/Ritzau Scanpix

Den formodede gerningsmand bag massedrabene i El Paso lørdag lagde umiddelbart før sin ugerning en fire sider lang meddelelse ud på hjemmesiden 8chan, og han sendte live fra sit angreb.

Fristed

Frederick Brennan etablerede 8chan i 2013 som et fristed og helle for ytringsfrihed, fordi han mente, at den mere kendte hjemmeside-pendant 4chan var blevet for restriktiv. I 2015 overtog Jim Watkins, tidligere soldat i den amerikanske hær, ansvaret for sitet. Og det er siden blevet kendt som et hjemsted for højreradikale, hvide nationalister.

Lørdag tweetede Frederick Brennan: »Endnu et 8chan-skyderi? Vil jeg nogensinde blive i stand til at komme videre med mit liv?«

Og nu bør hjemmesiden lukkes, siger Frederick Brennan til New York Times:

»Den gør intet for verden. Den er dårlig for alle på nær de brugere, som er der. Og ved du hvad? Den er faktisk også dårligt for dem. De har bare ikke indset det«.

8chan begyndte at blive kendt i 2014, da en række tilhængere af det antifeministiske GamerGate samledes på 8chan, efter at de var blevet smidt ud af 4chan. Siden har 8chan ifølge New York Times været hjemmeside for internetbaserede fællesskaber, der er blevet smidt ud af andre hjemmesider, fordi de er for ekstreme. Det har blandt andet været mødested for de såkaldte incels, der beskylder kvinder for at være skyld i deres ufrivillige cølibat og opfordrer til angreb og voldtægt.

På 8chan er stort set alt tilladt, og ingen blander sig i, hvad brugerne lægger op og deler. Derfor er det blevet et mødested for ekstremister, hvor de kan dele deres ideer, hylde racisme og heppe på gerningsmændene bag massemyrderier som angrebet i El Paso.

New York Times skriver, at drabsmændene ofte bliver hyldet i internet-jokes og memes, og antallet af dræbte omtales ligesom i computerspil som ’high scores’.

Avisen har uden held forsøgt at få en kommentar fra Jim Watkins, der sammen med sin søn driver hjemmesiden fra Filippinerne. Men han har tidligere afvist at lukke hjemmesiden.

Blokerer 8chan

Kritikere af 8chan har efter massedrabene i El Paso i stedet forsøgt at presse netudbydere til at blokere for hjemmesiden.

Og nu har internetsikkerhedsfirmaet Cloudflare meddelt, at det vil blokere 8chan, og at det dermed ikke længere vil sikre hjemmesidens beskyttelse. Cloudflare meddeler, at beslutningen er taget, fordi 8chan har tilladt et betændt miljø af voldelige ekstremister og har ignoreret klager over voldeligt indhold.

Annonce

»Vi har set et mønster, hvor dette lovløse fællesskab har demonstreret sin evne til at gøre virkelig skade«, siger selskabets direktør Matthew Price til New York Times som begrundelse for blokeringen.

Derimod har domæneudbyderen Tucows ingen planer om at gribe ind, siger de.

Efter massedrabene i Christchurch sagde Johan Farkas, der er ph.d-studerende på Malmö Universitet og har et indgående kendskab til 8chan, til Politiken:

»Det er et sted, der radikaliserer folk. Og det er ikke kun med racisme som mål. Også kvinder er blevet dræbt af mænd, der har haft sin gang på 8Chan. Det gælder eksempelvis det såkaldte ’incel’-miljø«, sagde han.

Johan Farkas forklarede desuden, at udviklingen på 8chan konstant går mod grovere indhold og en grovere tone.

»Det handler i høj grad om at opnå berømmelse i internetfællesskabet, og det er også derfor, mange eksperter og forskere har advaret mod at dele livevideoen fra terrorangrebet eller dele manifestet. For det gør ham (drabsmanden, red.) til en helt«.

Efter massedrabet i Christchurch blev gerningsmanden hyldet af en række brugere på 8chan.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?