Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Måske er der alligevel en fremtid for radiokanalerne P8 Jazz og P6 Beat, som ellers efter planen lukker 1. januar 2020. Det siger DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Populære radiokanaler får ny chance: De røde partier vil aflyse besparelse i DR

De populære musikkanaler P8 Jazz og P6 Beat lukker efter planen 1. januar 2020 som følge af besparelser i DR. Men nu åbner generaldirektøren i DR for at bevare kanalerne, hvis politikerne finder penge.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»En skandale«.

»Et tab for dansk musikliv«.

»Hvor skal vi lyttere gå hen?«.

Det udløste stor frustration hos lyttere og musikere, da DR i efteråret 2018 meldte ud, at de digitale radiokanaler P8 Jazz og P6 Beat lukker 1. januar 2020. Flere underskriftindsamlinger til støtte for kanalerne er blevet sat i gang.

Beslutningen var en konsekvens af den aftale mellem Dansk Folkeparti og den daværende V-LA-K-regering, som i 2018 afskaffede licensen og fjernede 20 procent af støtten til DR.

Men de to musikkanaler, som hver uge har knap 200.000 lyttere tilsammen, får nu en chance for at overleve, siger DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, på et pressemøde.

»Hvis kanalerne lukker ved udgangen af 2019, er de lukket, og så kan de ikke genoplives. Derfor er vi indstillet på at udskyde lukningen af de kanaler, hvis der er et politisk flertal til at prioritere de midler, det så koster«, siger Maria Rørbye Rønn.

Hun henviser til, at kulturminister Joy Mogensen (S) har meddelt, at der ikke kommer en ny medieaftale før i 2020.

Meldingen fra generaldirektør Maria Rørbye Rønn vækker begejstring hos SF’s medieordfører, Jacob Mark.

»Det vil være skadeligt for det musikalske vækstlag i Danmark at lukke kanalerne, og jeg tror ikke, at DR har noget udbredt ønske om at lukke kanalerne. De kan også godt se, at det er noget værdifuldt, de har været med til at skabe«, siger han.

»Nu hører jeg, at DR siger, at det altså koster penge, hvis man skal redde dem på sigt, men at de også er fleksible. Det er jeg glad for. Og nu ligger bolden hos os politikere«.

Vi bliver kulturløse

DR besluttede at lukke kanalerne i den første af to bebudede sparerunder. Og SF er klar til at finde de nødvendige penge, så kanalerne kan overleve og anden sparerunde aflyses. Det drejer sig om cirka 250 millioner kroner.

»Vi mener, man er nødt til at finde dem i finanslovsforhandlingerne. Man kan omprioritere internt. Men hvis vi skal finde alle pengene, kræver det, at vi tager det med ind ind til finanslovsforhandlingerne«, siger Jacob Mark.

Også Enhedslistens vil gerne være med til at forhindre, at P6 og P8 Jazz lukker.

»Det er ikke bare musik, som forsvinder ud af æteren. Det handler om den viden, man opbygger i DR på de kanaler, og som også kan bruges alle andre steder, for eksempel hvis man skal have en jazzudsendelse på P1 eller i fjernsynet«, siger partiets medieordfører, Søren Søndergaard.

»Måske forsvinder den for altid. Det gør os alle sammen mere kulturløse«.

Enhedslisten har foreslået at ændre i den model med skattebetaling til DR, som den tidligere borgerlige regering og Dansk Folkeparti indførte i stedet for licensen, og det vil give et overskud, som DR kan få, siger Søren Søndergaard.

»Vi synes, at medieskatten skal være lige så progressiv som kirkeskatten. Et fattig arbejdsløs og en vellønnet journalist betaler nøjagtig det samme til public service i kroner og øre. Vi har fået lavet en model, som vil betyde, at man kan få kompenseret nedskæringen af DR«, siger han.

Hos Radikale Venstre mener medieordfører Jens Rohde ligeledes, at det vil være en stor fejl at lukke de to musikkanaler.

»I dag er du nødt til at have rene profiler på din radiokanal, hvis det skal give mening. Ideen om, at man kan putte forskellige genrer ind på en radiokanal i dag, hænger ikke sammen. Det er ikke 1984, hvor du kunne spille jazz og så ’Hej P3’ lige bagefter«, siger han.

»Derfor er det meget meget vigtigt, at DR har de muligheder, platforme og den økonomi, de har brug for, for at fungere som en kulturinstitution for alle i landet, også de yngre og også dem, der er til jazz«.

Jens Rohde ser også gerne, at P7 Mix overlever, men det afviser Maria Rørbye Rønn.

Annonce

En losseplads

De røde partier risikerer med deres stærke ønske om at bevare musikkanalerne at komme på kant med armslængdeprincippet, der tilsiger, at Folketingets politikere fastlægger de ydre rammer omkring DR, men ikke blander sig i programplanlægningen.

Netop af hensyn til armslængdeprincippet vil Radikale Venstre ikke øremærke penge til P6 Beat og P8 Jazz. Hvis det står til Jens Rohde, skal DR til gengæld have tilført en ekstra pose penge allerede på finansloven for 2020.

»Vi har arvet en losseplads fra de blå partier på medieområdet, og det kommer til at tage noget tid at rydde op på den losseplads. Men der, hvor forureningen er størst, er vi bare nødt til at sætte ind hurtigt«, siger Jens Rohde.

»Vi kan ikke acceptere, at vi først forhandler DR-økonomi i 2020. Der skal findes en løsning på DR på næste års finanslov«.

Radikale Venstre vil blandt andet finde pengene til DR ved at sløjfe den tv-kanal med 50 millioner kroner i støtte årligt, som V-LA-K-regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om i medieforliget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen (S).

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden