Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR undskylder og fjerner radioprogram om voldtægt efter kritik

En diskussion om udkast til ny voldtægtslovgivning i en »upassende« tone, får DR til at fjerne P1-program.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

DR har fjernet søndagens udgave af P1-programmet "Søndagsfrokosten" efter at være blevet kritiseret for at diskutere et alvorligt emne i en "upassende" tone.

Det siger Judith Skriver, der er redaktionschef i DR Kultur & Samfund.

»Det er ikke så meget at rafle om. Vi har begået nogle klare fejl i det her program. Der er ikke nogen formildende omstændigheder«.

'Søndagsfrokosten' er et program, hvor tre kendte gæster diskuterer ugens aktuelle emner, mens de spiser frokost.

Gæsterne søndag var direktør i reklamebureauet Advice og tidligere forsvarsminister for Venstre, Gitte Lillelund Bech, jordemoder og debattør Karen West og lederskribent på dagbladet Information David Rehling.

De skulle blandt andet diskutere udkastet til en ændring af voldtægtslovgivningen.

Panelet diskuterede i den forbindelse studerende og debattør Liva Agger Jørgensens personlige historie fra Roskilde Festival, som hun havde delt i flere DR-programmer i ugens løb.

Her havde hun fortalt, at hun var blevet voldtaget af en mand under festivalen. Liva Agger Jørgensen har dog aldrig anmeldt hændelsen.

I programmet søndag diskuterede panelet, hvorfor Liva Agger Jørgensen ikke sagde fra, løb eller råbte.

Her sagde Karen West blandt andet:

»Er du en barsk person, som jeg er, så kommer du ikke ud for det. Er du én, der ikke er sådan, så kan du da lande i den«.

Karen West har senere beklaget sin udtalelse over for Berlingske.

Efterfølgende har Liva Agger Jørgensen kritiseret, at paneldeltagerne mente, at hun skulle have ageret anderledes i situationen.

Liva Agger Jørgensen siger, at hendes fortælling er blevet klippet sammen på en måde, så det ikke hænger sammen.

Samtidig blev emnet debatteret i en alt for munter tone, mener Liva Agger Jørgensen, som desuden kritiserer, at hun ikke fik mulighed for at forsvare sig.

Judith Skriver er enig i alle kritikpunkterne.

»Man ikke sidde og diskutere en navngiven person og en konkret sag i et program, hvor vedkommende ikke har mulighed for at komme til orde selv. Det er den klokkeklare fejl«.

»Og så nok så vigtigt er det upassende at behandle et emne med så alvorlig og seriøs betydning i en let og hyggelig, næsten munter tone«, siger Judith Skriver.

Hun mener dog ikke, at fejlen giver anledning til at ændre programmets format.

»Vi har i i hvert fald ti år haft 'Søndagsfrokosten', hvor vi søndag efter søndag med skiftende paneldeltagere har diskuteret alverdens tunge og seriøse - og indimellem også lette - emner, og det kommer vi også til fremover«.

»Det eneste, der kan give anledning til ægte selvransagelse er, hvordan vi kan undgå at komme i situationer, hvor den slags sker«, siger hun.

Efter meldingen fra DR skriver Liva Agger Jørgensen på Twitter, at hun er glad for undskyldningen, men at hun »ikke er lettet endnu«.

For DR bør lave helt nye retningslinjer for, hvordan mediehuset forholder sig til voldtægtssager, mener hun.

»Jeg lukker derfor ikke denne sag endnu, men bliver ved, til der tages ansvar!«, skriver hun.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden