0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

485.000 medlemmer på under en uge: Ekspert advarer mod ekstremt populær dansk facebookgruppe

Facebookgruppen ’Danmarks mørketal – Covid-19 (Corona)’ har på under en uge tiltrukket 485.000 medlemmer i forsøget på at hjælpe sundhedsmyndighederne med at få et overblik over smitten. Flere hundrede tusinde har delt sundhedsoplysninger om sig selv i gruppen, hvilket dataekspert Pernille Tranberg advarer på det kraftigste imod.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Rådgiver og foredragsholder om dataetik Pernille Tranberg siger at Facebook er det forkerte platform at dele sine sundhedsoplysninger på.

Medier

I skrivende stund er antallet af bekræftede smittede med coronavirus i Danmark 2.010 personer, men det er stadig langtfra alle, der bliver testet, så der er et betydeligt mørketal.

Statens Serum Institut vurderer, at det det reelle antal smittede kan være mellem 10 og 100 gange højere end det bekræftede antal tilfælde.

I forsøget på at hjælpe sundhedsmyndighederne med at få et overblik over smitten, blev facebookgruppen ’Danmarks mørketal – Covid-19 (Corona)’ oprettet 21. marts. Det fremgår af gruppens beskrivelse.

Gruppen har på 6 dage fået mere end 485.000 medlemmer, hvoraf mere end 300.000 har svaret på et spørgeskema om deres nuværende sundhedstilstand.

I spørgeskemaet er der i alt syv valgmuligheder, hvor man blandt andet kan angive, at man slet ikke har været syg, at man er rask efter anden sygdom end coronavirus, eller at man er ramt af virussen.

Men i virkeligheden skader gruppen mere, end den gavner, fordi oplysninger, man deler på Facebook, kan blive misbrugt. Det fortæller rådgiver og foredragsholder om dataetik Pernille Tranberg til Ekstra Bladet, der på det kraftigste advarer mod at dele sundhedsdata på Facebook.

»Dine sundhedsdata, som du giver til Facebook, vil blandt andet ryge ind i profilen om dig. Det vil være en vigtig brik i det store profilpuslespil over dig. Så kan de målrette budskaber mod dig, hvad enten det er politiske, sundhedsmæssige eller økonomiske budskaber«, siger Pernille Tranberg, som medgiver, at tanken og intentionen fra befolkningen om at hjælpe er »smuk«.

Ubrugelige data

Statens Serum Institut, som har opgjort estimatet for det ukendte mørketal, siger til netmediet TjekDet, at de afviser at bruge de indsamlede sundhedsdata fra facebookgruppen, fordi de i sidste ende er ubrugelige.

For selv om et antal, der svarer til mere end hele Aarhus’ indbyggertal, har svaret på spørgeskemaet, så forklarer Steen Ethelberg, der er professor og afsnitsleder i Statens Serum Instituts Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, at det ikke er ensbetydende med, at det er repræsentativt for den danske befolkning.

»Det er da glædeligt, at så mange gerne vil hjælpe sundhedsmyndighederne, men vi må nok også være ærlige at sige, at sådan som spørgeskemaet er udformet, kan det ikke sige noget generelt om covid-19 i den danske befolkning.

Hos Statens Serum Institut har man allerede værktøjet Influmeter, som Steen Ethelberg er medansvarlig for. Her kan de, der ønsker det, indtaste oplysninger om eventuelle symptomer på influenza ved at tilmelde sig en mailservice.

Læs mere:

Annonce

Læs mere