Trend. I dag skal man helst tage ukonventionelle midler i brug for at skille sig ud i modebilledet.
Foto: Ian Jacobs/AP

Trend. I dag skal man helst tage ukonventionelle midler i brug for at skille sig ud i modebilledet.

Mode

Kansasjakken: Fra elementært arbejdstøj på byggepladsen til hipsterbeklædning på Vesterbro

Det bliver stadig mere udbredt at bringe fremmedelementer ind i moden.

Mode

Tag en vatteret blå Kansasjakke på.

Så er du iklædt et stykke elementært arbejdstøj, som har en konkret funktion for dig, hvis du eksempelvis er vejmand på Ring 3. Den holder dig varm og tager snavset.

Men er du en en fuldskægget hipster på Vesterbro i København skifter jakken betydning, og den sociale sammenhæng placerer den selvsamme vest i en anden trend, uden at det forandrer noget for vejmanden.

Man bliver nødt til at gøre noget forkert for at være på forkant.

LÆS OGSÅ I mode- og trendforsker Maria Mackinney-Valentins organiske forklaringsmodel er der plads til, at mange trends kan leve side om side, og at en trend kan betyde forskellige ting på samme tid.

Den ekstreme vej
For få sæsoner siden ville ingen moderigtig mand være taget til fest i Kansasjakke, og denne form for trend, hvor man bringer ekstremt fremmede elementer ind i en ny sammenhæng, bliver mere udbredt.

Det er den ekstreme vej, modedyr må søge, hvis de for alvor vil skille sig ud i et stadig mere spraglet modebillede.Maria Mackinney-Valentin beskriver tendensen som »the logic of wrong«.

»Man bliver nødt til at gøre noget forkert for at være på forkant. At se kikset ud eller for eksempel anvende en nørd som skakspilleren Magnus Carlsen i reklamer for modetøj, som G-Star gjorde i 2010«.

Det er den ekstreme vej, modedyr må søge, hvis de for alvor vil skille sig ud i et stadig mere spraglet modebillede.Den organiske trendmodel

Maria Mackinney-Valentin fra Kunstakademiets Designskole i København har de seneste år forsket i trends og blandt andet undersøgt, hvor trends kommer fra, hvordan de breder sig, og hvilken betydning de har for branchen og forbrugerne. Hun har netop fået optaget en artikel i det amerikanske tidsskrift Design Issues om trendmekanismer i moderne mode.

Her gør hun op med den traditionelle opfattelse af trends som lineære fænomener, der har et præcist udspring, hvorefter de vokser, peaker og toner ud af modebilledet i løbet af en periode på måske tre år. Hun taler i stedet om netværk, gensidig afhængighed og bruger en mere organisk trendmodel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce