Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Tjek. Amanda Hermansen, model på bureauet 2PM, vil gerne have et bevis for, at hun er sund, så hun kan komme fordomme til livs.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amanda er model, men kan ikke få branchens sundhedstjek

Modebranchen har indført sundhedstjek af modeller efter hård kritik af for tynde skønhedsidealer. Flere måneder efter har branchen kun magtet at udbrede det til modeller i Københavns Kommune.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når 21-årige Amanda Hermansen fortæller folk, at hun er model, bliver hun ofte spurgt:

»Er der ikke mange, der har anoreksi?«

Modebranchen er løbende blevet kritiseret for at forfølge et for tyndt kropsideal. Senest kom magasinet Cover i februar under hård kritik for en billedserie med en model, der så ekstraordinært tynd ud.

Siden har mere end 350 modevirksomheder underskrevet et opstrammet regelsæt, der skal sikre modellernes sundhed og arbejdsvilkår.

Fokus på spiseforstyrrelser

Blandt andet gennem et årligt sundhedstjek foretaget af fagpersoner med fokus på spiseforstyrrelser.

Men branchen har ikke magtet at udbrede ordningen, som kun lever på nåde af Københavns Kommune, der har tilbudt 100 modeller – der bor i kommunen – et gratis sundhedstjek.

Med den debat, der har været, så vil det faktisk være helt rart med dokumentation for, at man ikke er syg, bare fordi man er model

Amanda Hermansen, der bor i Rødovre, er derfor ligesom mindst 72 andre modeller blevet afvist, og det ærgrer hende.

»Med den debat, der har været, så vil det faktisk være helt rart med dokumentation for, at man ikke er syg, bare fordi man er model«, siger hun.

55 modeller er ifølge branchenetværket Danish Fashion Institute enten blevet tjekket eller har aftale om et tjek. Ingen af dem har ifølge organisationen haft brug for behandling for spiseforstyrrelser.

Netværket mener heller ikke, det er en opgave, de skal løfte alene, og håber derfor på, at andre kommuner vil kopiere København. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skriver omvendt i en mail, at branchen selv bør finansiere ordningen.

»I det omfang, at andre kommuner har lyst til at være en del af projektet, kan de jo gøre det. Men det bør være frivilligt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden