Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Muligheder. Et af modeugens bud på stil til efteråret 2016 var Malene Birgers storbykvinde i højtaljede løse bukser.
Foto: Copenhagen Fashion Week

Muligheder. Et af modeugens bud på stil til efteråret 2016 var Malene Birgers storbykvinde i højtaljede løse bukser.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mændenes tøj var vildest ved den københavsnke modeuge

Det plejede at være dametøjet, der var vildt, mens herretøjet var konservativt. Det billede blev vendt på hovedet ved den københavnske modeuge.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modellen var næsten nået til udgangen, da hun faldt.

De ekstrahøje Louboutin-stilletter med de tyndeste, spidse hæle havde vaklet på catwalken, så det var umuligt at tænke på andet end den stakkels unge kvindes sikkerhed.

Tøjet? Jeg husker ikke, hvad hun havde på, jeg kiggede kun på hendes fødder, der lignede Bambis hove på et marmorgulv. Showet var designeren Mark Kenly Domino Tans under den københavnske modeuge, og det er ikke første gang, at en model styrter ved hans fremvisning af kunstfærdige gallakjoler og glamour.

Alligevel fortsætter galskaben. Modebranchen har for nylig lavet et etisk charter om modellers sundhed – måske det er tid til at lave en tilføjelse, der handler om kombinationen af farlige sko og utrænede fødder?

Der findes selvfølgelig modeller, som har fod på de vildeste hæle, og en af dem var med i Mark Tans show. Han hedder Vincent Beier og er en mand.

Fragmenteret

Hvis man ser bort fra situationen med styrtet, blev det ikke en modeuge, hvor pulsen ofte blev presset i vejret. Der har været færre visninger i forhold til de seneste år, da mange mærker nøjes med at handle på messerne i Bella Center, Øksnehallen og Forum frem for at lave et dyrt og tidskrævende show.

For nogle af de mindre designere med kunstneriske ambitioner er showet stadig et højdepunkt, hvor man afrunder arbejdet med kollektionen og giver den gas sammen med vennerne.

Derfor virkede modeugen denne gang ekstra fragmenteret. På en ene side møder man de unge vilde, og på den anden fløj står nogle etablerede mærker af meget voksen støbning. Mellem dem er der ikke så meget, bortset fra lidt avantgarde og noget gågadestil.

By Malene Birgers bud på efteråret 2016 er selvsikkert placeret i den modne afdeling og er rykket ind på Glyptoteket med stribevis af powersuits. Det meste var højtaljet og højkravet, og mærkets gamle boho-signatur, pailetter, var reduceret til lidt pynt på siden af luftige slacks.

Det var god gas og god stil i sjælden kombination, og et af mange tegn på, at det er i dansk herremode, at man i disse år bryder grænser

Malene Birger var selv blandt gæsterne. Hun solgte sin sidste andel af mærket til IC Group i 2011, og det er Christina Exsteen, der står for en linje, der visuelt er meget moden, men på lydsporet brugte ny, feminin r’n’b med bl.a. Kelela.

Pels som plusord

En af de få fællesnævnere i den københavnske modes kludetæppe er lige nu pels. Der er sket en voldsom udvikling i brugen af mink, sæl og lign. i forhold til for 10 år siden, da pelsen var et hadeobjekt p.gr.a. dyrevelfærd. Modstanden findes stadig, men der er kommet flere mellemtoner i diskussionen.

Jens Birger Christensen nævnte udviklingen, da han bød velkommen til Birger Christensens første modeshow i 55 år. Han nævnte også, at sidst, familievirksomheden viste pels ved et show, blev der serveret sherry og cerutter.

Selv om konservatisme er et plus-ord i dette univers af skind og penge, kan man roligt sige, at cerutduften har forladt dansk pels. Hos Birger Christensen flytter designeren Michael Kristensen (han er ikke en del af familien) fokus til lettere jakker, veste og sarte kulører som hvid og beige.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Herrerne var klart i undertal i Palmehaven på D’Angleterre, men showet bød på flere mandepelse, og den opdatering af traditionerne, som fungerede bedst, var en raffineret hættetrøje.

Den nye luft til pelsen krediteres ofte til Kopenhagen Fur, som laver lobbyarbejde blandt designere og politikere. Folketinget og regeringen var således bredt repræsenteret ved pelsorganisationens eget arrangement med vilde kåber lavet af studerende fra designskoler verden over.

Hooligan-stil

Modeugen rummer et element af antropologi, når man hopper ud og ind af forskellige subkulturer. Verden vendes på hovedet i skiftet fra champagne og kronprinsesse hos Jesper Høvring til Ellen Pedersens gadedrenge i Rundetårn.

Hun er uddannet i 2014 på Royal College of Art i London, og hendes herretøj har en urban råhed, der blev spejlet af et publikum, hvor knægte med grydehår fyldte gratis øl i lommerne på deres pilotjakker. Der var 10 modeller stillet op på podier. Ellen Pedersen rører i et miks af hooligan-stil og clubkids med voluminøse blegede jeans og en flot lang parka i nylon.

Det rå og det smukke stødte sammen ved flere herremodeshow. Han Kjøbenhavn legede ren Vestegn med fodboldtrøjer med reklametryk, joggingbukser og læder i skæve farver, mens Tonsure brugte dekonstruktion i jagten på skønhed.

Tonsure-designeren Malte Flagstad holder af klassiske ting som duffelcoat og bondeskjorter, og de bliver i hans hænder justeret med alternative længder, materialesammensætninger og overraskende farver. Tæpper var den gennemgående pynt, og det betød et gensyn med en gammel ven fra fortiden, tæppejakken.

Der dukkede også kendte elementer op hos Asger Juel Larsen. De lignede bare ikke sig selv. Han er gået amok i overtøj og eksperimenter med en version af oilskin, hvor man bruger soya som en del af voksoverfladen.

Det blev bl.a. til et mægtigt regnslag med for, som vil passe perfekt til Copenhell-festivalen, hvis man da ikke skal i Larsens kamuflage-dunjakker eller et af de rock’n’roll-agtige jakkesæt, der blev præsenteret med string tie à la Johnny Cash.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden