Foto: Matt Dunham/AP
Mode

Hovsa: Spice Girls kæmper for ligestilling, men deres merchandise er produceret af underbetalte kvinder i Bangladesh

T-shirten, som er Spice Girls’ bidrag til velgørenhedskampagnen ’Gender Justice’, er produceret under dårlige arbejdsforhold. Kvinderne på fabrikken udsættes for chikane og belønnes for deres 16-timers arbejdsdage med 2 kroner i timen.

Mode

En hvid T-shirt med budskabet #IWannaBeASpiceGirl er blevet Spice Girls’ foretrukne våben i kampen mod forskelsbehandling mellem mænd og kvinder.

T-shirten er popgruppens bidrag til den britiske velgørenhedsorganisation Comic Reliefs ’Gender Justice’-kampagne – en kampagne, der har til formål at arbejde for, at alle verdens kvinder har de samme rettigheder som mænd.

Men mens alt det umiddelbart lyder godt, er det ikke alt, der er lige så lyserødt under overfladen.

En undersøgelse foretaget af The Guardian viser nemlig, at T-shirten bliver produceret på en fabrik i Bangladesh, hvor kvinder arbejder til 2 kroner i timen, 16 timer i døgnet – noget, der beskrives som ’inhumane arbejdsforhold’.

Vores chef er meget intimiderende og skræmmende. Vi forsøger altid at undgå konfrontationer med ham. De sætter altid produktionsmålet så højt, at vi ikke kan nå det. Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst var i stand til at nå det opsatte mål

En absurd lav løn er dog ikke det eneste, som kvinderne på fabrikken må stå model til.

Fabriksarbejderne bliver også tvunget til at imødekomme utopiske produktionsmål. Hver dag må de derfor sy omkring tusind stykker tøj. Og når de ikke målet? Ja, så overfuser og chikanerer fabriksejerne dem – eksempelvis ved at kalde dem »døtre af prostituerede«, skriver The Guardian.

En af de kvinderne, der har været med til at producere Spice Girls’ T-shirt, siger til The Guardian:

»Vores chef er meget intimiderende og skræmmende. Vi forsøger altid at undgå konfrontationer med ham. De sætter altid produktionsmålet så højt, at vi ikke kan nå det. Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst var i stand til at nå målet«.

Spice Girls er dybt chokerede

Intet tyder dog på, at Spice Girls kendte til de arbejdsforhold, som deres #IWannaBeASpiceGirl-trøjer bliver produceret under. En talsperson for Spice Girls udtaler da også, at medlemmerne af popgruppen er »dybt chokerede og forfærdede«. Derfor vil bandet nu personligt betale for en undersøgelse af arbejdsforholdene på fabrikken.

Også Comic Relief er »chokeret og bekymret«. Velgørenhedsorganisationen havde, før produktionen blev sat i gang, tjekket op på netbutikken Represent, der forhandler T-shirten, og dens leverandører. Og alt så dengang ud til at være i den skønneste orden.

Men forhandleren har efterfølgende skiftet producent – angiveligt uden at hverken Comic Relief eller Spice Girls er blevet informeret.

Represent tager da også det »fulde ansvar« for fejlen og oplyser til The Guardian, at de med glæde refunderer kundernes penge, hvis de ønsker det.

Firmaet bag fabrikken i Bangladesh, Interstoff Apparels, udtalte efter at være blevet præsenteret for resultaterne af The Guardians undersøgelse, at de selv ville søsætte en undersøgelse af arbejdsforholdene.

På baggrund af den konkluderer de, at der ikke er hold i nogen af beskyldningerne, til trods for at The Guardian har kunnet vise en fuld rapport over bevismateriale, der dokumenterer det modsatte.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce