0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Ilse Jacobsen kaldes for Hornbæks bydronning. Hun ejer flere forretninger i byen, der forhandler hendes internationale brands.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kendt designer taber retssag om ophavsret til gummistøvle

Tre gange har retssystemet set nærmere på Ilse Jacobsens gummistøvle.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Designeren Ilse Jacobsen har i dag i Højesteret lidt nederlag i en sag om ophavsret til en kendt gummistøvle. Også tidligere har hun tabt i opgøret mod Morsø Sko Import A/S i Skive.

Dommerne i landets øverste retsinstans slår fast, at støvlen, der kaldes RUB 1, ikke nyder beskyttelse i forhold til lov om ophavsret. Den er ikke et originalt værk.

Til gengæld er støvlen så særpræget, at den efter markedsføringsloven er beskyttet mod efterligninger.

Imidlertid er den kinesisk producerede gummistøvle, som Morsø Sko Import havde sendt på markedet, ikke en efterligning. Derfor er Ilse Jacobsens rettigheder ikke blevet krænket, fastslår dommerne.

De skriver i afgørelsen, at fodtøj ligesom tøj skal opfylde et krav om originalitet, før det kan betegnes som et værk, der nyder beskyttelse i forhold til loven om ophavsret.

Og på det punkt består RUB 1 altså ikke prøven hos de fem dommere - også selv om støvlen ifølge sagkyndige er udtryk for en selvstændigt skabende indsats.

Ilse Jacobsen er skuffet, siger hun i en kommentar.

»Nu har jeg kæmpet for dette her i fem år, og jeg har forsøgt at kæmpe for både små og større designere i branchen. Nu må Dansk Industri og politikerne tage over og gøre noget«, siger hun.

Iværksætteren fra Hornbæk mener, at erhvervsorganisationen og de folkevalgte bør sikre designere og deres produkter bedre.

Et centralt spørgsmål under retssagen har drejet sig om gummistøvlens status som ikon eller værk.

»Alle vegne, jeg kommer, siger folk ’hende med gummistøvlerne’ om mig. Jeg er gået i et med gummistøvlerne«, siger Ilse Jacobsen.

Udviklingsarbejdet med RUB 1 var en langvarig proces, som stod på i to år, har hun forklaret under sagen. Støvlen består af 27 dele, og det har krævet en stor indsats at udvikle de enkelte dele.

Højesteret er nået frem til samme resultat som tidligere Sø- og Handelsretten og Vestre Landsret.

Dommerne har blandt andet studeret afgørelser fra EU-Domstolen om ophavsret.

De drejer sig om tøjmodeller, om et portrætfotografi og om, hvorvidt den hollandske smøreost ’Heksenkaas’ var beskyttet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden