0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Se billederne: Aktivister med trojansk hest besætter British Museum i kæmpe klimaprotest

»Den trojanske hest er den perfekte metafor for BP’s sponsorat«, lyder det fra klimaaktivisterne, som i weekenden belejrede det store museum i London i flere døgn i protest mod oliepenge. »På overfladen ligner sponsoratet en generøs gave, men indeni lurer død og destruktion«.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Foto: Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Museum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Museum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra fredag morgen til søndag formiddag var British Museum i London under belejring.

Indtrængerne var den britiske politiske teatergruppe, der kalder sig ’BP or not BP?’. Et ordspil med navnet på olieselskabet BP og Shakespeares berømte eksistentielle spørgsmål om at være eller ikke at være.

For: Skal et museum som British Museum være betalt af oliepenge, der skader klimaet. Eller skal museet ikke? Det er spørgsmålet.

I et brev til museet skriver aktivisterne, at de ikke mener, at museet skal »promovere og give legitimitet til et olieselskab, når vi står i midten af en klimamæssig nødsituation«.

Genbrugstømmer og solenergi

Den store happening begyndte tidligt fredag morgen, da aktivisterne placerede en fire meter høj trojansk hest i gården ved museet.

Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Foto: Simon Dawson/Ritzau Scanpix

Den klimavenlige protesthest.

Hesten er inspireret af den gamle myte om den hule træhest, som grækerne i hemmelighed havde fyldt op med soldater, og som trojanerne intetanende trillede ind i byen.

Det er da også en aktuel udstilling på British Museum om netop Troja, udstillingen ’Troy: myth and reality’, som aktivisterne protesterer imod, fordi udstillingen er »støttet af BP«, som museet skriver på sin hjemmeside.

Helen Glynn fra teatergruppen siger i en udtalelse: »Troja-udstillingen har inspireret os til at skabe dette fantastiske udyr, fordi den trojanske hest er den perfekte metafor for BP’s sponsorat. På overfladen ligner sponsoratet en generøs gave, men indeni lurer død og destruktion«.

Træhesten var bemalet med olieselskabets gulgrønne, solsikkelignende logo og er ifølge teatergruppen bygget af »genbrugstømmer og kasseret reb«. Den får elektricitet fra solopladte batterier. Den præsenterer sig med »røg strømmende ud af næseborene, skinnende røde øjne og en urovækkende, apokalyptisk lydside«. Der er plads til ti mennesker inde i træhesten.

Den trojanske hest stod i museumsgården frem til lørdag aften, og natten mellem fredag og lørdag overnattede to af aktivisterne inde i trædyret.

Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Foto: Simon Dawson/Ritzau Scanpix

Aktivister med BP's logo på skjoldene.

Museum: Vi har brug for sponsorpenge

Ifølge gruppen selv deltog omkring 1.500 aktivister lørdag i protesterne mod museet, og søndag formiddag forlod omkring 40 af aktivisterne museets store gård, hvor de havde overnattet i soveposer og skabt gipsafstøbninger af deres egne kroppe og ansigter.

Denne del af protesten kalder teatergruppen for ’Monument’, og værket skal symbolisere den voksende klimabevægelse.

Direktøren for British Museum, Hartwig Fischer, siger til avisen The Guardian som svar på aktivisternes protest mod oliepenge:

»British Museum giver millioner af mennesker en helt usædvanlig mulighed for fordybelse i menneskehedens kultur og historie. Uden ekstern støtte og sponsorater ville det ikke være muligt«.

Sidste år meddelte flere kulturinstitutioner, blandt andet Royal Shakespeare Company, at de ikke længere vil modtage penge fra olieselskaber. Det skete efter pres fra aktivistgrupper.

-----------------

Rettelse: I en tidligere version fik man det indtryk, at grækerne ifølge sagnet skubbede hesten ind i Troja. Det gjorde trojanerne selv.

Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Foto: Simon Dawson/Ritzau Scanpix

'Den Sorte Brigade' protesterede også mod British Museum under besættelsen