Spol tilbage. Flere og flere undergrundsmusikere er begyndt at udgive deres musik på kassettebånd. Arkivfoto: AP

Spol tilbage. Flere og flere undergrundsmusikere er begyndt at udgive deres musik på kassettebånd. Arkivfoto: AP

Musik

Kassettebåndet er igen blevet trendy

Først var det vinylpladen, der fik en renæssance. Nu er det kassettebåndet.

Musik

De er besværlige. Har dårlig lydkvalitet. Er langsomme til at spole. Og så er de på vej tilbage.

Kassettebåndene, som ellers ikke har givet meget lyd eller musik fra sig i de sidste godt 10 år, er i færd med at få en genopblomstring.

I USA udgiver flere og flere undergrundskunstnere ifølge avisen Los Angeles Times deres musik på kassettebånd, ligesom små, uafhængige pladeselskaber med speciale i kassettebånd skyder op.

Ny måde at skille sig ud på
Også i Danmark er kassettebåndet på vej tilbage. Allerede sidste sommer udgav pladeselskabet Run for Cover Records et såkaldt mixtape i kassettebåndsformat med bidrag fra forskellige danske hiphopkunstnere, ligesom det lille københavnske pladeselskab Repo Man Records udgiver alle sine kunstnere på kassettebånd.

Og i pladebutikkerne Route 66 i Århus og København er kassettebånd begyndt at indfinde sig som en fast del af det varesortiment, der ellers normalt kun består af vinylplader.

»Hvor musikere tidligere kom ind i butikken med vinylplader, vi skulle sælge, så kommer de nu med kassettebånd, som de selv har indspillet«, siger Mette Christensen, der er indehaver af Route 66.

»Samtidig er der også mange af kunderne, der har købt de her gamle, billige walkmen for at kunne høre de nye udgivelser på kassettebånd. Nu er man jo ikke så anderledes længere, når man laver ting på vinyl eller lytter til vinyl, så der er kassettebåndene en ny måde at skille sig lidt ud på«, siger hun.

LÆS ARTIKEL
LÆS OGSÅ

Netop vinylpladerne har i løbet af de sidste år opnået en ny omgang popularitet, og det er den samme tendens, vi ser med kassettebåndene. Det mener Fabian Holt, der er lektor i performancedesign på Roskilde Universitet og ekspert i musikkultur.

»Ligesom med vinylens renæssance handler udbredelsen af kassettebånd om den retroværdi og den sociale betydning, formatet har«, siger han.

»Næsten alle har tusind musikstykker på deres computere, som de altid kan lytte til. Kassettebånd er en eksotisk kontrast til den strøm af digital musik, som findes overalt, og der er noget romantisk i at skulle spole frem og tilbage på kassettebånd. Kassettebånd kan man ikke downloade, og det er i sig selv noget nyt«, siger han.

»En helt anden lytteoplevelse«
34-årige Heidi Mortenson er en af de kunstnere, som har været forbi Route 66 i Århus med sin udgivelse. ’Circular Tape’ hedder den og er et kassettebåndsprojektet, som består af 21 numre.

De blanke kassettebånd fik sangerinden fat i gennem Den Blå Avis, og efter at have overspillet 3-4 sange hver dag i en måned havde hun 100 kassettebånd klar til salg.

LÆS OGSÅ

»Der er så meget musik over det hele, som vi bliver overlæsset med hele tiden. Det går meget hurtigt med at downloade, lytte, smide ud og glemme, at man har downloadet musik, men hvis du lytter til et kassettebånd, kommer der et helt lille eventyr ud af det. Det giver en helt anden lytteoplevelse, når man skal sætte båndet på og huske at vende det. Man giver musikken mere opmærksomhed«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ligesom med vinylens renæssance handler udbredelsen af kassettebånd om den retroværdi og den sociale betydning, formatet har»Der er lidt punk over det«
I Århus’ musikalske undergrundsmiljø er kassettebånd allerede blevet trendy, forklarer Heidi Mortenson. Alligevel regner hverken hun eller Fabian Holt med, at tendensen bliver så omsiggribende, at nye, mere mainstream udgivelser også bliver lanceret i kassettebåndsformat, ligesom det er sket med lp-pladen.

»Kassettebåndet vil aldrig få samme opblomstring som lp’en. For det første har kassetten ikke den visuelle side, som med coveret gør lp’en unik. For at trenden så kan fænge ordentligt, bliver den nødt til at kunne noget andet, og med den relativt ringe lydkvalitet, som kassettebåndet har, vil det aldrig slå bredt igennem igen«, siger Fabian Holt.

Men det er netop også pointen, mener Heidi Mortenson. Det er derfor, formatet er interessant.

»Alle os, der udgiver på kassettebånd, er så relativt ukendte, så vi indspiller selv vores musik på kassettebånd. Vi regner kun med at sælge ret få eksemplarer af vores bånd, så vi behøver ikke et stort pladeselskab i ryggen eller at få mastered en plade. Det er det, der er så fedt ved kassettebånd. Vi kan gøre det selv. Der er lidt punk over det på den måde«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce