intenst. Tom Harrells trompetspil kan slå gnistrer, men hans største attraktion ligger faktisk i det mere afdæmpede. Hans flygelhorn er rundt og varmt.
Foto: Angela Harrel

intenst. Tom Harrells trompetspil kan slå gnistrer, men hans største attraktion ligger faktisk i det mere afdæmpede. Hans flygelhorn er rundt og varmt.

Musik

Jazzens spydspids nagler sine lyttere fast med trompeten

Enestående chance for at høre den lyriske trompetist Tom Harrell i intimt sammenspil med pianisten John Taylor.

Musik

En af jazzens største nulevende trompetister, amerikaneren Tom Harrell, kan i næste uge høres ved en med forventning imødeset koncert i det lille, luksuriøse Jazzhus Montmartre på den mytologiserede adresse i Store Regnegade 19A.

Og selv om musikrestauranten rundt regnet kun kan huse maksimalt 80 personer, skulle der med tre aftenkoncerter i træk være chancer for at sikre sig en plads til begivenheden.

Den første koncert (den finder sted tirsdag 30. april) markerer i øvrigt også fejringen af International Jazz Day, som samme aften får særbehandling i Rundetårn.

LÆS OGSÅ

Den i dag 66-årige Tom Harrell er trompetisten og flygelhornspilleren med den smukke, fløjlsbløde frasering og den flydende melodiske fornemmelse.

Og ved koncerten spiller han for første gang sammen med pianisten John Taylor, der er en institution i britisk jazz, og som mange vil kende bl.a. for hans flittige optrædener ved sessions på det tyske plademærke ECM. De to vil blive bakket op af en dreven dansk rytmegruppe med bassisten Jesper Lundgaard og trommeslageren Morten Lund.

Stor karriere trods sygdom

I Politikens Jazzleksikon er Tom Harrell beskrevet som 'lyrisk, intens og fuldstændig besat af sin musik'.

Amerikanerens trompetspil kan slå ud i gnistrende udladninger, men hans største attraktion ligger i det mere afdæmpede. Hans flygelhorn kan synge rundt og varmt, så man fastnagles som lytter. Og nogle vil sige, at han i sit balladespil nærmer sig Chet Baker i hudløshed.

Denne dybt personlige musiker har siden 1970'erne været medlem af en lang række af de mest betydningsfulde amerikanske jazzorkestre bl.a. med Woody Herman, Horace Silver og George Russell.Og han har med største naturlighed samarbejdet med respektindgydende kollegaer som Bill Evans, Phil Woods, Lee Konitz og Kenny Werner.

Tom Harrells liv har dog været besværliggjort af en stærkt belastende psykisk sygdom.

Harrell lider af skizofreni, men han har med både støtte, livsvilje og medicin formået at fastholde en strålende musikalsk karriere. Det er en åbenlyst god ide

Om de to spydspidser sammen med Jesper Lundgaard og Morten Lund kan finde den magiske, kollektive kemi, må være et åbent spørgsmål, men sammensætningen af de to internationale kapaciteter virker som en åbenlyst god ide.

LÆS OGSÅ Der er jo nemlig tale om to personligheder, der begge besidder et udpræget lyrisk og klangligt sofistikeret udtryk. Musikere, som ikke styres af forprogrammerede ideer, men som fordyber sig i nuet i relation til de musikalske omgivelser.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce