Alvor. 'KH Helmig' er et album, der er sunget fra et underdrejet sted i livet.
Foto: THOMAS SJØRUP (arkiv)

Alvor. 'KH Helmig' er et album, der er sunget fra et underdrejet sted i livet.

Musik

Anmeldelse: Det klæder Helmig at være alvorlig

Popdrengen er tilbage med slid på stemmen og benene plantet i amerikanske traditioner.

Musik

Årstallet for tilblivelsen har Thomas Helmig sirligt skrevet under hver sang i bookletten til sit 15. album. Som en stille måde at pege væk fra den medielarm, der på forhånd har gjort ’KH Helmig’ til et skilsmissealbum. Ikke mindst når menneskets natur får følgende skudsmål:

»Vinden vender, folk jeg kender/ Bli’r fremmede på et sekund/ Fugle flyver, mennesker lyver/ Og hjulet drejer rundt«. Med årstallet 2011 lægges afstand til private genvordigheder.

Stadig fængende Okay, så siger vi, at det ikke handler om én bestemt skilsmisse, og glemmer Renée Toft Simonsen i en 42 minutters tid.

Men ’KH Helmig’ er stadig et album, der er sunget fra et underdrejet sted i livet. Ti sange for dem, der har slået sig på kærligheden og midt i livet har flere år bag end foran sig.

Helmig skriver stadig fængende omkvæd i et poprockende format med en ufarlig guitarlyd på ’I dag er i går i morgen’ og ’Så lover jeg’.

Men på sidstnævnte lyder det: »Så syng for mig, ’Amazing Grace’/ så jeg kan kende din stemme dyb og hæs« – og fremover er det vist os, der skal genkende Helmig på en stemme, der er slidt i det høje register.

Men han viser det – sammen med rynker og gråt hår.

Gamle sange

At være i vater med sine 49 år spiller godt sammen med et album, hvor tiden går på flere sange (frem mod Dødens blues på ’Lemand’) og der deles ud af erfaringerne fra et langt kærlighedsliv, udstanset i fortvivlelse af bibelske dimensioner (bogstaveligt talt) på ’Evigt?’.

Ligesom den mere ru stemme passer til Helmigs orientering bort fra den blåøjede funksoul mod de dybere amerikanske traditioner med gospel på ’Husk at’ og den folkemusikalske opbygning af ’Båd’.

LÆS OGSÅ

Thomas Helmig har fået kvalme over nutiden på ’Sukker’ og måske eksistensen som sådan, og det klæder den gamle popdreng at være en alvorlig mand.

Medicinen er ikke de nyeste poptoner, men gamle sange, der før har båret mennesker igennem, når solen var ved at gå ned, over livet eller kærligheden. Hvis der da er en forskel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden