Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unaturlig. Dolly Parton fortæller gerne historien om, hvorfor hun ser ud som hun gør, fordi den definerer hende som kvinde, som selvvalgt hore.

Unaturlig. Dolly Parton fortæller gerne historien om, hvorfor hun ser ud som hun gør, fordi den definerer hende som kvinde, som selvvalgt hore.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dolly Parton: »Jeg kom til at se noget tegneserieagtig ud med årene«

Dolly Parton ligner en dum Barbiedukke, men er en succesfuld businesskvinde.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Dolly Parton var barn, boede hun i en lille etværelseshytte i en flække i Tennessee, tæt ved de naturskønne Smoky Mountains. Hun var fjerde barn ud af en flok på 12 og elskede at synge og optræde på verandaen foran huset.

En dag, da hun og familien var ude at køre, kom de forbi en kvinde med stort afbleget hår, kort nederdel, røde, lange negle, makeup og en imponerende kavalergang. Lille Dolly syntes, kvinden var noget af det flotteste, hun nogensinde havde set, med de røde læber og farligt høje hæle.

LÆS OGSÅ

»Hore«, vrissede Dollys mor Avie Lee fra forsædet ved synet af den lokale prostituerede.

»Hvis hun er en hore, vil jeg også være en hore«, svarede den lille pige på bagsædet.

Selvvalgt hore
Dolly Parton har fortalt historien om, hvorfor hun kom til at se ud, som hun gør, mange gange. Men hun fortæller den gladelig igen, fordi den definerer hende som kvinde, som selvvalgt hore.

»Jeg er en pige fra landet, fra et meget fattigt hjem. For mig var det drømmen at komme til at se sådan ud. Det var glamourøst. Så kan det godt være, at jeg kom til at se noget tegneserieagtig ud med årene og ikke helt stilfuld altid, men det her er sådan, jeg synes, jeg er allerflottest«, fortæller Dolly Parton i en luksussuite på Savoy Hotel i London, hvor hendes nyindkøbte souvenir, en bryllupskop med William og Kate, står på bordet.

Dolly Parton er kvinden uden alder. Alligevel er hun 65. Gammel nok til at være bedstemor. Hendes ansigt er både ungt og gammelt. Hun taler med en ung kvindes stemme, en southern sødme, og udviser en ærlighed og en omsorg, der er overrumplende for så stor en berømthed.

Kunstig og køn
Hun er overraskende tynd, nærmest afmagret, i de ålestramme læder-leggings. De spinkle ben bevæger sig med vanens kontrol rundt i de 12 centimeter høje gennemsigtige stripperagtige sko på hotellets tykke gulvtæpper.

På hovedet har hun en stor blond paryk, på fingrene fem centimeter lange pink negle. Ansigtet er blegt på Michael Jackson-måden, der er spartlet og fyldt ud, og de dybe øjenhuler er farvet pink, lilla og en sart blå. Det er alt for meget, men alligevel er hun køn.

LÆS OGSÅ

»Hvis jeg ikke havde set sådan her ud, havde du jo været skuffet, ikke? Du forventer at se Dolly, og så kan jeg da ikke dukke op med fedtet hår i joggingtøj«, griner hun højt, da jeg spørger, om det er mig, hun har gjort sig sådan umage for.

»Jeg er ingen naturlig skønhed«
Jeg har faktisk også gjort mig umage. Har cirka to en halv gange så meget makeup på som på en normal dag, kjole og høje hæle. Ikke Dolly-høje, men stadig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dolly Parton kigger anerkendende op og ned ad mig og aer mig over håndryggen, da vi sætter os i det guldornamenterede Louis Seize- look-alike-møblement. Jeg har glædet mig. Og vil gerne høre, hvordan kvinden uden alder har det med sin alder og sit udseende. Det virker jo, som om hun kæmper mod af alle kræfter.

»Jeg er ingen naturlig skønhed. Jeg har altid skullet arbejde for det. Så ja, jeg gør mig umage, men jeg gør det lige så meget for min egen skyld som for jeres andres skyld. Mine fans forventer, at jeg ligner den Dolly, de kender, den blonde lille dukke med hvepsetaljen. Men jeg ser altså også sådan her ud, når jeg er hjemme med min mand. Jeg gør altid noget ud af mig selv – man ved jo heller aldrig, hvem der kunne komme forbi på visit«.

Presseky mand
Dolly Parton har været gift med den samme mand hele sit voksne liv. Hun mødte Carl Dean på et møntvaskeri i 1964, den dag hun som 18-årig ankom til countryhovedstaden Nashville med alle de store drømme om en musikkarriere i bagagen.

Parret har været sammen siden, men ægtemanden, der ejer et asfalteringsfirma i hjembyen Nashville, er ualmindelig pressesky og optræder stort set aldrig offentligt med sin kone. Dolly Parton har aldrig fået nogen børn, fordi hun i midten af 1980’erne fik delvist fjernet sin livmoder efter et kollaps på scenen.

Dolly Parton er en stor selvmodsigelse som menneske. Hun har, siden hun var helt ung, dyrket sin sexappeal og kavalergang som karriere- booster, men er samtidig både et meget religiøst menneske og en såkaldt ærbar, gift kvinde, som det aldrig er lykkedes sladderpressen at fange med rottehalerne i nogen udenomsægteskabelige postkasser.

Styr på mændene
»Jeg var en kvinde allerede som 13-årig. Med kurver, røv og babser. Men jeg har altid været meget afslappet i forhold til min kvindelighed og at omgås mænd og flirte og tease. Jeg ved præcis, hvornår mænd flirter, og hvornår de prøver at score mig. Og jeg ved, hvordan jeg skal stoppe det, når det går for vidt. Jeg elsker mænd og har altid omgivet mig med dem, fordi jeg har så mange brødre og fætre og onkler. Det med at være sexet og klæde mig sexet har bare altid været en del af mig«, siger Dolly Parton, der afblegede sit kommunefarvede hår, »så snart jeg havde pengene til det«, og aldrig har set sig tilbage. A natural born blonde.

Jeg bliver ikke ældre
»Jeg ser måske totalt kunstig ud, men jeg er ægte på de steder, hvor det gælder. I min musik, i mit forhold til mine fans og min familie«, siger Dolly Parton, der har fået lavet en del skønhedsoperationer, deriblandt barm og øjne, men altid har været meget åben omkring sit forbrug af plastikkirurgi i modsætning til mange andre berømtheder.

LÆS OGSÅ

»Hvis jeg ser aldringstegn i mit ansigt, så gør jeg noget ved det. Jeg synes ikke, plastikkirurgi er pinligt på nogen måde. Jeg får det bare ordnet. Jeg ved godt, at jeg er 65, men det er, som om tallet ikke rigtig bider på mig. Jeg tænker tit, hvordan gik det til, at jeg pludselig blev så gammel? Men jeg bekymrer mig ikke om at dø og tænker og klæder mig som en yngre person, fordi det er sådan, jeg føler mig. En af mine venner sagde for nylig til mig: Well, du bliver jo heller ikke yngre. Så svarede jeg: Well, jeg bliver altså heller ikke ældre!«, siger hun og skraldgriner.

Dronningen af oneliners
Det er noget, Dolly Parton kan. Fyre oneliners af om sig selv. Den, der er bedst til at fortælle jokes om fænomenet Dolly Parton, er kvinden Dolly Parton selv.

For hun ved godt, at hun virker lidt småskør. At hun af mange opfattes som kitsch. At hun nogle gange ligner en drag queen. At vi godt ved, at hun er pumpet fuld af botox, kollagen og silikone. Og at hun af alle de årsager tilbage i 1990’erne tilmed måtte dele sit navn med verdens første klonede får. Ikke just flatterende.

LÆS OGSÅ

Men hun er også verdens rigeste country-artist. Og beskæftiger hele 3.000 ansatte i sin temapark, Dollywood, i Tennessee, hvilket gør hende til egnens største arbejdsgiver. Og så er hun selvfølgelig mere end noget andet kvinden bag udødelige klassikere som ’Jolene’, ’9 to 5’, ’Coat of Many Colors’ og ’I Will Always Love You’.

Turne til Danmark
I øjeblikket færdiggør hun sit kommende album ’Better Day’ og gør klar til en større europaturne, der også fører hende til København til august. Så selv om boudoir-bedstemoren er i den alder, hvor man forventes snart at finde sig en god plaid og begynde at tilbyde små børn bolsjer fra en lille dåse, så har Dolly Parton altså ikke tænkt sig at skrue ned for charmen.

»Jeg er ligesom Mae West. Når jeg engang er blevet gammel, så må de rulle mig rundt i kørestol og høje hæle på plejehjemmet. Med stort hår! Og når jeg dør, håber jeg, nogen vil give mig lidt makeup på og børste mit hår«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden