Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stjerne. Fabio Luisi tiltræder først i 2017. Han har et stramt program indtil da.

Stjerne. Fabio Luisi tiltræder først i 2017. Han har et stramt program indtil da.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR hyrer stjernedirigent med faible for parfume

Fabio Luisi hedder afløseren for nu afdøde Rafael Frühbeck de Burgos.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR SymfoniOrkestret har fundet sin nye dirigent.

Han hedder Fabio Luisi, er italiener og kommer fra en stilling som chefdirigent for Zürich Operaen og førstedirigent ved New Yorks Metropolitan Opera.

Den 55-årige italiener overtager stillingen efter spanske Rafael Frühbeck de Burgos, der som 80-årig døde i sommer. Der går dog stadig lang tid inden den genovesiske maestro overtager taktstokken i Koncerthuset i Ørestaden.

NEKROLIG

Den treårige kontrakt, der er indgået mellem Luisi og DR, løber i årene 2017 til 2020. DR har lavet en aftale med dirigenten om, at han kommer og dirigerer mere og mere op mod sin tiltrædelse. Luisi er ikke noget nyt navn for DR SymfoniOrkestret. Han har flere gange tidligere gæstedirigeret orkestret, og gør det også to gange i denne sæson.

Har dirigeret verdensberømte orkestre

»Man får ikke en topdirigent med kort varsel. Der ligger simpelthen for mange andre engagementer i Luisis kalender til, at der kan strikkes en chefdirigentstilling sammen tidligere. Men vi har sørget for at opruste hans tilstedeværelse i København de kommende år, så han løbende bliver en stadig mere aktiv del af orkestret«, siger orkesterchef Kim Bohr ifølge en pressemeddelelse fra DR.

Fabio Luisi har modtaget stor hæder for sit arbejde gennem årene. Blandt andet har han modtaget en Grammy for sin bearbejdelse af Wagners værker på Metropolitan Operaen, og er generelt velanmeldt for sit arbejde med orkestre. Tidligere har han stået i spidsen for den verdensberømte Semper Oper i Dresden, Dresdens statskapel og Wiener Symfonikerne.

»Jeg er meget stolt af at blive valgt som chefdirigent for DR SymfoniOrkestret. Jeg har holdt af orkestret siden det allerførste øjeblik, hvor vi arbejdede sammen tilbage i 2010, og udsigten til at skulle beskæftige mig intensivt med disse skønne musikere i de kommende år er for mig en kæmpe glæde«, siger Luisi selv ifølge DR's pressemeddelelse.

Elsker parfume

Ud over at ligne skoleeksemplet på en dirigent med det gråsprængte hår bølgende tilbage over hovedskallen, kan der nævnes det kuriøse om dirigenten, at hans store passion i livet ud over musik er parfume.

»Jeg synes det ligger ret tæt på musik. Hvordan beskriver du en lyd? Det er ikke kun et spørgsmål om ord, men om følelser«, har han sagt i et interview med New York Times.

Maestroen blander så mange parfumer, at han har sin egen netbutik, hvor man kan indkøbe de (kostbare) æteriske væsker.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden