0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HOWARD LIPIN/AP
Foto: HOWARD LIPIN/AP

Legenden. Bob Dylan med hans Sunburst Fender Stratocaster.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øjeblikket der splittede 60'erne: Den dag Dylan satte strøm til sine sange

25. juli for 50 år siden forvandledes amerikansk kultur på Newport Folk Festival.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Newport Folk Festival 25. juli 2015

får i dag besøg af den på alle måder usminkede 27-årige Courtney Barnett.

Med sin halvt vittige, halvt vrængende og helt elektriske garagerockinspirerede folkpop kommer hun til at begejstre ret mange på den 57. udgave af festivalen. Havde Barnett haft alderen til at spille den slags på Newport 25. juli 1965, ville et chokeret publikum dengang have buhet hende ud.

Som publikum prøvede på at gøre med Bob Dylan, da han satte strøm til musikken på den indtil da akustiske folkfestival i Newport for i dag præcis 50 år siden.

Newport Folk Festival 25. juli 1965

entrede Bob Dylan, hidtil den amerikanske venstrefløjs akustiske profet, scenen iført sort læderjakke og elguitar foran 76.000 betalende tilskuere.

Chok, forvirring, fortvivlelse og begejstring bredte sig blandt publikum, da han akkompagneret af elektrisk band spillede infernalsk larmende versioner af numrene ’Maggie’s Farm’,’Like a Rolling Stone’ og ’Phantom Engineer’.

SE OPTAGELSE AF 'MAGGIE'S FARM' FRA 1965

Den dag meldte han sig ud af 60’ernes politiske folkrevival, erklærede sig musikalsk uafhængig og markerede en ny æra i amerikansk kultur.

’Blowin’ in the Wind’

og ’A Hard Rain’s a-Gonna Fall’ var blandt sangene, som før Newport Folk Festival i 65 havde fået folk til at tilbede Dylan. Indtil da blev han betragtet som de tidlige 60’eres talerør for venstrefløjen, for den pacifistiske borgerrettighedsbevægelse og for arbejderklassens akustiske folkmusik.

’Like a Rolling Stone’ i Dylans støjende elektriske form på Newport tog forskud på 60’erne, som de især huskes: Vietnamkrigen, hippiebevægelsen, Black Power og den elektriske og elektrificerende rockmusik som i sig selv værende en ung generations lyd.

Folkidolet Pete Seeger

pønsede ifølge nogle teorier på at kappe strømmen til Dylans guitar med en økse den dag for et halvt århundrede siden. Seeger selv skal have sagt, at hvis han havde haft en økse, ville han have hugget kablerne over, fordi lyden var grim og i øvrigt overdøvede Dylans vigtige tekster.

En tredje teori luftes i Martin Scorseses Dylan-film ’No Direction Home’ af Pete Seegers svoger, musikeren John Cohen. Svogeren mener, at Pete Seeger ville dæmpe lyden for at skåne sin tunghøre far, Charlie Seeger.

Uanset Seegers motiv følte Dylan sig miskrediteret af ham og sagde senere, i Scorseses film fra 2005, at Seegers reaktion føltes som en kniv i hjertet og gav ham lyst til at gå på druk.

Sunburst Fender Stratocaster

– sådan en spillede Dylan på den dag i Newport. I næsten 48 år derefter befandt guitaren sig hos en familie i New Jersey, efter at Dylan havde efterladt den på et privatfly, og piloten Vic Quinto havde taget den med sig hjem.

Ifølge pilotens datter blev Dylans manager gjort opmærksom på, at guitaren var fundet, men reagerede ikke på oplysningen. I december 2013 kunne Vic Quintos datter sælge Dylans Sunburst Fender Stratocaster på en auktion hos Christie’s i New York for 965.000 dollars.

I 2015-kurser svarer det til 6.565.832 kroner. Det er det højeste beløb, en guitar er solgt for på auktion.

Annonce

Newport Folk Festival 25. juli 2015

For 50 år siden forargede Dylan. I år fejrer Newport Folk Festival ligefrem Dylans engang så skandaløse elektriske optræden. På festivalen præsenterer rockarkæologen Elijah Wald sin nye bog, ’Dylan Goes Electric!’. Og så er der ikke mindst linet op til en særlig mindekoncert.

Med hvem vil festivalen ikke røbe, før koncerten finder sted. Men folk fra Newport har dog udtalt, at de er sikre på, at Dylan ikke selv kommer. Hans tilstedeværelse ville ligesom også ødelægge hele myten om profeten, der blev provo.

Og som faktisk – ifølge festivalarrangør Jay Sweet – på sigt reddede Newport fra at dø som en anakronisme for mange år siden.

Newport ville ifølge Jay Sweet næppe eksistere i dag, hvis ikke Dylan havde skabt det skelsættende øjeblik for 50 år siden.

Spørgsmålet, det virkelig uhyggelige, er, om rockmusikken ville have eksisteret i dag, hvis ikke Dylan havde sat stikket i?

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden