Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Festmagnet. Den elektroniske partymusiker Skrillex lukkede fredagens Smukfest i Skanderborg i år. Den massive offentlige støtte til en ny festival bekymrer flere festivalarrangører i Danmark.
Foto: Ditte Valente

Festmagnet. Den elektroniske partymusiker Skrillex lukkede fredagens Smukfest i Skanderborg i år. Den massive offentlige støtte til en ny festival bekymrer flere festivalarrangører i Danmark.

Musik

Odense får massiv kritik for millionstøtte til ny festival

Det store kommunale tilskud til Tinderbox Festival i Odense vækker harme.

Musik

Folkene bag den nye, ambitiøse Tinderbox-festival i Odense de næste 10 år har ikke lagt skjul på, at det er Odenses massive økonomiske støtte, der var udslagsgivende for, at de lagde deres festival i kommunen.

Uden støtte var festivalen »formentlig ikke« endt i Odense, som en af bagmændene, tyske Folkert Koopmans fra FKP Koopmans, udtrykker det.

Odense støtter med 23,45 millioner kroner over de næste 5 år, heraf 7 millioner kroner allerede det første år. Odense bruger også 3 millioner kroner på at gøre området i Tusindårsskoven klar til at huse mindst 25.000 festivalgæster.

Udkonkurrerer frivillige arrangementer

Den massive kommunale støtte til en privat kommerciel musikfestival vækker harme, ikke bare hos konkurrenter, men også hos kommuner, der huser festivaler.

»Det er uheldigt, at Odense foretager sig den slags. Det er ikke et rimeligt kommunalt formål. Det vidner om et overskud i en enkelt kommune, der kan udkonkurrere andre frivillige og foreningsdrevne arrangementer«, siger Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S).

Han er ligesom byens landskendte musikfestival, Smukfest, stærkt bekymret for den konkurrence, som Tinderbox kan give landets øvrige festivaler, når de skal ud og have fat i de store navne, der kan fastholde publikumsinteressen.

»Smukfest har en helt unik betydning for Skanderborg og kommunen som brand. Den drives af de mennesker, der står bag, og af 13.000 frivillige i Smukfest Foreningen får ingen støtte fra os. Og sådan bør det også være. Under alle omstændigheder ville vi aldrig kunne matche den støtte, Tinderbox får, for vi er en langt mindre kommune end Odense«, siger Jørgen Gaarde.

Kampen om de store navne

Poul Martin Bonde, der er talsmand for Smukfest, siger, at det massive milliontilskud fra Odense til Tinderbox kan få store konsekvenser for Festivaldanmark og for de gamle festivaler:

»Det ændrer selvfølgelig spillereglerne, når man åbner en ny festival med stort kommunalt tilskud. Præmisserne er helt anderledes, når du har kommunale penge med, for i sidste ende er det som regel pengene, der afgør, om du kan få de store navne. Det her kunne da sagtens betyde, at flere af landets øvrige festivalarrangører vil efterspørge kommunal støtte for at kunne lave et konkurrencedygtigt program. Alle festivalarrangører kommer til at følge udviklingen meget tæt«.

Ifølge Poul Martin Bonde er velpolstrede tyske FKP Scorpios indtog i Danmark i forvejen en udfordring, fordi der nu kommer flere aktører, der kæmper om at få store udenlandske navne til Danmark i sommerperioden.

Derfor er det mest sandsynligt, at festivalerne vil komme til at byde hinanden op og derfor får større udgifter fremover. Når Odense så yderligere sætter trumf på med en millionstøtte, har Tinderbox med det samme flere penge at gøre godt med end konkurrenterne.

Foreninger bliver pressede

Poul Martin Bonde og en række andre festivalarrangører mener også, at samarbejdet i Odense truer den danske festivaltradition, hvor de fleste arrangører er ikke-kommercielle aktører, der sender eventuelle overskud tilbage i form af velgørenhed. Som Lars ’Charlie’ Mortensen, der leder Jelling Festival, siger:

»Det kan godt bekymre mig, at kommunen lægger så mange penge i noget, der dybest set er et privat foretagende. Traditionen med at dele overskuddet ud til velgørenhed og støtte det lokale kommer under pres«.

Fra Nibe Festival lyder en lignende kritik:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi undrer os selvfølgelig over, at der kommer 23,5 millioner i kommunal støtte. Når en arrangør får 7 millioner kroner som et rygstød allerede første år, er der ingen tvivl om, at det får indflydelse på festivalscenen i Danmark«, siger festivalleder Peter Møller Madsen.

Ligner konkurrenceforvridning

Men kritikken af den massive støtte lyder også fra andre kommercielle aktører på musikområdet. Arrangementet Vi Rocker i Odense finder sted på den plads, hvor Tinderbox skal foregå. Booker Knud Bjerre frygter, at Vi Rocker kan blive tvunget til at lukke.

»Det er uhørt mange penge og meget svært at konkurrere med. De kan bruge hele billetindtægten på at købe musik. Det kan ingen andre. Det ligner konkurrenceforvridning«, siger han.

»Vi diskuterer, om vi overhovedet skal lave noget næste år«.

Har juraen på plads

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Odenses borgmester, Anker Boye (S), men ifølge de papirer, der blev præsenteret ved annonceringen af festivalen i sidste uge, har kommunen sikret sig, at aftalen lever op til både danske og EU-retslige regler omkring konkurrence og statsstøtte.

Eventchef i Odense Ronnie Hansen uddyber:

»Jeg tror ikke, at nogen kommuner tidligere har lavet den massive juridiske afdækning, som vi har lavet den seneste måned. Konkret kan man bare sige: Havde det været ulovligt, havde vi ikke gjort det«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men koncertarrangører Kim Worsøe fra koncertagenturet ICO er ikke overbevist:

»Det kan undre, at deres jurister har godkendt det, medmindre det bliver pakket ind på en ugennemsigtig måde«, siger han.

»Hvis og såfremt festivalen giver overskud – skal festivalen så ikke betale tilskuddet tilbage? Eller har borgmesteren valgt, at det kan arrangøren blot beholde«, spørger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce