Pioner. Else Marie Pade blev anerkendt i det nye årtusind efter et langt liv som avantgarde komponist. Her er hun fotograferet i 2002.
Foto: MARTIN ZAKORA

Pioner. Else Marie Pade blev anerkendt i det nye årtusind efter et langt liv som avantgarde komponist. Her er hun fotograferet i 2002.

Musik

Dansk elektronikas bedstemor er død

Komponisten Else Marie Pade blev 91 år gammel. Hun var en pioner inden for elektronisk musik.

Musik

Det var ungdommens skyld, at Else Marie Pade i den sidste del af sit liv endelig oplevede berømmelse og varm anerkendelse.

Hendes elektroniske musik fra 1950' erne og 1960' erne var ellers kun kendt af få specialister, og det var et rent tilfælde, at DR ikke slettede en række bånd med centrale værker.

Men i begyndelsen af årtusindet blev hun genopdaget af unge elektroniske musikere og dj's, der gav hende den omtale og anerkendelse, som hun ellers havde manglet i et langt liv som komponist.

Nu er hun død, 91 år gammel. Det bekræfter familien over for Politiken.

Radioudsendelsen afbrudt

Foto: POSSELT LÆRKE

Hun var med i modstandsbevægelsen og blev forhørt af Gestapo i 1944, hvorefter hun blev sat i Frøslevlejren. Siden arbejdede hun som producer for DR, men mere vigtigt komponerede hun også elektronisk musik på en måde, så datidens ører havde svært ved at kapere det.

Hendes første helt igennem elektroniske musikværk, værket '7 cirkler', blev uropført i radioen i 1959 sammen med værket 'Symphonie magnétophonique', et såkaldt konkretmusikalsk værk skabt med hverdagslyde. Men udsendelsen blev aldrig helt gennemført - af hensyn til lytterne valgte DR nemlig at afbryde den med pausemusik af Schubert.

NEKROLOG

'Symphonie magnetophonique' er komponeret udelukkende af virkelighedens egne lyde fra hverdagen, og det illustrerede døgnets 24 timer i et langt lydmanipuleret forløb fra lærkesang via mælkemand, vækkeur og tandbørstning.

Pades tekniske kunnen stammede blandt andet fra en rejse til Paris i 1952, hvor hun mødte konkrete musiks far, ingeniøren og komponisten Pierre Schaeffer. Op igennem 1960'erne og i begyndelsen af 1970'erne deltog hun desuden i de internationale feriekurser for komponister i Darmstadt med kollegaer som Karlheinz Stockhausen og den nyligt afdøde franske modernist og avantgardekomponist Pierre Boulez.

Foto: ZAKORA MARTIN

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce