Anmeldelser. Det canadiske teenageidol Justin Bieber giver koncert i Parken. Men var det de rigtige anmeldere, der var til stede?
Foto: Nanna Navntoft

Anmeldelser. Det canadiske teenageidol Justin Bieber giver koncert i Parken. Men var det de rigtige anmeldere, der var til stede?

Musik

Sendte medierne de forkerte til at anmelde Justin Biebers koncert?

Siden Justin Bieber søndag aften gav koncert i Parken og efterfølgende fik klø af anmelderne, har fans og musikprofessionelle diskuteret, om det giver mening at anmelde popfænomenet Bieber som andre koncerter.

Musik

Michael Charles Gaunt, musikredaktør på Berlingske. Anmeldte Justin Bieber i Parken i søndags.

»Bieber skal selvfølgelig anmeldes ud fra de samme præmisser, som vi anmelder alle andre ud fra. Hvorfor skulle lige netop han have særbehandling?«

» Der vil altid være en masse megafans, der kommer, ser giraffen og får en fed oplevelse, men som anmeldere kommer vi med de faglige briller på. Netop fordi vi ser så mange forskellige koncerter hele tiden, gør det os i stand til at vurdere kvaliteten på en anden måde end fans. Og det må og skal være de samme faglige briller, vi tager på, uanset om det er Bruce Springsteen, Justin Bieber eller Iron Maiden, vi anmelder. Deres udtryk er forskellige, men tilgangen til at anmelde dem bør være den samme. Hvis vi sendte en superfan til alle koncerter, ville det jo ikke give nogen mening at anmelde overhovedet«.

»Jeg vil ikke forklejne nogens oplevelse, men jeg synes Biebers fans fortjener mere. Jeg har virkelig svært ved at tro, at deres oplevelse var god i kraft af hans pauvre indsats. Det var nok snarere på trods. Og det er anmelderes opgave at pege på det«.

» Hvis man sammenligner med en artist som Beyoncé, der gav koncert i Parken for nylig, så ligger niveauet et helt andet sted«.

Martin Ibsen, forfatter til bogen ’Nye Fans’ om fankultur.

»Så præmissen skulle være, at anmelderne ikke forstår det univers, de træder ind i? En anmeldelse af en koncert er vel altid en subjektiv vurdering af en oplevelse, så jeg ved ikke, om jeg er helt enig i præmissen. Men måske har de mange fans noget sammen, som anmelderne ikke kender til. Hvis nu der er noget i fanfællesskabet, som er indlysende for dem, noget, de ved er på spil, som anmelderne ikke ser, kan det ændre det lys, man ser koncerten i«.

»Som musikanmelder har man en værktøjskasse, man tager med til koncert, en viden, nogle faste parametre, en almindelig koncertforståelse, som man anmelder efter. Nogle af anmelderne har hæftet sig ved, at han ikke engang gad synge, at der var så meget backtrack. Det er jo en meget fair, objektiv holdning at sige: Er det ham selv, der synger? Og er det en præmis for en livekoncert, at man selv skal synge? Det må man sige, at det er«.

»Men anmeldelserne bør også have en forståelse for Justin Biebers fanskare. Hvis alle fans syntes, koncerten var helt genial, så er det lidt off, hvis alle anmeldere giver en eller to stjerner. Her ville det måske være forfriskende, hvis man havde en bredere palet af anmeldere med mere forskellige udgangspunkter«.

Søren Juliussen, blogger på sorenjuliussen.dk

»Det er samme historie med anmeldere til popkoncerter hver gang: Man går glad i seng efter en koncert og står op til at få at vide, at ens gode oplevelse slet ikke var god. At det var uengageret, singback og noget rod. Men det handler om forventningsafstemning. Det er rigtigt, at Justin Biebers koncert ikke var designet til at gøre 50-årige mænd rigtig, rigtig glade, men til at gøre teenagepiger rigtig glade«.

»Anmelderne burde kigge på, hvor Bieber er i sin karriere. Se på hans Twitter og Instagram. Der er et ret melankolsk udtryk. Hans seneste plade har noget af det samme, så det giver mening, at han ikke sprudler med samme teenageenergi som for nogle år siden. De to piger, der stod ved siden af mig, knugede hinandens hænder hårdere og hårdere, jo flere taler Bieber holdt om, at han hellere ville undlade at smile end at smile falsk. De havde set ham danse før, men nu var han følsom og dyb og klog. Han blev bare endnu mere perfekt i deres øjne«.

»Så ud fra et klassisk synspunkt, så var det ikke ret godt. Jeg ville gerne bare have hørt nogle hits i en lidt mere engageret version, men det er ikke mig, det er lavet til, og i forhold til at ramme publikum lige i hjertet, så var det ikke til en, men til seks stjerner«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden