Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Agnete Schlichtkrull
Foto: Agnete Schlichtkrull

Minnesanger. Niels Skousen er aktuel med et nyt soloalbum.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ungdomsoprørets trubadur synger sagtmodigt og skarpt om samtiden

Selv tømmermændene fra 68 har lagt sig til at dø. Det er nye tider, som Niels Skousen gennemskuer med sagtmodig skarphed.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Niels Skousen er det danske ungdomsoprørs trubadur. Da det udspillede sig, var han kun en af mange, men en af de bedste. I dag er han den sidste af slagsen. Skousen insisterer på, at det stadig er derfra, han står, og hans verden går. Men hverken som nostalgiker eller desperat afstandtager.

På den brillante ballade ’Pitstop’ synger han om en eftermiddag i selskab med en gammel bekendt, der er endt i den både mere bekvemme og udpinte rolle som kyniker. Det bliver en lang og omtumlet tur rundt i nutidens danske politiske og mentale landskab, inden Skousen giver sig selv det sidste ord.

»Hør her – vi overgav, vi gav os hen / chancen bød sig – og så greb vi den«, synger Skousen og lægger yderligere alen til perspektivet fra de tømmermænd fra ’68’, han gjorde comeback med på ’Dobbeltsyn’ i 2002.

Dette historiske dobbeltsyn, hvormed Skousen d. Ældre besynger og analyserer sin samtid, har aldrig været klarere og mere klogt menneskeligt mudret end på ’Hvem er du som kommer imod mig’. Et ordrigt album, hvor den 72-årige Skousen sagtmodigt og skarpt hudfletter en samtid, der ikke rigtigt kan finde ud af, om den står i lort til halsen, er på oplevelsesrejse eller med en fornemmelse af, at noget stort er slut, mærker »det tomme rums klaustrofobi«.

I 2014 fik Skousen overraskende ny luft på ’Smil eller dø’ efter et par mere jævne udspil. Igen er producer Nikolaj Nørlund med hjælp fra Mads Brinch-Nielsen, og igen må man konstatere, at det er et hold, der formår at give den gamle minnesanger en på en gang tryg og inspirerende musikalsk indramning.

Det nye album er knap så veloplagt og uimodståeligt som den meget personlige statusopgørelse ’Smil eller dø’, men det har musikalsk blidt duvende andre kvaliteter.

Den sarte poet Skousen toner frem på portrættet ’Hilde Dymar’ og fremmaner vemodig forventningsfuldhed på ’Hvem er du’. Men albummets styrke er de lange ordmættede sange.

Som på ’Blomsterne’, hvor Skousen fastholder et kulturkritisk blik, han føler kun bliver bekræftet af tiden. »Pålideligt som vand løber pengene derhen / hvor det samler sig for at stige igen«, konstaterer han.

Alt er ved det gamle og så alligevel slet ikke. »Jeg føler mig lidt forladt, du«, indrømmer Skousen.

Ej heller billedet af det før så højt besungne folk er, hvad det har været. Nu fylkes det opfedet om »en folkelig folkelighed der slår ring om sig selv / og drømmer om at tørre sig i røven med en intellektuel«.

Kapitalismen er trods strømlinede lækkerier den samme, men Skousen får nu i højere grad øje på den svaghed i mennesket, der åbenbart altid får det til at være til fals. Den eksistentielle usikkerhed uden tro på autoriteter, som hans generation i høj grad har stået fadder til, er nu en del af ligningen.

»Vi tror, at der er forskel på dig og mig og en kartoffel rösti / og at vi til sidst skal dø, men det er der ikke megen trøst i«, konstaterer han.

’Mænd er fra Mars’, ’Pitstop’, Blomsterne’ og ’Få sjælen med’ er de fire lange samtidssvadaer i særklasse, der gør albummet til noget helt særligt. Resignationen har givet Skousens protestsang paradoksalt nyt liv. Der bliver harceleret med et vemod og en sagtmodig rysten på hovedet. Livet bliver nu levet under en protest, der ikke længere tror, den nytter. Det var dengang. I en anden tid.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden