Sammen med 99 andre musikere er Angel Olsen (her DR Koncerthus) i gang med at udgive 100 sange i løbet af Donald Trumps første 100 dage.
Foto: Cicilie S. Andersen

Sammen med 99 andre musikere er Angel Olsen (her DR Koncerthus) i gang med at udgive 100 sange i løbet af Donald Trumps første 100 dage.

Musik

5 sange du skal høre lige nu: Trump har givet protestsangen et nyt liv

Protestsange fra Angel Olsen og Arcade Fire samt en ny sang fra Skammens vogn er blandt de fem sange, Simon Lund mener, du skal høre lige nu.

Musik

1. Milck: Quiet

Man kan sige meget dårligt om Donald Trump. Og det bliver der også gjort, skulle jeg hilse fra de sociale medier og sige. Men man kan ikke tage fra den nye amerikanske præsident, at han har fået amerikanerne op af sofaen.

Komikerne har aldrig været skarpere, og musikerne har bidt tænderne sammen i en politisk grimasse. En af dem er Los Angeles-sangskriveren Milck, hvis ulmende vrede bag ordene »I can’t keep quiet« blev sunget ved den store kvindemarch 21. januar.

Om ikke andet er protestsangen great again.

2. Angel Olsen: Fly On Your Wall

Protestsangene har i de senere år beboet hiphoppen og den afroamerikanske musikultur. Men med Trumps indsættelse har en lang række rockmusikere taget guitaren i den anden hånd.

På bandcamp har en flok indie-pladeselskaber samlet sig under navnet Secretly Group og lanceret det ambitiøse projekt ’Our First 100 Days’. En sang for hver af de første 100 dage i præsident Trumps præsidenttid fra musikere som Fiona Apple, Jens Lekman og Will Oldham.

Angel Olsen åbnede på indsættelsesdagen med sagte romantik og sårbarhed, noget, der eller ikke er meget plads til i handlekraftige Trumps verden.

3. Arcade Fire: I Give You Power (ft. Mavis Staples)

Det er ikke kun i store projekter, protesterne mod Trump har runget mellem musikere verden over.

Der har været opråb i sange fra CocoRosie sammen med Anohni, Gorillaz, Moby, Joey Bada$$, k.d. lang, Laura Veirs, Neko Case og mange andre.

Også canadiske Arcade Fire har i selskab med Mavis Staples’ gospelstemme markeret deres tilløb til et kommende album med en sang om magtforholdet i et demokrati: »I give you power/ Over me/ I give you power/ But I gotta be free«.

Indtægterne fra sangen går til American Civil Liberties Union, der kæmper for den enkeltes rettigheder og frihed.

4. Skammens Vogn: Forelsket

Nikolaj Zeuthen, Jakob Millung og Oliver Hoiness er barndomsvenner. Ved siden af at være enten forfatter, musiker eller producer har de også den poetisk vaklende trio Skammens Vogn.

Et band, der ikke er bange for at famle rundt i det uperfekte for at finde en bedre måde at fortælle om tilværelsen på.

Fire år efter det brillante ’Asfalt’ er de klar med et nyt album, og på førstesinglen dykker de ned i den magtesløse tilstand, vi kalder forelskelse.

5. Kehlani: Undercover

Kehlani er 21 år, fra Californien og på vej frem i verden som en ny popstemme, der sætter en rendyrket popsensibilitet tilbage i den ellers for tiden så sprælske r’n’b.

Kehlani tænker åbenbart på miljøet og genbruger flittigt Akons ’Don’t Matter’, men sætter samtidig et klart 2017-stempel på sin fortælling om en lyssky og fræk flirt i mellemrummet mellem sociale medier og verden uden for skærmen: »Hit that 6-9, yeah, that FaceTime«.

Forelskelse kan formuleres på mange måder i popmusik.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce