Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Schwesta Ewa optræder her på en natklub i Frankfurt på sin 'Kurwa'-turné. Kurwa er det polske ord for 'luder', og rapperen gør i det hele taget intet for at skjule sin fortid som prostitueret.
Foto: Boris Roessler/picture-alliance/dpa/AP Images/Boris Roessler/picture-alliance/

Schwesta Ewa optræder her på en natklub i Frankfurt på sin 'Kurwa'-turné. Kurwa er det polske ord for 'luder', og rapperen gør i det hele taget intet for at skjule sin fortid som prostitueret.

Musik

Tysklands førende kvinderapper trues med fængsel for at have presset fans ud i prostitution

Polskfødte Schwesta Ewa har aldrig lagt skjul på sin egen baggrund som prostitueret. Men nu er hun anklaget for at have tvunget unge fans til samme levevej.

Musik

Historien er næsten for sand til at være god. En ung kvinde med indvandrerbaggrund river sig løs fra sin baggrund som stofmisbruger og prostitueret og får enorm succes med et provokerende rapalbum om netop at være prostitueret med mundrappe rim på et gadesmart tysk, leveret med tung østeuropæisk accent.

Indtil 17. november sidste år mindede historien om Tysklands største rapper, Schwesta Ewa, mest om et af den slags eventyr, der udvikler sig fra rendestenen til overhalingsbanen i rekordfart. Men den dag i november blev Ewa Malanda anholdt af politiet og senere fængslet, sigtet for skattesnyd, menneskehandel, vold og rufferi.

På ét punkt er Ewa forud for mindst 90 pct. af sine rapkonkurrenter: realiteterne

I næste uge ventes dommen over den 32-årige rapper, der blev født i 1984 i den polske by Koszalin, at falde i Frankfurt. Her har man i retten i disse dage fået hele beretningen om Schwesta Ewa, søster Ewa. En beretning, hvis udvikling foreløbig er stødt på grund på en anklage om, at rapperen har lokket fire unge, kvindelige fans fra Polen til Frankfurt.

Her har hun ifølge anklageskriftet gjort dem afhængige af idolets nærvær og hendes penge for derefter at tæve dem og presse dem ud i prostitution mod deres vilje for at tjene penge på deres indsats. I retten har Ewa Malanda, født Müller, tilstået, at hun har uddelt lidt lussinger til de unge fans, »når de for eksempel ikke overholdt aftaler eller startede vaskemaskinen forkert. Men jeg slog aldrig, så det blødte, når jeg flippede lidt ud«, som hun udtrykte det forleden dag.

Det er moren til en af de unge piger, der har meldt Ewa Malanda til politiet i Tyskland. Problemet for anklageren er bare, at de fire fans pure nægter, at deres idol har tvunget dem til noget som helst og da slet ikke prostitution. Ja, de har fået et par lussinger, fordi de har kvajet sig, og ja, de har tjent penge på sex, men af egen fri vilje, forklarede de enslydende i retten.

Rapper Schwesta Ewa skal angiveligt have lokket og truet fans til prostitution. Dommen falder i næste uge.
Foto: Arne Dedert/picture-alliance/dpa

Rapper Schwesta Ewa skal angiveligt have lokket og truet fans til prostitution. Dommen falder i næste uge.

Fra misbrug til rap

Selv blev Ewa Malanda efter eget udsagn prostitueret som 16-årig, da hun boede med sin mor i Kiel. Moren ville egentlig flytte fra Polen til USA, men blev taget for tyveri i Berlin, da hun var undervejs. Dermed røg opholdstilladelsen i USA, og mor og datter måtte pænt blive i Tyskland.

Så snart datteren gik ud af skolen, flyttede hun til Frankfurt am Main for at fortsætte sin karriere som prostitueret. Et misbrug af crack fulgte med. Men det lykkedes for Ewa Malanda selv at komme ud af stofafhængigheden.

I Frankfurts red light district mødte hun rapperen Xatar, hvis kurdiske familie flygtede fra Iran til Tyskland, da han var dreng. Xatar, der flere gange er dømt for vold og handel med stoffer, begik sammen med nogle medsammensvorne et kup mod en guldtransport i 2009.

Dommen er afsonet, men politiet har aldrig fundet guld for 1,7 millioner euro (12,6 millioner kroner), som forsvandt ved kuppet. Mange mener, at pengene er brugt til at etablere og drive pladeselskabet Alles oder Nix (Alt eller intet), hvor hans egen musik og Schwesta Ewas debutalbum ’Kurwa’ er udkommet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Titlen ’Kurwa’ betyder luder på polsk, og i albummets tekster lægger Schwesta Ewa ikke skjul på sin fortid. Tværtimod udgør den baggrunden for stort set samtlige sange med slangprægede titler som ’Escortflow’, ’Peep Show 2’, ’Paxx im Puff’ (Puff betyder bordel), ’Nonne wird Nutte’ (nonne bliver luder).

»Nå ja, hvad angår hele sextemaet – mein Gott! I årevis havde jeg sex med mellem 20 og 30 mænd om dagen. Det er jeg helt åben om. Jeg viser bare lidt mere æggestok end andre, spiller med åbne kort og tager bladet fra munden«, har Ewa Mandala selv forklaret i et tv-interview.

For det tyske musikpublikum var de rå realiteter fra de røde neonlygters skær ikke noget problem, snarere tværtimod. ’Kurwa’ gik forrige år direkte ind på en 11.-plads på den tyske albumliste, Schwesta Ewa fik over en million følgere på YouTube og var ligeledes et gigantisk hit på Facebook.

En kvinde på den mildt sagt mandsdominerede tyske rapscene, der sammenlignes med amerikanere som Lil’ Kim og Nicki Minaj, og som forekommer endnu mere autentisk i sine miljøbeskrivelser end storskrydende, mandlige gangstarappere med kriminel baggrund. Så berømt blev Schwesta Ewa, at unge fans angiveligt henvendte sig til det bordel i Frankfurt, hvor hun arbejdede for at se hendes ’arbejdsværelse’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På ét punkt er Ewa forud for mindst 90 procent af sine rapkonkurrenter: realiteterne«, som det store online musikmagasin laut.de konstaterede i sin anmeldelse.

Så stolt er Ewa Mandala af sin fortid, at hun aldrig har sluppet sine kontakter i miljøet. Nu har fortiden så muligvis indhentet hende og truer en ellers lovende musikalsk karriere. Eller også kommer Schwesta Ewa bare ud ad fængslet med endnu mere inspiration til autentisk, kvindelig gangstarap til fremtiden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce