0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

på spil Jazz er en ’gør det selv’-branche

Musikbranchen er tung at danse med. Den unge jazzpianist Lars Winther – og flere med ham – vil derfor hellere danse solo.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jonas Pryner Andersen
Foto: Jonas Pryner Andersen

Solo. Lars Winther spiller, komponerer og arrangerer musik. Desuden ejer han sit eget pladeselskab og kan nu også, med koncertrækken i Kaleidoskop/K1 på Nørrebro skrive koncertarrangør på visitkortet.

Copenhagen Jazz Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Copenhagen Jazz Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lars Winther skæver til stolerækkerne i teatret Kaleidoskop/K1 på Nørrebrogade. Omkring 100 sæder er der.

»Det kan godt være lidt skræmmende at tænke på«, siger han.

Nørrebro som jazz-bydel
Lars Winther er 25 år og pianist. Han er også indehaver at sit eget pladeselskab.

Under denne jazzfestival springer han så oven i hatten ud som koncertarrangør. Og uanset, hvordan man vender og drejer det, så er 100 pladser mange at fylde på et sted, hvor der aldrig er spillet jazz før. Som ligger i en bydel, Nørrebro, hvor jazzen besynderligt nok, ikke rigtigt har fundet fodfæste.

»Kommer der bare en 40-50 til koncerterne, skal det såmænd nok se pænt fyldt ud«, siger han så fortrøstningsfuldt.

Hjælper kolleger
Lars Winther er repræsentant for en ny bølge blandt unge jazzmusikere, som tager sagerne i egen hånd – i stedet for at rende en musikbranche, som alligevel siger nej 99 gange ud af 100, på dørene.

For Lars’ vedkommende begyndte det med, at han for at kunne udgive sin første cd startede pladeselskabet Your Favourite Records. Og da han i september sidste år havde udgivet sit andet album ’Nordic by nature’ følte han, at han havde så meget styr på tingene, at han kunne begynde at hjælpe kollegaer i gang.

Siden har Your Favourite Records stået bag otte album udover Lars’ egne. Mest jazzmusik, men også pop og rock. Og selv om han på ingen måde føler sig som en gammel rotte i faget, synes han, at han har noget at byde på i forhold til sine kollegaer.

Tænk to gange
»Jeg kan selvfølgelig lide den musik og de musikere, jeg skriver kontrakt med. På det område følger jeg meget mit hjerte. Jeg tror på dem. Men i forhold til indspilningerne blander jeg mig ikke i det kunstneriske. Min opgave er at rådgive. Det kan være med hensyn til budgetter og med, hvordan de mest fornuftigt bruger de penge, de har til rådighed. Min største hjælp er måske at få dem til at overveje tingene en gang til«, siger Lars Winther, der har haft held og dygtighed til at få sin egen ’Nordic by nature’ ind på det japanske marked, hvor cd’en har solgt et par hundrede eksemplarer.

»Det er ikke noget stort tal, men 200 eksemplarer betyder faktisk meget på så små budgetter, som vi opererer med. Hvis en jazzkunstner kan sælge et førsteoplag på 500, er pengene hjemme, og næste oplag er rent overskud«, forklarer han.

Billig entré
Og måske vigtigst af alt: At komme udenfor landets grænser betyder nye kontakter og større netværk. I samme lys skal de fem koncerter på Kaleidoskop, der er alle er med Your Favourite Records’ kunstnere, ses: De er reklame – både for livejazzen på Nørrebro og for pladeselskabet. Derfor har Lars Winther også besluttet at holde entreprisen helt i bund. En koncert for 25 kroner, fem for en halvtredser.

Det bliver man ikke rig af, om der så er udsolgt samtlige aftener. Der er til gengæld garanti for hårdt arbejde med at stable det hele på benene.

»Men det er sjovt at skabe noget fra bunden«, siger Lars Winther.