Foto: Nanna Navntoft
Roskilde Festival

Et års arbejde slutter på Orange Scene: »Fuck det! Nu går vi enten hele vejen eller kollapser totalt«

Martin Højland og Simon Dokkedal har arbejdet fuld tid siden oktober 2016 på én koncert: fredag nat på Orange Scene på Roskilde, hvor deres band, Den Sorte Skole, spiller for 50.000 mennesker. De har ingen hits. Til gengæld har de et islandsk kor, en østrigsk hurdy-gurdy-spiller og en verdensberømt kurdisk sangerinde med på scenen. Og et crew på 109 personer. Politiken har mødt dem tre gange i processen.

Roskilde Festival
FOR ABONNENTER

I et lille rum inde bag ved Studenterhuset ved Rundetårn i København mødtes Martin Højland og Simon Dokkedal hver morgen. Og tog hovedtelefoner på. Martin Højland satte sig i en sofa, Simon Dokkedal ved et bord. Og så hørte de gamle plader. 200 plader om ugen, hver. Amerikanske folkesangere, japansk eksperimentalmusik, afghansk jazz, metal, hiphop, punk. Al slags musik, så længe den var fra før 1980.

Hver gang de hørte noget, de kunne lide – et trommebeat, en guitarfigur, et snirklet stykke sang eller bare 2 sekunders dansende magi på en ellers virkelig, virkelig dårlig plade – digitaliserede de lyden. Fangede den ind som en ildflue og gemte den i et syltetøjsglas til senere.

Da de havde opbygget et bibliotek af 5.000 lyde, samples, stoppede de. Efter 8 måneder.

Kort tid forinden havde Simon Dokkedal været kreativ direktør i et online reklamebureau, mens Martin Højland forskede på Dansk Institut for Internationale Studier med ekspertise i international bankregulering. Karrierer, de havde vendt ryggen for at hellige sig musikken.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce