Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Roskilde Sygehus slår alarm over festival-stoffer

Flere festivalgæster end før er blevet indlagt på intensiv på sygehuset i Roskilde.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke sket før, at så mange festivalgæster er blevet indlagt efter at have taget hårde stoffer - allerede inden Roskilde Festivalen officielt torsdag gået i gang.

Siden l'rdag, hvor warm-up-perioden på campingarealet blev åbnet, er 12 festivalgæster blevet indlagt på Roskilde Sygehus på grund af svær forgiftning efter at have indtaget narkotika. En af dem var en 20-årige svensker, der døde natten til mandag, efter han havde taget MDMA.

»Det har været ret voldsomt. Især natten til mandag, hvor den svenske mand afgik ved døden. Der har været flere sager end normalt med svære forgiftninger, og det er jo ikke en tendens,. vi er glade for«, siger Theis Andersen, lægefaglig vicedirektør fra Roskilde Sygehus, til politiken.dk.

Blandt de indlæggelser, som Roskilde Sygehus har noteret i systemet, er en 16-årig festivalgæst, som både har drukket alkohol og røget pot, og formentlig indtaget ecstasy. Samt bl.a. en 17-årig, som har indtaget ecstasy, og som er blevet indlagt to timer efter, han har taget narkotika.

Rystede læger
De festivalgæster, der bliver indlagt på sygehuset i Roskilde, er som regel blevet syge på grund af, at de har indtaget en blanding af alkohol og stoffer. Men i år er det altså de stærkere, narkotiske forgiftninger, man lægger mærke til på sygehuset.

»Den første dag efter hegnet var væltet, der havde vi fire, som vi måtte indlægge på intensiv. Det kom som en overraskelse, for det har vi aldrig prøvet før. Vi plejer at se en del indlæggelser torsdag eller fredag, hvor festivalen er gået rigtigt i gang, men ikke så tidligt«, siger Lisbet Brandi, ledende overlæge på Medicinsk afdeling på Roskilde Sygehus, til politiken.dk.

I går blev den 20-årige svensker, der døde natten til mandag, obdiceret af retsmedicinerne. Det blev endeligt slået fast, at han havde indtaget metamfetamin.

Også andre festivalgæster, der bliver indlagt på Roskilde Sygehus, er stærkt på virkede af de narkotiske stoffer, de har indtaget.

»De er agiterede, altså diffuse, eller højt oppe at køre, når de kommer ind til os. Nogle hallucinerer og ser fluer på væggen. Alt tyder på, at de har et blandingsmisbrug med stoffer og alkohol, og fem har altså krævet intensiv behandling«, siger Lisbet Brandi, der også oplyser, at de indlagte alle er mellem 18 og 20 år.

Heldigivis ikke det samme stof
Theis Andersen, lægefaglig vicedirektør fra Roskilde Sygehus, er også rystet over de mange indlæggelser med svære forgiftninger.

Alligevel er han dog glad for, at den indledende frygt for, at mange festivalgæster på Roskilde kunne være blevet forgiftet af det samme stof, ikke viste sig at være aktuel.

»Heldigvis var der ikke en fyr, der gik rundt på festivalen og solgte noget, han havde dyrket hjemme i kælderen eller købt i Peru. Det frygtede man til at starte med«, siger den faglige vicedirektør på Roskilde Sygehus.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden