Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Politiken har mødt forsangeren fra den roste Oxford-kvintet, men overladt spørgsmålene til deres fans. Kilde: Politiken / Interview: Katinka Bundgård Fals, foto: Nima Hajarzadeh & Jakob Kyed, redigering: Nima Hajarzadeh

Omtaler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foals bejler til stadionrockens trone

Mød engelsk rocks nye store navn, der spiller på Orange scene om lidt.

Omtaler
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er U2. Der er Muse. Der er Coldplay. Og lige om lidt er der måske Foals.

De seneste måneder har den britiske femmandsgruppe turneret USA og Europa tyndt med deres energiske artrock. Efter at have ageret opvarmning for Muse på engelske Glastonbury Festivals legendariske Pyramid Stage i fjor, erklærede musikmediet NME, at Foals havde bestået optagelsesprøven til at blive britisk musiks hovednavn.

Lige om lidt skal femmandsbandet fra Oxford spille op for deres energiske, guitardrevne rock på Orange Scene og vise, hvordan Storbritanniens næste topnavn måske kan lyde.

Politiken har fået bandets forsanger, Yannis Philippakis, til at svare på spørgsmål fra seks festivalgæster med varierende kendskab til bandet, så du kan lære Foals lidt bedre at kende.

Har hørt navnet, men ikke musikken

Hvis du ikke umiddelbart har styr på, hvem Foals er, er du ikke alene.

At dømme efter reaktionerne fra festivalgæster foran Orange scene, er budskabet om, at Foals er et stort navn, ikke helt nået til Danmark endnu. De fleste af de folk, Politiken fanger, nikker først ad navnet, mens blikket flakker lidt. Så svarer de lidt undskyldende, at de ikke rigtig kender så mange af bandets sange.

15-årige Axel Grøn Roepstorff, der selv skal til koncerten, opsummerer det meget godt i det spørgsmål, han har - han vil vide, hvordan det føles at spille på Orange Scene, når de fleste måske har hørt bandnavnet, men ikke aner, hvordan musikken lyder.

»Ja - vi må se, hvordan showet går. Festivaler er en måde at få folk til at høre din musik, så vi spiller bare showet, som vi spiller, lader os fortabe i musikken og håber, at folk relaterer til det – det er det bedste, man kan håbe på«, siger Yannis Philippiakis.

Selvom Foals gerne vil have folk til at høre deres musik, er de meget bevidste om ikke at gå på kompromis med deres musik og måde at gøre tingene på for at nå bredere ud.

»Vi er ret stædige på nogle måder, så der er sikkert ting, vi kunne gøre for at få et par flere mennesker til at kunne lide det hurtigere, men jeg vil helst bare spille, som jeg gør. Hvis folk kan lide det, er det fedt, og ellers, ja, så er det sådan«, siger han.

Guitar oppe på halsen

Aftenens koncert på Roskilde er ikke første gang, Foals spiller i Danmark. De spillede på Roskilde Festivals Arena-scene i 2011, og så har de spillet et par koncerter på spillesteder i København og Aarhus.

Sidst, de spillede i Vega i København, var 24-årige Gunids Rusa fra Letland med. Han vil gerne vide, hvad forskellen er på at spille intime koncerter den slags steder og så en stor festivalkoncert.

»Jeg kan lige godt lide de to ting. Jeg kan bedst lide at spille i mørket, så det eneste, der kan være med festivaler, er, hvis man spiller i dagslys – jeg synes ikke, rockmusik skal spilles inden tidligst 3, hvis ikke senere. Når det er sagt, så er det bedste i verden, når man så spiller et godt festivalshow. Der er en energi, som man ikke får på et spillested«, siger Yannis Philippakis.

18-årige Carl Elbæk Weise er en af de få i sin vennegruppe, der godt kender Foals. Han kender dem til gengæld godt nok til, at han har bemærket, at forsangeren har guitar enormt højt oppe på kroppen.

LÆS ANMELDELSE

»Jeg lærte bare at spille på den måde. Den erfaktisk lavere, end den plejede at være – den plejede at være helt oppe på halsen af mig, og nu er den mere på maven af mig. Jeg plejede at spille mest øverst oppe på halsen af guitaren, og så er det nemmere, at guitaren sidder højt. Og så synes jeg, det ser dumt ud, når den hænger meget langt nede«, svarer Yannis Philippakis.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Shoppingtips til superfan

Lige foran Orange Scene sidder til gengæld en lille hård kerne af mennesker, der i dén grad kender Foals.

Forrest, solidt placeret i to campingstole, sidder de to 19-årige veninder Melanie Manal og Tilda Ek fra Sverige. Her har de siddet siden klokken 9 i morges for at være sikre på at komme op foran. De har begge to købt billet til festivalen, fordi Foals skal spille.

Tilda Ek er helt vild med Yannis Philippakis stil, når han er på scenen. Han spiller ofte iført farverige jakker, og dem vil hun gerne høre, hvor han finder.

»De fleste af dem har jeg bare købt i genbrugsbutikker i England for 10 pund, så hvis hun nogensinde kommer til England, vil jeg foreslå, at hun tjekker genbrugsbutikkerne ud – især i Brick Lane i London. Så skal hun holde udkig efter gode køb og ikke betale for meget for dem, for det er de ikke værd!«, lyder tippet.

Og hvad bliver så højdepunkterne, når Foals blænder op for guitarerne under Orange Scenes ikoniske krabbeskjold om lidt?

»Hele sættet er godt! Der er rigtig meget energi i det hele taget, især i sange som What Went Down fra det nye album og Spanish Sahara – den er altid fed live. Det er en af de ældre, mere skrøbelige sange, men der er et eller andet ved den, der bare fungerer i et åbent rum«, siger Yannis Philippakis.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden