Topkarakter. De fleste anmeldere er enige om at give Neil Youngs koncert på Orange fuld plade.
Foto: THOMAS BORBERG

Topkarakter. De fleste anmeldere er enige om at give Neil Youngs koncert på Orange fuld plade.

Omtaler

Begejstrede anmeldere: Neil Young var frådende, gribende stor

Der er 6-stjernede anmeldelser næsten hele vejen rundt til Neil Youngs tretimers koncert på Orange. Et irriterende, knevrende publikum trækker ned hos en enkelt anmelder.

Omtaler

Tre timer. Så længe varede koncerten med musiklegenden Neil Young i går på Orange Scene.

Men anmelderne er næsten helt enige om, at de tre timer ikke var et sekund for meget.

»Neil Young har den stadig, hvis nogen skulle være i tvivl. Nerven. Den der gør hele forskellen. Og den der gjorde, at han endnu engang kunne levere en helt igennem episk rockkoncert af højeste kaliber på Orange Scene fredag aften«, skriver Berlingske Tidendes anmelder Michael Charles Gaunt og giver fuldt hus: 6 stjerner.

Berlingske Tidenes anmelder er især begejstret over, at Young både viste sig som miljøaktivistisk protestsanger og som rock-legende. Også hans band, The Priomise of the Real, får stor ros.

»Det var heldigvis ligeså meget rockmusikeren Neil Young, vi fik at opleve. For efter den bløde start begyndte han langsomt nummer for nummer at åbne op for sluserne godt hjulpet på vej af sit nye ret så fænomenale backingband The Promise Of The Real, der blandt andet tæller to af Willie Nelsons sønner«.

»Har aldrig lydt bedre«

Også Jyllands-Postens anmelder er henrykt over Neglen og bemærker, at Young endda fik regnen til at stoppe, så snart han gik på scenen.

»At han kan lægge Orange Scene for sine fødder og være hovednavnet sådan en fredag aften i 2016, næsten 50 år efter Woodstock, det er ganske imponerende. Eller måske snarere gribende, for sådan var koncerten«, skriver Jyllands-Postens Niels Lillelund og giver seks stjerner.

Han fremhæver blandt andet nummeret Powderfinger som et højdepunkt.

»Powderfinger har aldrig lydt bedre end den gjorde fredag aften, og da man gik hjem havde man både et Mansion on The Hill og et Country Home at gå hjem til, fyldt af Neils lyd og liv«, skriver Jyllands-Posten.

»Øm, melankolsk, rasende, frådende«

Politikens Kim Skotte er også helt oppe og give topkarakteren seks hjerter til Neil Young.

»Neil Young spillede i tre timer. Men ingen af dem var stive. Eller noget der bare lignede. Det ømme, det melankolske, det rasende og det frådende havde alle skiftevis hovedrollen«, skriver han.

LÆS POLITIKENS ANMELDELSE

Og selv om Kim Skotte beskriver Young som en »vrissen gammel svovlprædikant med kalkunhals og strithår«, så har han kun ros tilovers for canadieren.

»Langsomt, voldsomt og majestætisk udviklede det sig til en koncert, som i improvisationskraft kunne hamle op med hvilken som helst jazzkæmpes magtdemonstration. Musikken sank dybt sammen om sig selv, mens Youngs guitar og Promise of the Real spillede sig helt ind i orkanens øje. Som rasede uforbeholdent og rev hele Roskilde med i ’Keep On Rockin’ In The Free World’.Om der var et budskab? Ja, mon ikke! Om det blev hørt? Ja og amen«.

»Hold kæft«

Hos B.T. kommer anmelderen ikke helt lige så langt op: Fem ud af seks stjerner bliver det til. Men det er ikke Neil Youngs skyld, skriver anmelderen.

»Sheriffen af det gyldne gribebrædt lukkede Roskilde Festival indenfor i sit allerhelligste og gav en gåsehudsfremkaldende tre timer lang lektion i rock'n'roll americana og et økologisk los i røven til Smatten. Nogen burde til gengæld give Roskildes publikum en helt simpel lektion: Hold kæft, når de voksne støjer«, skriver anmelder Jan Eriksen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Guld lige ned i smatten«

Hos Ekstra Bladet er der heller ikke fuldt hus: Fire stjerner bliver det til. Men også her er kritikken rettet mod andre end Neil Young.

»Veteranen begyndte solo og akustisk. Desværre sad Red Hot Chili Peppers’ lydmand IGEN ved pulten, og et uanstændigt pludrende publikum havde absolut ingen problemer med at overdøve den følsomme sjæl på scenen.Det var dog et betragteligt problem for os andre, at vi ikke kunne høre klassikere som ’Heart of Gold’ og ’After the Gold Rush’. Det var guld lige ned i smatten«.

»Respektindgydende koncert«

Også hos Soundvenue er der kun fire hjerter. Men trods den middelmådige karakter er der også masser af ros at hente i deres anmeldelse.

»Neil Young har aldrig virket som en mæt kunstner, men det er, som om den aktuelle økologiske bevidsthed har vækket en vildskab i ham. Det resulterede i en respektindgydende koncert, hvor publikum dog til tider måtte lide den tort at være et lidt for passivt offer for en tændt legendes luner«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden