0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Ellen' er teatersæsonens vigtigste navn

Hotel Pro Forma er taget til provinsen for at få kvinder med navnet Ellen med på scenen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mathias Christensen
Foto: Mathias Christensen

Hillingsø har med sit fornavn fået en helt central rolle i performancestykket 'Ellen'.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I Svendborg bor der 135, der hedder Ellen. I sommer fik de alle et spørgsmål ind ad brevsprækken fra den kendte danske teatergruppe Hotel Pro Forma: Kunne de mon tænke sig at være med i et teaterstykke, der handlede om dem selv?

Det kunne hun da godt, tænkte Ellen Sandahl, byens hoteldirektør, så hun takkede ja sammen med 17 andre, der også hedder Ellen.

Derfor har hun afbrudt arbejdsdagen på sit gamle, gule Hotel Ærø nede ved havnen for at sidde på en stol på en tom, sort scene og diskutere med Hotel Pro Formas instruktør, Kirsten Dehlholm, hvornår hun skal entrere på scenen med sin kirsebærdrøm – hotellets signaturdessert – og sin historie.

Ud til de mindre byer
»Måske skal jeg tage køletaske med?«, spørger hun og kigger op på Dehlholm. Det kan jo være, at valnøddeparfaiten smelter, inden den skal spises på scenen«.

»Ja, kan det lade sig gøre?«, spørger instruktøren.

»Jaja da, alt kan lade sig gøre«, svarer Ellen, og så griner de begejstret.

LÆS OGSÅ Performancegruppe slipper 'Ellen' løs i Danmark

Der er to dage til den sydfynske premiere på Hotel Pro Formas forestilling ’Ellen’.

En forestilling, der er skabt ud fra instruktør Kirsten Dehlholms ambition om at få Hotel Pro Formas performanceteater væk fra scenerne i de store byer og ud til menneskerne i de mindre byer. Så Hotel Pro Forma »kan blive set og ikke kun hørt om«, som Dehlholm siger.

At føle sig hjemme
Derfor er det kun tre skuespillere, Ellen Hillingsø, Ellen Friis og Özlem Saglanmak, der er den faste del af stykket, ligesom det kun er 45 minutter af stykket, man kan opleve igen, hvis man rejser med fra Silkeborg til Svendborg til Helsingør. De resterende 45 minutter bliver skrevet specielt til hver by, inspireret af de lokale Ellen’er.

I Silkeborg var den 70-årige kongelige balletdanser Ellen Østerby derfor med i forestillingen, mens der i Svendborg har været storfremmøde af Ellen’er. Men også sømanden Gert skal via en lydoptagelse fortælle om sin by – sammen med den 15-årige modeblogger Nicklas Skovgaard.

Alle steder handler forestillingen om at føle sig hjemme. I sin by, i et navn eller sin krop. Det skal publikum mærke, mens stykket spiller, når de med høretelefoner på får fortællingerne og skuespillernes hvisken direkte ind i øregangene.

»Ellen, jeg vil bo i dit navn, Ellen«, skriver digteren Morten Søndergaard i sin tekst til de faste 45 minutter af forestillingen.

Men det kan være lettere sagt end gjort.

Et flot navn
»Der er højt til loftet i Svendborg«, siger Ellen Sandahl bestemt, da Ellen Hillingsø som en del af stykket begynder at spørge til den gamle værftsby, mens de sidder på den sorte scene i BaggårdTeatret.

»Ja, og det er sjovt, fordi i Silkeborg var der ikke særlig højt til loftet«, replicerer Hillingsø entusiastisk og læner sig fremover. Kirsten Dehlholm stopper med at bladre i sit manus med overstregninger og tilføjelser, kigger op og afbryder:

»Ej, nu er I i gang med en hel masse snak – det tror jeg altså er for meget!«.