Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mangesidig. Ud over sit omfattende virke som samfundsdebattør - og -revser - er Farshad Kholghi også skuespiller. Om kort tid kan man opleve ham i årets Århus Revy.
Foto: Mik Eskestad

Mangesidig. Ud over sit omfattende virke som samfundsdebattør - og -revser - er Farshad Kholghi også skuespiller. Om kort tid kan man opleve ham i årets Århus Revy.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ærlige Kholgi sender stadig syrlige stikpiller af sted

40-årsfødselaren Farshad Kholghi mener, at forskellene i dansk politik blot er nuancer.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han kender Pia Kjærsgaard personligt. Og var for nylig til middag med græsk tema i hendes hjem, da han medvirkede i TV3’s selskabsleg ’Til middag hos’.

Han er også medlem af Trykkefrihedsselskabet og udtalte i forbindelse med indførelsen af regeringens pointsystem for udlændinge, at han slet ikke betragtede det som en stramning. Og at han i øvrigt var træt af sammenligningen med nazismen.

LÆS OGSÅ

»Jeg kan ikke se, at det er diskriminerende, at vi stiller krav til folk, der vil hertil«, sagde den iranskfødte skuespiller, foredragsholder og samfundsdebattør Farshad Kholghi.

Flygtede fra Iran
For 27 år siden flygtede han fra præstestyret i Iran under ayatollah Khomeini. I 2009 kunne han se historien gentage sig i Iran i forbindelse med valget af Ahmadinejad og de efterfølgende uroligheder i Iran.

Dengang sagde han i et interview i Politiken:»Hvis præstestyret bliver væltet, kommer det også til at påvirke min personlige historie. Så kan jeg endelig runde det kapitel af i mit liv og begynde at bekymre mig om miljøet og andre vigtige ting«.

Sådan gik det som bekendt ikke. Og situationen i Iran står naturligvis fortsat højt på listen over emner, der ligger Farshad Kholgi på sinde.

Frøerne sang
Ifølge familiehistorierne sang frøerne i hospitalshaven i Teheran den dag, Farshad Kholghi blev født. En genert og eftertænksom dreng, der i familien blev kaldt Lille Jules Verne, fordi han altid færdedes med en bog under armen. På tv labbede han film i sig med Doris Day og Cary Grant og drømte om USA.

Farshad Kholghis far var chef for pr-afdelingen i Iran Air og rejste meget både som en del af shahens følge og med sin familie. Så allerede som barn så Farshad Kholghi meget af både Vesten og Østen. For iranere i storbyerne var tiden inden revolutionen ifølge ham »rigtig fed«.

»Der var en slags personlig frihed, men stadig også en shah, der bestemte det hele, og det var det, de intellektuelle var trætte af. De fleste blev – betalt af shahen – sendt til Vesten for at få gode uddannelser, men da de oplevede ægte frihed, demokrati og ytringsfrihed, blev de afhængige af det, og sådan startede revolutionen«, sagde han i et interview i Politiken i 2009.

Alle vores grundværdier blev voldtaget. Kvinderne skulle dække sig til, og mange forfattere blev slået ihjel eller flygtede

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceForandret land
Og snart lå Farshad Kholghi i sin seng om natten og hørte sine landsmænd råbe: ’Død over shahen’ fra Teherans tage.

Og inden længe var både Khomeni og den muslimske republik en realitet, og Kholghi og hans familie levede de næste fem år i et land, der var totalt forandret.

»Alle vores grundværdier blev voldtaget. Kvinderne skulle dække sig til, og mange forfattere blev slået ihjel eller flygtede. Og i skolen blev vi bedt om at rive billeder af shahen og alle de passager, der omtalte Persiens historie, ud af vores bøger«, har han tidligere fortalt.

Vigtigt med ærlighed
I 1984 flygtede Farshad Kholghi 13 år gammel til Danmark sammen med sin mor. Og ankom til Københavns hovedbanegård iført »stor næse, alt for lange arme og hormonerne styrtende rundt i kroppen«. Et par år senere lykkedes det hans far at skrabe penge nok sammen til at flygte på hesteryg og motorcykel til Pakistan og blive forenet med familien i København.

Selv tilbragte Farshad de fleste af sine teenageår faret vild i en forestilling om, at han en dag ville blive en større rockstjerne end Elvis og så rig, at han kunne tage sine forældre med til USA.

LÆS OGSÅ

»I dag kan jeg selvfølgelig godt se, at jeg var traumatiseret. Jeg havde oplevet revolutionen og krigen mod Irak og var landet et sted, hvor jeg ikke kunne sproget og ikke havde den fjerneste selvtillid. Jeg flygtede simpelt hen ind i en anden verden«.

Han knoklede for at lære dansk, og i misforstået venlighed fik han altid »ni med pil nedad« for sine danske stile, selv om hans sætningskonstruktion var »helt ad helvede til«. Og til studentereksamenen på gymnasiet i Grindsted var der pludselig censor på. Som gav ham det femtal i dansk stil, han i virkeligheden fortjente. Så efter gymnasiet flyttede han til København og gik i gang med at undervise sig selv, læste alt, hvad han kunne få fingre i, på dansk og affotograferede sætningskonstruktionerne.

»Det er derfor, jeg reagerer så prompte på særlove eller tabuer. Det er så vigtigt at være ærlig og sige: Det, du skriver, er forkert«, har han tidligere sagt.

Samme grundværdier
Sommerferierne i gymnasiet brugte han på at indspille et par novellefilm og var sikker på, at de ville skaffe ham ind på Filmskolen. Men han fik et pænt nej. I dag er han fortsat indskrevet som studerende på Københavns Universitet i persisk, men har aldrig fået studiet gjort færdigt.

I stedet begyndte han at lave teater og lærte maske- og mimespil og arbejdede i nogle år som klovn i københavnske daginstitutioner. Siden 1996 har han været professionel skuespiller og blandt andet haft roller på Betty Nansen Teatret og i filmen ’Pizza King’ og i DR’s ’Forbrydelsen’.

LÆS OGSÅ

I mere end ti år har han desuden taget aktivt del i samfundsdebatten om islam og Mellemøsten og gjort sig til talsmand for vestlige frihedsidealer. Og han ville ikke tøve med at stemme på Dansk Folkeparti, hvis Venstre skulle gå hen og blive »lige så pladderhumanistiske som de radikale«. For som han sagde i Politiken i 2009:

»Det handler ikke om frikadeller eller sommerhuse eller det danske flag, men om de værdier, som gjorde, at jeg straks følte mig godt tilpas her. Og i Danmark har vi alle de samme grundværdier – det er bare nuancerne, vi er uenige om. Men venstrefløjen vil ikke forstå, at det også er ligestilling, jeg kæmper for, når jeg kritiserer islamisterne. De tror, det er racisme og intolerance. Og det pisser mig af. Og gør mig ked af det«.

Forfattergerning

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Farshad Kholghi har skrevet bogen ’Verden er ét land’ (2007), som handler om opvæksten i Iran, flugten til Danmark og hans egne oplevelser af integration i et nyt land. Og sammen med tidligere biskop Jan Lindhardt ’I begyndelsen var ordet der slet ikke’ (2008) om folkekirken, retorik, islam og humor. P.t. udfolder Farshad Kholghi sig blandt andet i den satiriske klumme ’Stikpillen’ i Jyllands-Posten. Og fra 18. maj til 25. juni kan han endvidere opleves i Århus Revyen i Tivoli Friheden.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden