Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Comedienne. Sofie Hagen har taget sit engelsksprogede show' Bubblewrap' med til det danske publikum. I showet har hun en stærk feministisk agenda, uden at være kønsspecifik.
Foto: Karla Gowlett/Image © Karla Gowlett

Comedienne. Sofie Hagen har taget sit engelsksprogede show' Bubblewrap' med til det danske publikum. I showet har hun en stærk feministisk agenda, uden at være kønsspecifik.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sofie Hagen udleverer sig selv med humor og klogskab

Det danske stjerneskud laver standup på engelsk om bogstaveligt talt at pisse på det hele.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et hævdvundet udsagn lyder, at komik er tragedie plus tid. Og ser man på standupkomik, får man ganske ofte en bekræftelse på, at det forholder sig sådan.

Det skal ikke forstås derhen, at samtlige komikere og komedienner er traumatiserede vrag, der benytter scenen og mikrofonen til en art autopsykoanalyse. Men ikke desto mindre taler rigtig mange komikere om hændelser, der har et vist neurotisk skær over sig.

Også den danskfødte, men engelsktalende 27-årige Sofie Hagen, og når denne anmelder bringer det på bane, er det, fordi Sofie Hagen selv er inde på det.

For hun fortæller om, at hun er vant til at blive hånet på YouTube, Facebook og andre steder for sin lidt fyldige apparition; men på avisen The Guardians website blev hun mødt af en ganske anden form for mobning, da en kommentator skrev, at »hendes materiale er meget morsomt, men der gemmer sig også en del smerte under overfladen«. Det fandt hun lovlig stærkt, faktisk grovere, end da en YouTube-seer sammenlignede hende med den smældfede og evindeligt søvnige Snorlax fra Pokemon-universet.

Det er vildt sjovt at høre voksne Sofie skose teenageren Sofie med barsk kærlighed i stemmen

Hvilket ikke rigtig giver mening. For muligvis er det da fejt at bringe psykologiske grundmotiver i spil, når man taler om andre menneskers komik. Imidlertid er Sofie Hagens forestilling så ganske udpræget en historie om at sætte sig ud over sine neuroser og acceptere sig selv som den, man er. Selv om man måske ikke lever op til bevidsthedsindustriens skønhedsidealer.

Sofie Hagen er imidlertid kommet så meget ud på den anden side af en tilværelse som mobbeoffer. Og det er omdrejningspunktet for hendes fortælling, der tager udgangspunkt i en situation, hvor hun befinder sig i et badeværelse, skrævende over et mandligt bekendtskab, som hun skal tisse på i seksuelt øjemed.

Derfra svajer hun ellers af sted fra digression til digression, med udgangspunkt i sin opvækst hos en enlig mor, der ville opdrage hende til et selvstændigt og stærkt menneske, så hun ville være i stand til at klare sig »når hun blev enlig mor«. Ikke hvis, men når, betoner Sofie Hagen og ser det som et udtryk for sin mors ansættelse af sin datters potentiale på parforholdsbørserne.

Og så handler det ellers om tyveriet af en hest. En plastikhest, den 4-årige Sofie så gerne ville have, men som moderen ikke ville give hende. Hvorfor hun koldt bøffede den – uden at moderen efterfølgende dadlede hende for det. Monologen revolverer omkring denne følelse af sejr; af at have taget tingene i sin egen hånd, score krikken og valse ud af biksen som vinderen af det hele: den, der giver pokker i andres forventninger og benspænd, men selv sætter dagsordenen.

Det er en stærk feministisk agenda, Sofie Hagen har.

Men ikke som sådan kønsspecifik. Den udviklingshistorie, hun beskriver, kan de fleste mere eller mindre nørdede mennesker identificere sig med. At man trækker sig uden for de sociale sammenhænge og ind i sig selv med en særinteresse, der gør det ud for menneskelige relationer og dertil fungerer som eskapistisk drug og værn mod mobning.

For Sofie Hagen handlede det en tid lang om det irske boyband Westlife, der huserede på hitlisterne i årene fra 1999 til opløsningen i 2006.

Hun var superfan med hede drømme om at møde sine idoler og desuden overbevist om, at lærte popgutterne hende først at kende, ville de gifte sig med hende trods hendes uhyre unge alder. Og i sine bestræbelser på at møde de irske drenge ringede hun fra sin mors telefon på må og få til numre i Irland og forhørte sig, om de monstro kendte Westlife – og ved siden af dette tæppebombede hun diverse websites med fanhistorier om bandet og især én bestemt dansk fan.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et af showets højdepunkter er et foredrag af en sådan tekst, der handler om den unge, lidt buttede Bianca, som bliver så trist, da hun på MTV hører en af Westlifes medlemmer fortælle om sin drømmepige som en kvinde med »lange ben, store bryster og så laber som bare pokker«. Det driver hende til selvmordets rand, men heldigvis lykkes hun ikke med sit forehavende. Tada ...

Blondinebomber blæser kussehår i hovedet på publikum. Girl power!

Undervejs kommenterer Sofie Hagen ekstremt vittigt sin egen gamle tekst, og det er vildt sjovt at høre voksne Sofie skose teenageren Sofie med barsk kærlighed i stemmen.

Det er en meget traditionel form for standup og sprogligt uden de store dikkedarer.

Men det er sjovt, fordi man bag vitserne og de få velvalgte callbacks mærker et menneske, der har noget på hjerte og faktisk gør en forskel med sin fortælling om at vinde sig sit selvværd tilbage. Ikke pakket med bemærkelsesværdige onelinere, men mere grinagtige i kraft af situationsbeskrivelser og barokke forløb.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden